Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT

Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de către Departamentul de Stat pentru implicare în acte semnificative de corupție și i-a fost stabilită interdicția de a obține vize de intrare în SUA. 

PDM trece printr-o resetare și nu poate fi vorba despre o eventuală scindare a formațiunii, așa cum se vehiculează în spațiul public. De asemenea, formațiunea va avea propriul candidat la alegerile prezidențiale din acest an, care „ar putea să le dea bătăi de cap” favoriților din sondaje – Maia Sandu și Igor Dodon. Dar pe cine va susține PDM în turul doi, urmează să decidă echipa la timpul respectiv.

Declarații în acest sens au fost făcute de deputatul PDM Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, la TVR Moldova. De asemenea, el a a dezăluit că fotografia, apărută în spațiul public, în care apare alături de omul de afaceri Nathaniel Rothschild, fostul proprietar al Avia-Invest, a fost făcută în cadrul unei vizite private, după ce miliardarul a decis să renunțe la afacerea din R.Moldova.

PE LUNG

Vlad Plahotniuc se află în SUA

Vlad Plahotniuc și familia lui se află în Statele Unite ale Americii, în pofida declarației a Secretarului de Stat Michael Pompeo, potrivit căreia Vladimir Plahotniuc are interdicția de a intra pe teritoriul SUA.

„Nu am discutat cu dumnealui în detaliu acest subiect. Eu sunt departe de a înțelege sistemul juridic și politic din SUA în această privință.  Înțeleg însă că este mai mult o declarație politică. Nu are efecte juridice a tot ce înseamnă șederea în SUA. Are efect pentru obținerea vizei dacă vrei să intri, dar dumnealui deja e acolo”, a menționat Andrian Candu.

Totodată, deputatul democrat a spus că declarația lui Michael Pompeo nu are efecte „pe chestiuni ce țin de patrimoniu, familie, securitate”. 

„Deci, este o declarație politică, care a fost făcută ca răspuns la nenumărate solicitări din partea Guvernului de atunci Maia Sandu sau a factorilor de decizie”, a spus democratul.

 El a precizat că nu știe cine și câte scrisori au fost trimise în adresa SUA, dar Departamentul de Stat din SUA era obligat să răspundă prin această declarație.

„Poate greșesc, nu sunt specialist în domeniul respectiv, de aceea vin cu opinia mea personală care poate nu este acoperită sută la sută de acuratețe. Eu cred că dacă erau probe (n.r. privind implicarea lui Vlad Plahotniuc în acte de corupție care au subminat statul de drept) nu Departamentul de Stat este cel care care vine cu calificarea unor probe. Sunt instanțele de judecată, sunt alte autorități care se ocupă de calificarea unor astfel de probe concludente sau nu”, a declarat Andrian Candu.

Întrebat totuși despre declarația secretarului de Stat din SUA, deputatul Candu a menționat că în sistemul din SUA la fel ca și în Republica Moldova există prezumția nevinovăției și doar în baza unei decizii a instanței de judecată „ești ori acuzat, ori condamnat”.  El a mai spus că nu știe cum exact a reacționat fostul lider al PDM la această declarație, întrucât a stabilit cu acesta să nu discute despre politică și subiecte juridice.„Înțeleg că familia nu este afectată”, a adăugat el. 

Resetarea PDM: În scurt timp va fi convocat Consiliul Politic Național

Andrian Candu a declarat că democrații foarte curând, probabil în două-trei săptămâni, vor organiza Consiliul Politic Național. Aceasta pentru că nu există conducerea colectivă a partidului.

 „Avem doar președintele partidului, care a primit mandatul congresului formațiunii. Și atât. Nu avem biroul executiv, vicepreședinții. Suntem obișnuiți să activăm foarte profesionist și cu o abordare precisă cu domenii de responsabilitate”, a explicat el.

Politicianul a precizat că nu este vorba despre inlocuirea persoanelor în funcții cheie a PDM. „Când vorbim despre resetarea PDM nu vorbim doar despre faptul că a plecat Candu și a venit alticinva, a plecat Filip și a venit altcineva. Sunt mai multe chestii ce țin de modalitatea în care se iau deciziile, iată de ce vrem cu toate structurile statutare să funcționeze bine”, a spus el.

Despre eventuala scindare a PDM

Rugat să comenteze zvonurile, potrivit cărora în PDM sunt două tabere – una condusă de Pavel Filip și alta – de Eugeniu Nichiforciuc, care sunt antagoniste și partidul ar urma să scindeze, Andrian Candu a declarat că se exagerează. 

„S-au făcut speculații cu privire la un barbecue, la care eu nu am fost, dar au fost colegi de-ai mei, și nu a  fost un barbecue, ci o zi de naștere. Dar din câte înțeleg de la colegi, acolo nu s-a vorbit despre revoluție, răsturnare sau schimbarea radicală în cadrul PDM”, a spus Candu.

La acel eveniment, potrivit lui Candu, au fost doar deputați democrați, nu și socialiști cum s-a vehiculat în presă. Totodată, el a precizat că niciodată nu s-a discutat despre divizarea formațiunii.

„Este adevărat însă că în echipa PDM este foarte diversificată, pentru că sunt colegi veniți din PCRM, din PLDM, din PPEM și cei care au stat la baza formării partidului, cei care au fost aduși de fostul lider Plahotniuc, și bineînțeles că există dezbateri, contradicții. Dar niciodată nu s-a discutat despre răsturnarea situației prin divizarea partidului sau a rupe partidul”, a declarat Andrian Candu.

„Eu pot să am viziuni diferite de cele ale lui Pavel Filip sau Dumitru Diacov, dar asta nu înseamnă că divorțăm și ne luăm rămas bun de la echipă. Nu, nici într-un caz. Suntem oameni cu înțelepciune ca să găsim și să venim cu soluții”, a adăugat deputatul.

Alegeri prezidențiale: Decizia de a avea un candidat și cine va fi acela va fi luată la timpul  respectiv

„Consider că PDM, prin importanța și rolul său în politic, ar trebui să aibă un candidat la alegerile prezidențiale”, a menționat el. Totodată, Candu a spus că decizia de a avea un candidat și cine va fi acel candidat „va fi luată la timpul potrivit”. „Eu însă consider că dacă va fi acest candidat Pavel Filip, depinde de decizia partidului. Poate fi liderul PDM Pavel Filip, poate fi candidatul ales în urma unor alegeri interne, primaries. De ce nu?. Probabil în interiorul partidului sunt mai multe persoane care ar putea fi un candidat bun. Nu este o regula că președintele sau vicepreședintele să fie candidatul. Poate fi Pavel Filip candidatul, dar cu siguranță trebuie să ajungem la o analiză, sondaje, opinia echipei”

Pe cine va susține PDM în turul II la prezidențiale?

„Este prematur. Să ajungem în turul doi. Dar sondajele arată că în turul doi au șanse să ajungă Maia Sandu și Igor Dodon. Dar nu aș scoate PDM de pe tabla de șah”, a spus Andrian Candu.

Potrivit lui, dacă partidul va avea o politică dusă corect până la prezidențiale, dacă va veni cu un candidat bun, atunci „cine știe ce bătaie de cap le va da celor doi candidați”.

„Chiar dacă candidatul PDM nu va ajunge în turul doi, există exercițiul alegerilor. Care contează foarte mult pentru echipă, promovarea viziunilor, iar când vom ajunge în turul doi, vom decide”. 

 Despre dosarul intentat pe numele democratului Sergiu Sîrbu

Andrian Candu a declarat că dosarul intentat pe numele lui Sergiu Sîrbu este unul politic. 

„Dosarul a fost intentat în baza unei declarații politice făcute câțiva ani în urmă. Și atunci, după luna august, când a venit o altă garnitură de Guvern, de procurori, se vine cu unele demersuri și se intentează un dosar, iar acel dosar pe parcursul a trei luni de zile nu s-a dezvoltat deloc”, a spus parlamentarul.

Potrivit lui Candu, lui Sârbu „pur și simplu i se intercepta telefonul și atât”, fără să fie orice acțiune procesuală”. „Înseamnă că nu e în regulă cu acest dosar. Pe deputații PDM se pun presiuni. Din iunie până în noiembrie au fost amenințări că partidul va fi scos în afara legii, că deputații și miniștri PDM vor sta la pușcărie pentru uzurparea puterii în stat. Este un dosar politic”, a declarat el.

Despre poza în care apare alături de Rothschild

„Îl cunosc de o perioadă mult mai mare, îl cunosc atât de bine că am primit o invitație din partea dlui la o discuție. Nu văd absolut nicio problemă”, a spus Andrian Candu ,comentând fotografia apărut în spațiul public, în care apare alături de omul de afaceri Nathaniel Rothschild, fostul proprietar al Avia-Invest.

Potrivit lui, poza este din noiembrie  2019. „Am fost însoțit de doi – trei colegi. Am avut o discuție cu dlui într-un anumit context al unei vizite care nu era legată de politică sau de interesele RM”, a explicat deputatul. 

Potrivit lui, vizita a fost un gest de bunăvoință și prietenie în baza relației pe care o are cu miliardarul Rothschild.

Întrebat dacă în timpul vizitei a fost stabilit ca miliardarul să cumpere Avia Invest. Candu a răspuns negativ. „ Nu, nu, nu, era în contextul deja ieșirii din Avia Invest. Nu pot să particip la discuțiile legate de Avia Invest. Nu am nicio legătură nici cu aeroportul, nici cu companiile. A fost o vizită privată, care nu a avut nicio legătură nici cu politicul, nici cu echipa PDM. O vizită privată  așa cum o mai fac deputații și demnitarii când au posibilitatea. Principalul este să nu încalce legea, să nu încalce normele de integritatea, să nu încalce activitate și interesele țării”, a menționat deputatul democrat.

Candu a mai relatat că Nathaniel Rothschild pentru prima dată a venit în Moldova în 1995. „Și dacă nu greșesc atunci încă a pornit unele afaceri, încă atunci avea tangențe cu RM, cu regiunea noastră Ucraina, România. Oameni de felul dlui au o viziune mult mai strategică în privința afacerilor, în general. Și a locului, fiindcă atunci când vorbim de afaceri mari la nivel global, ele vrei, nu vrei, sunt intercalate și cu interesele corporațiilor internaționale, deci nu este Avia Invest sau aeroportul doar o chestiune care l-a determinat să fie legat de RM”, a adăugat el.

Întrebat de ce miliardarul totuși a decis să vândă Avia Invest, Candu a spus că subiectul ce ține de concesionarea aeroportului a fost foarte mult politizat. „Din sfera de afaceri și economie a ajuns în cea a politicului. Atunci când politicul pune o presiune enormă, afacerea nu își mai are fezabilitatea respectivă. Și dlui a spus eu nu vrea să între în polemici cu guvernanții, indiferent de culoare”, a mai spus democratul. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.