Politica moldovenească azi. Sergiu Sîrbu, citat într-un dosar penal, iar fracțiunea DA cere investigarea operațiunii Laundromat

PE SCURT

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a fost citat și audiat la Procuratura Anticorupție, fiind vizat într-un dosar deschis pentru corupere activă. El declară că este vorba despre „un dosar politic până în măduva oaselor”. 

Fracțiunea Platforma DA cere constituirea unei Comisii de anchetă privind elucidarea tuturor circumstanţelor prin care a fost posibilă operațiunea „Laundromat”. 

Fracțiunea PSRM anunță despre mai multe inițiative în domeniul social, fără a preciza costul și sursele de finane aale acestora. 

Iar un deputat de la Chișinău face apel către Guvernul de la București privind urgentarea examinării cererilor depuse pentru obținerea cetățeniei române.

PE LUNG

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu, cercetat pentru corupere activă

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu a fost citat astăzi, la Procuratura Anticorupție. Acesta este cercetat pentru corupere activă. După audieri, deputatul a menționat că este vorba despre „un dosar politic până în măduva oaselor”, deschis în urma „unei declarații politice iresponsabile”.

Procuratura Anticorupție nu a difuzat un comunicat de presă, în care să  ofere detalii asupra cauzei penale. Și deputatul democrat a ezitat să ofere detalii.

„Vreau din start să menționez că este un dosar politic până în măduva oaselor atât ca formă, cât și conținut, deoarece vizează politicieni, deoarece a fost intentată în baza unei declarații politice. A fost o declarație iresponsabilă a unui politician, care a luat forma unui denunț. Este un dosar profund politic. Evident, nu recunosc acele aberații care sunt aduse”, a declarat Sîrbu.

El a mai spus că dosarul penal a fost inițiat în baza unui denunț scris de un politician „cu care se cunoaște de foarte mulți ani”. El a refuzat să spună cine este denunțătorul. „Chipurile i-aș fi promis bani, anumite favoruri, dar vreau să declar foarte responsabil că este o acuzație absolut falsă”, a spus Sîrbu. 

Avocata deputatului a precizat că este cercetat pentru corupere ă în proporții deosebit de mari. Este vorba despre articolul 325 alineatul 3, corupere activă săvârșită în proporții deosebit de mari în privința unei persoane cu funcții de demnitate publica.

Totodată, Sergiu Sîrbu a relatat că atât el, cât și familia sa, începând din luna iunie ar fi fost  supus unor presiuni, intimidari, mesaje din partea politicului „pentru a fi mai calm, de a-l reduce la tăcere”.

Platforma cere constituirea unei comisii de anchetă privind operațiunea „Laundromat”

Fracțiunea Platformei DA cere constituirea unei Comisii de anchetă privind elucidarea tuturor circumstanţelor prin care a fost posibilă operațiunea „Laundromat”, în urma căreia  a avut loc „spălarea” banilor mafiei ruseşti prin băncile Republicii Moldova. Proiectul de hotărâre a fost înregistrat deja în Parlament. Declarații în acest sens au fost făcute de deputata PPDA, Inga Grigoriu, în cadrul unei conferințe de presă.

Inga Grigoriu a menționat că Republica Moldova a ajuns să fie plasată în lista statelor monitorizare de instituții internaționale, deoarece a admis ca prin sistemul său judecătoresc și bancar să fie comisă o infracțiune financiară de proporţii uriaşe, care a afectat inclusiv sistemul bancar european. Deciziile judecătorilor au avut rolul de a legitima banii murdari, devenind peste noapte legali.

Deptata  Grigoriu a menționat că lipsa de acțiuni în investigarea „Laundromatului” şi de prevenire a spălării banilor murdari, este cauzată şi de perpetuarea unei rețele dense de indivizi corupți, interesați de aceste tranzacții criminale, dar și a unei influențe determinante a factorului politic asupra desfășurării anchetei. Toate aceste circumstanțe urmează a fi stabilite în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă.

„Actuala majoritate parlamentară, dacă vrea să demonstreze că este interesată real de lupta cu corupția, de eradicarea schemelor frauduloase care au avut un impact extrem de negativ asupra imaginii R. Moldova, au vulnerabilizat sistemul financiar-bancar şi au supus justiția unui control total de către grupări criminale, este obligată să voteze pentru constituirea acestei comisii”, a menționat ea. 

Laundormatul rusesc – operațiune pe parcursul anilor 2010-2014, în urma căreia  miliarde de dolari americani de la băncile rusești au fost spălați prin intermediul băncilor din Republica Moldova, folosind hotărâri judecătorești ilegale privind datoriile false. Fondurile „curățate” au fost transferate în continuare către un grup de societăți de tip off-shore care au conturi în băncile occidentale

Un deputat  face apel pentru urgentarea examinării cererilor pentru obținerea cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a lansat un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) pentru identificarea unor soluții de reducere efectivă a termenelor de examinare a dosarelor de către ANC, „astfel ca cei peste 230.000 de basarabeni din lista de așteptare să poată spune deschis, cu demnitate și cu bucurie la depunerea jurământului: „Mândru că sunt român!””.

Ex-ambasadorul Republicii Moldova la București a menționat că chiar dacă sub aspect legal termenii de examinare a dosarelor au fost reduși considerabil în comparație cu anii precedenți, această prevedere juridică nu și-a găsit încă materializarea deplină din varii motive.  Iurie Reniță a prezentat și anumite cifre în acest sens: 1) dosare înregistrate: 2017 – 94.916; 2018 – 100.157; 2019 – 100.147; 2) dosare soluționate prin ordin: 2017 – 85.307; 2018 – 47.157; 2019 – 43.551; 3) dosare în lucru: 230.389.

Totodată, în opinia deputatului, ar fi indicat, dincolo de dreptul legal și istoric al basarabenilor la redobândirea cetățeniei, să se purceadă la o evaluare exigentă a persoanelor care au compromis, profanat și defăimat, în mod demonstrativ și sfidător atât România, cât și cetățenia română, chiar fiind deținătorii acesteia.

 „Regretabil, dar „nu ducem lipsă” de cei care mai ieri operau cu cuvinte gen “frați români”, iar astăzi deja vorbesc de „ocupația română” doar ca să între și mai mult în grațiile Moscovei. Dacă autoritățile de la București au vreo problemă în identificarea lor, vă asigur că basarabenii care au redobândit cetățenia părinților și a buneilor noștri din respect, dragoste și mândrie față de Neam și de Țară, vor ajuta să-i identifice pe cei care manifestă o atitudine profund ostilă și agresivă față de tot ce-i românesc aici, în Republica Moldova, și peste hotarele ei”, se arată în mesajul deputatului.

Socialiștii promit mai multe inițiative în domeniul social

Deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, mai multe inițiative în domeniul social, fără însă a preciza „costul” și sursele de finanțare ale acestora. Astfel, deputatul socialist a menționat că fracțiunea PSRM a  elaborarea unor mecanisme suplimentare care să sprijine cele peste 100 de mii de persoane care s-au pensionat înainte de 1999, care au un stagiu de cotizare mare, însă o pensie mică calculată conform legislației vechi.

Odnostalco a mai spus că deputații socialiști își propun și îmbunătățirea mecanismului de determinare a grupului de dizabilități. Potrivit lui, din păcate, astăzi există cazuri de determinare nu tocmai echitabilă a gradului de dizabilitate – atât în ceea ce privește examinarea deciziilor, cât și în conformitate cu avizul medical privind starea reală a sănătății persoanei.

Totodată, el a anunțat că fracțiunea PSRM a pregătit un proiect de lege conform căruia pensionarii din Moldova care primesc pensia în străinătate vor fi deserviți gratuit în instituțiile medicale din Moldova, „la fel ca ceilalți cetățeni ai țării”. În acest context, socialistul a anunțat despre deschidere în sate a unor puncte farmaceutice, care să asigure accesul la medicamente în toate localitățile din țară. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.