Navalnîi nu e primul. Asasinatele regimului de la Kremlin

Astăzi autoritățile rusești au raportat că Aleksei Navalnîi, unul din cei mai aprigi oponenți ai regimului de la Kremlin, a murit în închisoarea din districtul autonom Iamalia-Neneția. Decesul a fost anunțat de Departamentul Serviciului Federal de Penitenciare rusesc.  

Potrivit surselor oficiale, Navalnîi nu s-a simțit bine după plimbare și ar fi leșinat. Medicii de la ambulanță nu ar fi reușit să-l resusciteze. Cauza decesului rămâne necunoscută, concluziile preliminare afirmând că lui Navalnîi i s-ar fi spart un cheag de sânge. 

Cu o zi înainte, pe 15 februarie, a fost publicat un videoclip de la audierea lui Navalnîi la tribunalul Kovrov, unde acesta pare sănătos și glumește. De asemenea, Comisia de supraveghere publică a raportat că activistul nu a avut nicio plângere de sănătate. Urmează să fie stabilite circumstanțele morții lui Navalnîi, nefiind exclusă varianta unui asasinat. În 2022, acesta a fost otrăvit cu Noviciok de către serviciile secrete ruse.  

În 24 de ani, de când Putin se află la putere, mai mulți oponenți ai regimului au fost otrăviți, împușcați sau au murit în circumstanțe rămase neclare.  

Asasinate și tentative de omor, strâns legate de regimul de la Kremlin 

Cel mai recent deces în circumstanțe suspecte este moartea șefului Wagner, Evgheni Prigojin, în vara lui 2023. Prăbușirea fatală a avionului privat care îl transporta, la două luni după ce acesta a condus o revoltă împotriva șefilor armatei ruse, pare să fi fost orchestrată la Kremlin. Oficialii ruși au negat atunci vehement că statul ar fi avut vreo legătură cu prăbușirea avionului.  

În vara anului 2019, Zelimkhan Khangoshvili, un cetățean georgian care a luptat împotriva Rusiei în Cecenia la începutul anilor 2000, a fost împușcat de două ori în cap în centrul Berlinului. Instanța germană l-a condamnat la închisoare pe viață pe un presupus agent FSB, Vadim Krasikov. Acesta a recunoscut că asasinatul a fost minuțios planificat, iar serviciile de securitate ruse i-au furnizat o identitate falsă și resursele necesare pentru a efectua asasinatul. 

Otrăvirea a ajuns o metodă notorie prin care serviciile secrete ruse ar anihila inamicii regimului. Două otrăviri care au avut loc în Marea Britanie au fost strâns asociate cu Putin. În 2018 Serghei Skripal, un fost ofițer al serviciilor de informații militare ruse, devenit agent dublu pentru Marea Britanie, a fost otrăvit cu „faimosul” Noviciok. Acesta a supraviețuit otrăvirii.  

Una dintre cele mai răsunătoare asasinate politice, dirijate de regimul putinist, este cea a lui Boris Nemțov în 2015. Un important lider al opoziției, acesta a fost împușcat în spate de patru ori de un atacator necunoscut, chiar în centrul Moscovei. O investigație comună a mai multor jurnaliști internaționali a dezvăluit că Nemțov a fost urmărit de agenții FSB timp de aproape un an înainte de a fi ucis. 

Citește cum s-a pregătit Putin de-a lungul anilor pentru o eventuală lovitură de stat 

În 2006, Anna Politkovskaia, o jurnalistă de la Novaya Gazeta, care a scris despre abuzurile împotriva drepturilor omului, a fost ucisă în fața apartamentului său din Moscova. Se întâmpla de ziua de naștere a lui Putin, care împlinea 54 de ani. Cinci bărbați și un fost ofițer de poliție au fost condamnați ulterior pentru omor, dar apropiații jurnalistei i-au numit simpli mercenari, care au executat ordinele altcuiva.  

În același an este asasinat la Londra Alexander Litvinenko, un opozant al dictatorului de la Moscova, otrăvit cu substanța radioactivă poloniu-210. Cu puțin timp înainte de a muri, Litvinenko le-a spus jurnaliștilor că serviciul de securitate rusesc încă mai operează laboratoare de otrăvuri din epoca sovietică. O anchetă britanică a concluzionat ulterior că agenții ruși l-au ucis pe Litvinenko, cu încuviințarea lui Putin. 

Alte presupuse implicări ale regimului de la Kremlin

Neelucidată a rămas moartea lui Kirill Stremousov, viceguvernatorul instituit de Rusia în provincia Kherson din Ucraina. Potrivit oficialilor ruși, acesta a murit într-un accident de mașină în ziua în care forțele ucrainene au eliberat orașul Kherson în toamna anului 2022. Unul dintre cei mai proeminenți susținători ai ocupației rusești, el a sugerat public că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, ar trebui să se împuște. Moartea sa obscură a fost rapid atribuită de unii serviciilor de securitate rusești, care trebuiau să scape de un om devenit inutil lui Putin. 

Anul trecut jurnalista Elena Kostyuchenko a povestit că ar fi fost otrăvită de serviciile secrete ruse în toamna anului 2022, când a sosit în Germania după o călătorie de lucru în Ucraina. Kostyuchenko fusese declarată agent străin în Rusia și documenta materiale ample despre situația de pe frontul ucrainean. 

Mihail Lesin, un fost om din interiorul Kremlinului și fondatorul „Russia Today”, a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Washington în 2015. În trecut un apropiat al puterii, Lesin a fost demis în mod surprinzător din poziția sa importantă în cadrul aparatului propagandistic al Kremlinului. Ancheta a stabilit că acesta a murit nu de la un „atac de cord”, cum afirma media rusească, ci în urma unei lovituri puternice. 

În 2013, Boris Berezovski, stabilit în Marea Britanie, a fost găsit spânzurat în baia casei sale. În trecut un figură publică pro-Kremlin, Berezovski a devenit un critic vocal al lui Putin la începutul anilor 2000 și a părăsit țara. Deși oficial cauza decesului a fost suicidul, apropiații omului de afaceri au înaintat și versiunea că ar fi fost implicat regimul de la Kremlin. 

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.