Cadre didactice din 45 de instituții de învățământ profesional tehnic au învățat cum să ghideze elevii în alegerea carierei potrivite

În perioada 25 martie – 11 aprilie curent, 45 de cadre didactice din 45 de instituții de învățământ profesional tehnic (ÎPT), care implementează programe de formare prin învățământ dual, au fost instruite în calitate de formatori pentru implementarea metodologiei de ghidare în carieră și consiliere a elevilor din instituțiile în care activează.

Acest program de formare a fost conceput pentru a oferi un cadru metodologic corespunzător însoțit de un set de instrumente practice în vederea asistării elevilor din ÎPT pe durata studiilor privind ghidarea în carieră și consilierea.

Descoperirea propriilor calități, competențe și aptitudini; planificarea traseului profesional; luarea deciziilor legate de propria carieră și interacțiunea cu reprezentanții pieței muncii au fost principalele subiecte învățate în cadrul acestui program de formare de formatori. Cu implicarea expertului internațional Lumnie Mehmetaj, cadrele didactice au aplicat testele, sarcinile și activitățile incluse în ghidul practic de implementare pentru o mai bună înțelegere și aplicare ulterioară a conceptului de ghidare în carieră și consiliere. În procesul de formare, cadrele didactice au venit și cu unele sugestii și completări la ghidul elaborat, îmbunătățind conținutul acestuia, conform sistemului național al ÎPT.

Formatorii pregătiți vor instrui în cascadă cadrele didactice din instituția în care activează pentru a asigura oferirea acestor servicii tuturor elevilor din IÎPT pe durata studiilor, pilotând, în același timp, metodologia învățată cu elevii.

Participanții la instruire au apreciat conținutul programului de formare, materialele oferite, activitățile practice, testele, sarcinile și modalitățile de realizare a instruirii de către formatori, subliniind importanța acestor materiale pentru un suport mai eficient și util elevilor în orientarea lor profesională și de carieră.

Pentru Marcela Ciurari, profesoară în cadrul IP Centrul de Excelență în Energetică și Electronică participarea la cursul de formare a fost o experiență extrem de valoroasă în care a învățat tehnici și strategii noi pentru a-i ajuta pe elevi să-și descopere pasiunile și să își construiască un traseu profesional adecvat. ”Cursul ma ajutat să mă dezvolt profesional și să-mi consolidez abilitățile de a învăța și de a crește alături de alți profesori dedicați. Consider că acest curs este binevenit și profesorilor din gimnazii, pentru orientarea profesională corectă a elevilor.”

Maria Manole, din cadrul Colegiului Tehnologic din Chișinău consideră că acest curs poate să le ofere elevilor o înțelegere amplă a pieței muncii și a oportunităților disponibile în diverse domenii profesionale. ”Prin aplicarea chestionarelor de autocunoaștere, eu, în calitate de cadru didactic am descoperit că elevii din ÎPT cu adevărat nu au competența de cunoaștere a tuturor domeniilor din R. Moldova și, respectiv, nu sunt informați cu privire la traseul profesional pe care ar dori să îl urmeze după absolvire. Astfel, din lipsă de cunoaștere, mulți tineri nu activează pe piața muncii conform abilităților. Un curs de ghidare în carieră poate să ofere elevilor o bază solidă pentru a-și construi cariera, ajutându-i să-și identifice direcția, să își dezvolte abilitățile și să facă alegeri corecte în ceea ce privește viitorul lor profesional.”

Reprezentanții proiectului apreciază suportul oferit de către Ministerul Educației și Cercetării pentru dezvoltarea materialelor metodologice și realizarea formării cadrelor didactice. Integrarea acestei metodologii în activitățile ÎPT vor contribui la o mai bună inserție a absolvenților IPT pe piața muncii, dar și o planificare mai structurată a carierei.

Activitatea a fost desfășurată cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Guvernele Germaniei și Elveției, implementat de GIZ, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare