Ce este Economia circulară și cum poți contribui la schimbare

Imaginează-ți un viitor în echilibru cu natura. Cu siguranță ți-ai dori asta pentru tine, familie, afacere sau mediul în care te afli. Dar pare complicat sau imposibil, nu-i așa?!

Hai să abordăm o întrebare mai simplă. Te-ai întrebat vreodată unde ajung lucrurile pe care le arunci: hainele vechi, electronicele, paharul de cafea de unică folosință cumpărat azi? Probabil că știi răspunsul. Acestea ajung, în principal, la gropile de gunoi, iar de acolo ajung și în sol, aer, râuri, mări și oceane. Totuși, capacitatea planetei noastre nu este nelimitată. Soluția e să păstrăm resursele Terrei, reducând la maxim cantitatea de gunoi, apropiindu-ne cât mai mult posibil de zero în ce privește poluarea, având grijă de noi și de celelalte vietăți cu care conviețuim pe această planetă.

Una dintre soluțiile la aceste provocări este Economia Circulară. Acest concept abordează schimbările climatice și alte crize globale, precum pierderea biodiversității, deșeurile și poluarea, prin decuplarea activității economice de consumul resurselor finite.

3 principii ale Economiei Circulare

  • Eliminarea deșeurilor și a poluării
  • Circulația produselor și a materialelor (la cea mai mare valoare a lor)
  • Regenerarea naturii

3 caracteristici de bază ale Economiei Circulare

  1. Economia Circulară este o alternativă superioară Economiei lineare, modelul comun practicat astăzi (producem, folosim, aruncăm).
  2. Economia Circulară este o economie regenerativă și restaurativă prin
  3. Economia Circulară se bazează pe modul în care funcționează Nimic nu se produce în plus, toate au un sens, toate sunt într-un circuit comun, organic.

Migrarea la Economia Circulară e, cu siguranță, o misiune complicată, dar, la fel de sigur, este că e posibilă. Cu pași mici putem atinge performanțe frumoase. Să luăm un exemplu de pas mic. Poți avea o sticlă reutilizabilă pentru apă pe care o folosești permanent în loc să cumperi una de fiecare dată când ai nevoie și, respectiv, să arunci apoi sticla, generând deșeuri. În așa fel nu doar reduci volumul de deșeuri produs, dar mai și economisești datorită faptului că nu plătești de fiecare dată prețul sticlei de unică folosință.

Și la nivel mai complex, de afaceri sau de guverne, Economia Circulară oferă avantaje considerabile. Ea sprijină o tranziție către energie și materiale regenerabile, care nu devin niciodată deșeuri și sunt disponibile, prin menținerea produselor și a materialelor în circulație, prin întreținere, reutilizare, recondiționare, remanufacturare, reciclare și compostare.

Importanța Economiei Circulare pentru afaceri

  • Eficiență economică: Reutilizarea, refabricarea și reciclarea materialelor existente poate genera economii semnificative pe termen lung.
  • Inovație și competitivitate: Căutarea de noi modalități de a valorifica resursele existente și de a proiecta produse care sunt mai ușor de reciclat sau refabricat poate oferi un avantaj competitiv în piață.
  • Responsabilitate socială și de mediu: Construirea unei imagini pozitive și creșterea încrederii clienților și a consumatorilor.
  • Conformitate reglementară: Respectarea reglementărilor privind gestionarea deșeurilor și protecția mediului oferă afacerii mai multă credibilitate nu doar pe piețele unde acest lucru e obligatoriu, dar și pentru cei care fac alegeri conștiente fără a fi obligați.

Toți au de câștigat

 Un efect al Economiei Circulare este un accent mai mic pe deținerea lucrurilor, ceea ce, de asemenea, transformă afacerile. Un exemplu bun este Uber. Ca parte din politica Uber de migrare spre Economia Circulară, aceștia au lansat serviciul de partajare a călătoriilor. Există cel puțin 3 avantaje aici: existența unui astfel de serviciu a influențat pe cineva să nu cumpere un automobil (mai puțină producere), partajarea călătoriei cu cineva scade din emisiile de CO2, afacerea Uber crește din contul diversificării serviciilor.

Invitație să faci parte din schimbare

Acum, că știi un pic mai multe la subiect, cu siguranță vrei să faci ceva cât de curând posibil! Hai la GreenTech Hackaton pentru Economie Circulară.

Între 12 și 14 aprilie 2024, la Orange {kITchen}, adunăm experți din domenii relevante, oameni cu aceleași valori ca și tine, organizăm sesiuni informative, teoretice și practice, ateliere etc. ca să facem schimbări calitative în acest domeniu în Moldova.

Dacă ai 18+, ai o soluție inovativă pentru acest domeniu, ai o afacere pe care să o aliniezi cerințelor europene de sustenabilitate sau simplu simți că poți aduce valoare în Economia Circulară în Moldova, așteptăm cu drag să aplici aici. Te așteaptă 3 zile pline și interesante, care se vor încheia cu prezentarea ideilor și premierea celor mai bune soluții.

Și o provocare 

S-ar putea să faci deja ce urmează să îți propunem. Dacă nu, te provocăm să încerci să folosești aceeași sticlă de apă (asigură-te că e de folosință multiplă) o săptămână, cel puțin. O porți cu tine permanent, o umpli ori de câte ori ai nevoie. Vei economisi între 50 și 150 de lei pe apă, și nu vei crea deșeuri în forma a 5 – 10 sticle de plastic. Iar cel mai mare avantaj, este că te va face să te simți bine și în armonie cu natura.

Green Tech Hackathon este organizat de Yep!Moldova și Green City Lab Moldova cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie și Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de USAID. Evenimentul este găzduit de Orange Systems.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.