„Poate s-o pregătească orice copil.” Valentina Jambă face mămăligă cu chiseliță

Valentina Jambă are 69 de ani și este din satul Holoșnița Nouă, raionul Drochia. De mică îi plăcea să gătească mâncare, de aceea toată viața a lucrat ca bucătăreasă. 

Chiar și acum, după pensionare, Valentina spune că cea mai bună mâncare este cea făcută din produse naturale și gătită cu propriile mâini, nu cea cumpărată.

Uneori, Valentina își alintă copii și nepoții săi cu mămăliga cu chiseliță, o mâncare pe care o gătea buneii și mama sa. „Chiselița poate s-o pregătească orice copil. Că e foarte simplu și foarte gustos. E un fel de desert”, spune  femeia.

Deși în alte localități chiseliția se face din caise, Valentina obișnuiește să o gătească din fructe uscate – mere, caise, prune și vișine. Femeia spune că, în copilăria sa, mama sa făcea chiseliță aproape după orice mâncare. Iar pentru ca mămăliga să iasă perfectă, Valentina spune că trebuie să se respecte următoarele proporții: la un litru și jumătate de apă se se pună 450-500 de grame de făină de porumb.

„Rețeta pentru mâncarea gustoasă este răbdarea. Dacă aceasta se face din fugă și din nimereală aceasta nu este gustoasă”, ne mai spune Valentina.

 Rețeta pentru mămăliga cu chiseliță

Fructele uscate se spală bine. Dacă caisele sunt mari, acestea se taie în bucăți mai mici.

Punem apa la fiert, iar când aceasta începe să fiarbă punem fructele uscate.

Fructele uscate se fierb timp de vreo 10 minute, după care se stinge focul

În timp ce chiselița se răcește, facem mămăliga

Punem un litru și jumătate de apă într-un ceaun, unde mai adăugăm și puțină sare

Făina de porumb se cerne

Când apa începe a fierbe, punem treptat și făina cernută

Amestecăm bine mămăliga

După ce mămăliga este gata, aceasta se răstoarnă

Poftă bună!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.