„Cât pot păși pe pământ, o să cresc mâncare la mine în grădină”. Zinovia Căpățînă face fasole făcăluită

Zinovia Căpățînă are 73 de ani și locuiește în satul Semionovca, un cătun din componența comunei Mingir, raionul Hîncești, unde s-a căsătorit și a rămas să locuiască toată viața. Are opt copii, 16 nepoți și cinci strănepoți. A rămas văduvă cu 13 ani în urmă, iar de atunci duce cu dibăcie frâiele gospodăriei. Femeia crește găini ca să-și alinte copiii și nepoții cu ouă și carne proaspătă, iar anul acesta capra i-a fătat trei iezi.

Cum se încălzește afară, Zinovia se apucă de munca în grădină. În cele câteva zile calde din februarie a curățit și legat via. În martie și aprilie s-a apucat să pună în pământ primele culturi: cartofii și fasolele, la mare căutare în Postul Mare, pe care femeia îl respectă cu sfințenie. „Cât încă pot merge pe pământ, o să cresc mâncare în grădină”, spune Zinovia Căpățână.

Din fasolele albe crescute de ea, Zinovia ne gătește fasole făcăluită, o rețetă tradițională de post.

Rețeta pentru fasole făcăluită

Fasolele se aleg de impurități, se spală și se pun la înmuiat de cu seară.

A doua zi scurgem apa în care au stat fasolele, turnăm apă proaspătă și le punem la fiert cu puțină sare, o frunză de dafin și o ceapă întreagă pentru gust.

Dacă apa scade la fasole, adăugăm periodic.

Fierbem fasolele timp de câteva ore până se fac moi. Scoatem frunza de dafin.

Strecurăm apa din fasole, dar nu o aruncăm.

Cu un melesteu batem fasolea, adăugând puțin din apa în care a fiert. Nu se pune apă „crudă”.

Când conținutul devine omogen, nici prea lichid și nici prea tare, adăugăm sare și piper după gust.

Separat, curățăm câțiva căței de usturoi, îi pisăm și îi adăugăm la fasolea făcăluită, amestecând bine.

Separat, tocăm nu prea mărunt două cepe mari. Prăjim ceapa într-o cantitate suficientă de ulei de floarea-soarelui până devine aurie.

Punem fasolea făcăluită în farfurie, deasupra aranjăm ceapa prăjită și câteva linguri din uleiul în care s-a prăjit. Putem adăuga piper negru pentru gust și culoare.

Fasolea făcăluită se servește cu mămăligă sau pâine și cu murături din beci.
Poftă bună! 

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.