Georgia copiază „legea agenților străini” de la ruși, iar asta a scos oamenii în stradă. Explicăm

Trei zile la rând mii de oameni se adună în fața Parlamentului din Tbilisi, Georgia, să protesteze împotriva unui proiect de lege votat în prima lectură de către deputații partidului „Visul georgian”. Protestatarii scandează „Nu legii rusești!”, în timp ce polițiștii încearcă să-i alunge, folosind spray-uri cu piper. 

Nemulțumirea oamenilor a fost stârnită de proiectul de lege privind „agenții străini”, care a fost readus în ședința Parlamentului, după ce în urmă cu un an de la acesta s-a renunțat, tot în urma protestelor masive. De data aceasta, însă, deputații Partidului „Visul georgian” au propus spre vot pe 17 aprilie proiectul de lege controversat și tot ei au fost cei care l-au votat în prima lectură. Asta în pofida protestelor din fața clădirii Parlamentului, bătăii din timpul ședinței Parlamentului, dar și a atenționării experților internaționali. 

Atât premierul, cât și deputații care fac parte din partidul de guvernământ au declarat că nu vor renunța la inițiativă.

Potrivit proiectului de lege, mass-media și ONG-urile sunt obligate să se înregistreze ca fiind sub influență străină dacă primesc mai mult de 20% din bugetul lor din străinătate. 

De ce este numită „legea rusă”

Rusia are o lege similară, votată în urmă cu mai mulți ani, care a dus la blocarea, stigmatizarea și lichidarea mass-mediei independente și a organizațiilor care criticau acțiunile Kremlinului. Situația a devenit și mai complicată după anul 2022, când Rusia a invadat pe scară largă Ucraina, iar cei care criticau războiul erau arestați sau condamnați.  

„Dacă va fi adoptată, legea va aduce Georgia în linie cu Rusia, Kazahstan și Belarus și cu acele țări în care drepturile omului sunt călcate în picioare. Va distruge calea europeană a Georgiei”, a declarat pentru Associated Press Giorgi Rukadze, fondatorul Centrului Georgian de Analiză Strategică.

„Legislația propusă ar limita capacitatea societății civile și a organizațiilor media de a funcționa liber, ar putea limita libertatea de exprimare și stigmatiza pe nedrept organizațiile care oferă beneficii cetățenilor Georgiei”, a subliniat Josep Borrell, reprezentantul UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a declarat că se va opune acestei legi, printr-un veto. Asta însă ar putea să nu însemne nimic, atât timp cât partidul „Visul georgian” deține 83 de voturi din cele 150 din Parlament, suficiente pentru a vota și adopta o lege propusă tot de ei.  

„Insistența forțelor de conducere de a adopta această lege privind «agenții străini», împotriva voinței poporului și în ciuda protestelor partenerilor țării, este o provocare directă – o strategie rusă de destabilizare”, a subliniat președinta, scrie Al Jazeera

Istoria partidului de guvernământ din Georgia

Partidul „Visul georgian” este acuzat în repetate rânduri de opoziție și nu numai că ar fi corupt, pro-rus și supus intereselor rusești.  Potrivit unei investigații realizate de „Dosie”, organizație finanțată de omul de afaceri rus Hodorkovski care luptă cu regimul lui Putin, în ultimii zece ani, în politica din Georgia au apărut mai multe partide pro-ruse, finanțate direct de Kremlin și sprijinite de partidul de la guvernare. 

Mai ales că „Visul georgian” a fost fondat și condus de Bidzina Ivanișvili, care și-a câștigat averea în Rusia în anii ‘90. În 2019, activele sale totale s-au ridicat până la 4,9 miliarde de dolari. „Problema principală este că țara este condusă de un lider informal, precum și de oameni loiali lui personal, în afara oricărui cadru constituțional”, susține Corneli Kakachia, directorul Institutului de Politici Publice din Georgia, intervievat de jurnaliștii de la Jam News. Potrivit expertului, „Visul georgian” a acționat în mare parte pentru a menține puterea cu orice preț: confruntări cu Occidentul, erodarea societății civile, încercarea de a întoarce societatea împotriva presei independente care-i critică, dispariția partidelor politice de opoziție, dar și angajarea trollilor care să laude și promoveze partidul ani la rând.

Citește mai mult despre Cine este conducătorul din umbră al „Visului georgian”

Reprezentanții partidului „Visul georgian” argumentează că „legea privind agenții străini este necesară pentru a promova transparența și a combate valorile pseudo-liberale impuse de străini”.

Human Rights Watch și Amnesty International susțin că această lege este „incompatibilă cu legislația internațională privind drepturile omului și cu standardele care protejează drepturile la libertatea de exprimare și de asociere”, relatează CNN

Pentru a fi aprobat, proiectul de lege trebuie să treacă de a doua și a treia lectură în Parlament.

Surse foto: AFP, Reuters

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.