Urmărești căutările submarinului OceanGate? Iată patru lucruri care sigur merită mai multă atenție

Submarinul artizanal pierdut în adâncimile Atlanticului cu cinci miliardari la bord a furat mult din atenția presei internaționale. Cât mulți stau cu ochii pe numărătoarea inversă a cantității de oxigen rămas pe submarinul „căutătorilor Titanicului”, în umbră au fost lăsate mai multe evenimente tragice din aceeași perioadă. De aceea, am decis să facem o listă cu ceea ce s-ar putea să-ți fi scăpat: 

Una din cele mai grave tragedii ale migrației ilegale

La mijlocul săptămânii trecute, peste 300 de oameni au murit în apele Mediteranei, relatează BBC. Asta după ce o ambarcațiune de pescuit cu peste 700 de persoane la bord, care încercau să ajungă în Europa, s-a scufundat. Autoritățile greci susțin că numărul victimelor poate fi mult mai mare, atâta timp cât doar 100 de persoane au fost salvate, iar restul date dispărute. Grecia a decretat trei zile de doliu național, aceasta fiind una din cele mai grave tragedii ale migrației ilegale, din ultimii ani. În același timp, ONU a cerut o anchetă privind modul în care Grecia a gestionat dezastrul, pe fondul afirmațiilor că ar fi trebuit să inițieze o operațiune de salvare la scară largă mai devreme. Oficialii greci se apără și susțin că cei de la bordul ambarcațiunii au refuzat ajutorul oferit cu câteva ore înainte de tragedie, spunând că vor să-și continue cursa spre Italia. 

Unul dintre cele mai mari dezastre industriale și ecologice din Europa

Prăbușirea barajului Nova Kakhovka a făcut din Marea Neagră din zona Odessei o „haldă de gunoi și un cimitir de animale”, avertizează Ucraina, iar substanțele toxice pot ajunge și în alte țări, cum ar fi România, Bulgaria și Turcia. „Mine, muniții și alte obiecte explozive sunt transportate în mare și aruncate pe țărm”, a declarat Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei. Prăbușirea barajului din sudul Ucrainei pe 6 iunie este unul dintre cele mai mari dezastre industriale și ecologice din Europa de zeci de ani. Catastrofa a distrus sate întregi, a inundat terenuri agricole, a lipsit mii de oameni de energie și apă curată și a cauzat daune masive mediului, relatează CNN. Concentrația de substanțe nocive în probele de apă este de zece ori mai mare decât norma permisă. De aceea, România, Bulgaria, dar și Turcia monitorizează aproape zilnic apele marine de pe teritoriul său. ONU atenționează că inundațiile ar putea reduce din nou aprovizionarea globală cu alimente. 

Incendii devastatoare în Canada

Zile la rând, pădurile din Canada sunt în flăcări, iar orașele mari din America sunt învăluite de un fum portocaliu și dens, asemănător cu cel care însoțește, de obicei, tornadele. Specialiștii atenționează că milioane de hectare de vegetație din Canada sunt afectate de incendii. Țara se confruntă periodic cu incendii de vegetație, însă, cele de acum au afectat o suprafață de 13 ori mai mare decât cea afectată pe parcursul anului trecut. Autoritățile canadiene au descris incendiile ca fiind „devastatoare”, precizând totodată că acestea ar putea continua până în septembrie din cauza secetei și a temperaturilor ridicate. 

Unul dintre cele mai mari accidente de tren din India

Peste 280 de persoane au murit și 1.000 au fost rănite într-un accident produs între trei trenuri. Un tren de pasageri a deraiat pe linia adiacentă și a fost lovit de un tren care tocmai sosea, tamponând concomitent și un marfar staționar din apropiere. „Forța cu care s-au ciocnit trenurile a dus la zdrobirea și distrugerea mai multor vagoane”, a declarat Atul Karwal, șeful Forței Naționale de Răspuns la Dezastre, agenției de presă ANI. Peste 200 de ambulanțe și sute de medici, asistenți și personal de salvare au fost trimiși la fața locului. India are una dintre cele mai mari rețele de trenuri din lume, iar milioane de pasageri o folosesc zilnic. Cu toate acestea, o mare parte din infrastructura feroviară trebuie îmbunătățită. Cel mai mare dezastru de tren din India s-a produs în 1981, când un tren de pasageri supraaglomerat a fost aruncat de pe șine într-un râu, în timpul unui ciclon, ucigând cel puțin 800 de oameni.

Surse foto: CNN, The Guardian, EPA

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.