Fără hârtii la farmacii. Ce trebuie să știi despre sistemul de rețete electronice din Moldova

Începând cu 1 aprilie 2024, medicamentele compensate de stat vor putea fi primite din farmacii cu buletinul de identitate. Acest lucru este posibil datorită sistemului e-Rețeta, lansat de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) încă anul trecut și care până acum era la etape de testare. 

Directorul general al CNAM, Ion Dodon, a menționat că sistemul va ușura munca medicilor, dar și va economisi timpul pacienților. „Acest sistem trebuie să ducă la îmbunătățirea actului medical, la debirocratizare, oamenii să nu mai stea pe sub uși pe la medici”, a declarat șeful CNAM, în cadrul emisiunii „Spațiul public” de la Radio Moldova.

Iată ce trebuie să știi despre sistemul e-Rețeta: 

  • La sistem sunt conectate 3300 de farmacii din întreaga țară. 
  • Medicamentele și dispozitivele medicale compensate de stat vor putea fi ridicate din farmacii nu doar de pacient, ci și de persoana împuternicită de acesta. 
  • Rețetele electronice vor putea fi prescrise nu doar de medicii de familie, dar și de specialiștii din secțiile consultative, specialiștii care oferă îngrijire la domiciliu sau medicii de la primiri urgente. 
  • Sistemul prevede ca rețeta prescrisă să poată fi folosită la mai multe farmacii, în cazul care una dintre ele nu dispune de toate medicamentele necesare.
  • Medicamentele compensate parțial vor putea fi plăti în tranșe, dacă nu pacientul dispun de suma necesară în acel moment. 

În 2023, circa 758 de mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). 

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.