Cum s-a schimbat Rusia în ultimii doi ani

Se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. În tot acest timp, autoritățile de la Kremlin au făcut tot posibilul să scape de mass-media independentă, să închidă gurile cetățenilor care nu sunt de acord cu acest război și să deschidă dosare penale pe numele celor care se opun.  

Protestele de orice fel și chiar depunerile de flori sunt reprimate dur, oamenii sunt arestați și închiși, dosare penale deschise, propaganda ia amploare în timp ce cenzura devine tot mai asemănătoare cu cea din perioada sovietică. Dar haideți să le luăm pe rând. Vorbim despre cum s-au schimbat legile și viața în Rusia după 24 februarie 2022. 

Armata nu se vorbește de rău

La mai puțin de o lună distanță de la invazie, președintele rus Vladimir Putin a semnat Legea privind „discreditarea armatei”, care presupune difuzarea de „informații false” despre armata rusă și operațiunile acestora. Potrivit legii, cei găsiți vinovați pot fi amendați sau riscă pedeapsă cu închisoarea până la 15 ani. 

Pentru autoritățile de la Kremlin „discreditare armatei” înseamnă să declari că ești împotriva războiului, să ceri încetarea războiului sau să vorbești despre numărul pagubelor și oamenilor uciși în acest război. Această lege incriminează orice opoziție publică sau raportare independentă despre războiul cu Ucraina. Mai mult, legea poate să te aducă și în judecată dacă folosești public sintagma „război împotriva Ucrainei” în loc de „operațiune militară specială”.

Decimarea presei libere

Tot în 2022, în luna iunie, autoritățile rusești au adoptat o lege care le permite să închidă instituțiile media care nu prezintă informația despre război așa cum vrea președintele. Astfel, dacă înainte de începerea războiului din Ucraina, presa independentă rusă se confrunta cu inspecții și amenzi regulate, după aprobarea acestei legi majoritatea acestor instituții au fost închise. 

În primele șase luni după invazie, procurorul general al Federației Ruse Igor Krasnov a anunțat închiderea sau blocarea a circa 138 de mii de surse de internet și nu numai. Totuși, unii editori și-au continuat munca, îndemnând cititorii să folosească alte canale de comunicare (buletine informative și rețele sociale). Cu toate acestea, jurnaliștii au menționat că „nu a mai rămas aproape nicio sursă mass-media independentă în țară”.

Au fost impuse restricții nu numai pentru mass-media, ci și pentru site-urile unor organizații care apără drepturile omului precum: Voice, For Human Rights și Amnesty International.

Propagandă și în școală

De la începutul războiului din Ucraina, autoritățile ruse au încercat să justifice ideologic invazia. De aceea, propaganda era și este prezentată cu regularitate la televiziunile loiale, dar și în instituțiile de învățământ. 

La lecții copiilor li se povestește despre istoria „corectă” a Ucrainei. Și manualele pentru clasele VII-IX subliniază că nu are loc un război, ci o „operațiune militară specială”, care ar fi menită să „salveze oamenii, mai cu seamă pe populația rusofonă a Ucrainei care este asuprită de naționaliști”. 

Profesorii sau directorii școlilor care refuză să facă acest lucru sunt concediați.

Simbolistică

Autoritățile ruse și-au atribuit literele latine Z și V drept simboluri de sprijin pentru războiul din Ucraina. Acestea sunt folosite de către ruși pe îmbrăcăminte, pictate pe clădiri și pe site-uri web oficiale. Un jurnalist de la postul Moscow 24 a fost concediat pentru că le-a cerut moscoviților să nu pună litera „Z” pe geamurile mașinilor, deoarece „reduce vizibilitatea” și crește „probabilitatea ca obiectele grele să fie lovite”. 

De asemenea, instanțele ruse amendează pe cei care nu-și arată respectul față de aceste simboluri. Jurnalista Isabella Evloeva a devenit inculpată într-un dosar penal, deoarece a numit semnul Z „sinonim cu agresiune, moarte, durere și manipulare fără scrupule”. 

Pedepse mai dure

În aprilie 2023, Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat în regim alert modificări la Codul penal, care implică pedeapsa cu închisoare pe viață „pentru înalta trădare”. Până atunci, pentru trădare, pedeapsa maximă era de 20 de ani de închisoare. 

Tot atunci au fost făcute și alte modificări pentru înăsprirea pedepselor pentru o serie de articole din codul penal, cum ar fi:

  • Pedepsele pentru atacurile teroriste pot deja ajunge la 20 de ani, adică cu cinci ani mai mult decât până acum. 
  • Pedepsele pentru participarea la o comunitate teroristă (care poate fi și un grup de oameni care se arată anti-război sau în opoziție față de actuala conducere) ajung deja la 15 ani (anterior erau de 5 ani).

În ultimele 24 de luni, cuvintele „terorism”, „trădare de patrie”, „agent străin” și „discreditarea armatei” sunt tot mai des folosite de către autoritățile de la Kremlin față de cei care sunt anti-război. Dacă nu părăsesc Rusia, aceștia ajung în închisori.  

Mai multe dosare penale

Datele arată că în această perioadă a crescut și numărul dosarelor penale împotriva oponenților războiului din Rusia. Proiectul pentru drepturile omului OVD-Info a publicat un raport despre represiunile îndreptate spre cei care protestează împotriva agresiunii ruse. Aproape 20 de mii de arestări au fost efectuate în Rusia pentru pozițiile anti-război. Cele mai multe persoane au fost reținute la scurt timp după începerea invaziei pe scară largă și după anunțul mobilizării. Au fost înregistrate și peste 800 de dosare penale politice pentru o poziție anti-război. 

Oamenii au fost arestați, amendați, amenințați sau chiar închiși pentru comentariile lor pe rețelele de socializare în care condamnau războiul, fiind interpretate de autoritățile ruse ca acțiuni „îndreptate împotriva securității statului”. Cu fiecare lună, a scăzut numărul protestatarilor. Tot mai puțini oameni se încumetau să iasă la protest chiar și cu o floare sau cu o foaie curată, pentru că erau arestați în doar câteva minute. Potrivit Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, autoritățile ruse persecută oponenții războiului folosind represiunea, presiunea asupra jurnaliștilor și cenzura.

Copii luați de la părinți

După 24 februarie 2022, Rusia treptat a revenit la unele instrumente represive din perioada URSS. Astfel, copiii au început să fie luați de la cei care s-au opus războiului. La sfârșitul anului 2022, fiul adoptiv al unei femei care a protestat împotriva mobilizării a fost plasat într-un orfelinat. Fiica unui locuitor din regiunea Tula care a desenat un desen anti-război la școală a fost dusă într-un adăpost în martie 2023. 

Iar noul „cadou” cu care au venit autoritățile ruse pentru cetățenii săi „neliniștiți” este legea semnată la 14 februarie 2024 de către Vladimir Putin. Noile amendamente ale acestei legi le permit autorităților să confiște averile celor care „defăimează” forțele armate angajate în agresiunea împotriva Ucrainei sau pun în pericol pe alte căi „securitatea” țării. Legea enumeră mai multe articole în temeiul cărora persoanelor condamnate li se pot confisca bunurile. Printre acestea se numără răspândirea așa-numitelor falsuri despre armata rusă, dezertarea, nerespectarea ordinelor, participarea la o organizație declarată indezirabilă în Rusia și lansarea „apelurilor publice îndreptate împotriva securității statului”. 

Citește aici și ce face Putin ca să rămână mai mult la conducere

Sursa foto: AFP

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.