Cine este Bidzina Ivanishvili, conducătorul din umbră al „Visului georgian”. Explicăm

Timp de câteva zile protestele din Georgia au ținut cap de afiș în presa internațională. Controversatul proiect despre „agenții străini” a fost retras. Totuși, partidul „Visul georgian”, care deține majoritatea în parlament și se află la putere de peste un deceniu, continuă să erodeze democrația în țară, susțin protestatarii. Ne-am uitat cine stă în spatele partidului „Visul georgian” și care sunt similaritățile cu Moldova perioadei Plahotniuc.  

„Visul georgian” are primari în cele mai importante orașe ale Georgiei. Până în octombrie 2022 deținea majoritatea parlamentară, cu 80 de deputați în parlamentul format din 150, care le permitea să aprobe și să voteze orice lege pe care tot ei o propuneau. 

Partidul – un vis al puterii supreme

„Visul georgian” a luat naștere în decembrie 2011. Când Bidzina Ivanishvili, un influent om de afaceri georgian, apropiat Kremlinului, a creat un partid. În mai puțin de două luni, el a format și o coaliție politică cu același nume, care i-a unit pe toți cei care se aflau în opoziția partidului condus de Mihail Saakașvili. 

La alegerile parlamentare din octombrie 2012, coaliția lui Ivanishvili a câștigat scrutinul, plasându-și apropiații în cele mai importante funcții ale statului. Atunci, Ivanishvili a ales pentru el funcția de prim-ministru, pe care a ocupat-o până în toamna lui 2013. Ulterior, a demisionat voluntar și, așa cum a spus chiar el, s-a mutat în „sectorul civil”. Însă, în locul de prim-ministru a lăsat un alt apropiat de-al său, Irakli Garibashvili. 

După demisie, Ivanishvili nu a deținut nicio funcție publică. Cu toate acestea, a fost numit mereu „conducătorul din umbră” al Georgiei. 

Influența „excesivă” a lui Bidzina Ivanishvili

În toți acești ani, cei mai înalți oficiali georgieni și membrii partidului „Visul georgian” se consultă deschis cu Ivanishvili înainte de a lua decizii importante. De aceea, în 2022, Parlamentul European a adoptat rezoluția anuală privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere dintre Georgia și Uniunea Europeană, în care au inclus și câteva amendamente. Deputații Parlamentului European recomandau eliminarea influenței excesive a lui Bidzina Ivanishvili în țară. „O situație similară cu cea din Georgia de acum era și în Republica Moldova când un oligarh, o persoană influența cu banii săi atât viață politică, cât și economică a țării… Suntem îngrijorați de legăturile vizibile cu Rusia. Ne îngrijorează lipsa de interacțiune cu autoritățile ucrainene, cu cei care luptă pentru independența țării lor. Se întâmplă contrariul, și anume legăturile cu oligarhii și oamenii de afaceri ruși sancționați sunt evidente”, a declarat europarlamentara Anna Fotyga în cadrul unei ședințe. 

În februarie 2023 deputații europeni au cerut sancțiuni împotriva lui Ivanishvili pentru rolul său în deteriorarea procesului politic din Georgia, care „distrage țara de la cursul său european”. Criticii spun că „Visul georgian” este prea apropiat de Rusia și că a dus țara într-o direcție mai represivă în ultimii ani. Asta în timp ce pentru majoritatea georgienilor Rusia este un stat inamic, mai ales ca urmare a susținerii separatismului în Abhazia și Osetia de Sud și a războiului declanșat de Moscova în 2008.

Plecarea și revenirea

Bidzina Ivanishvili a negat de fiecare dată că ar conduce partidul pe ascuns, afirmând că se implică doar când este „rugat” să o facă. De aceea, în anul 2016 a participat activ la campania pre-electorală a partidului și a organizat mai multe conferințe de presă. Ulterior, în 2018, cu câteva luni înainte de un nou scrutin electoral, Ivanishvili a revenit în funcția de președinte al partidului „Visul georgian”, motivând că a fost rugat de colegi și a acceptat acest lucru. 

85% dintre georgieni visează la aderarea țării la Uniunea Europeană, arată un sondaj realizat de Institutul Internațional Republican în noiembrie 2022. Iar cu acest vis, partidul lui Ivanishvili a tot câștigat toate scrutinele desfășurate în ultimii zece ani. Cu toate acestea, spun experții, partidul care a promis să ducă Georgia pe drumul democrației, de multe ori a clacat, poticnindu-se în corupție, influență și presiuni. Motiv pentru care Georgia nu a fost inclusă în lista țărilor candidate, ca Ucraina și Moldova anul trecut. 

Pentru a dobândi statutul de țară candidată, Comisia Europeană a cerut Georgiei implementarea unor reforme, inclusiv în legătură cu rolul societății civile, dar și cu reducerea influenței actorului „din umbră”. Asta deși încă în ianuarie 2021, Ivanishvili a anunțat că părăsește pentru totdeauna domeniul politic, lăsând în urmă funcția de președinte al partidului „Visul georgian”. Într-o scrisoare oficială, acesta spunea că „și-a îndeplinit scopul”, fără a specifica exact care a fost acesta. „Am luat decizia de a părăsi definitiv politica și de a lăsa frâiele guvernului. Voi reveni la stilul meu de viață pe care-l aveam până în 2011”, a scris el.

Lupta pentru putere

Partidul „Visul georgian” este acuzat în repetate rânduri de opoziție și nu numai că ar fi corupt, pro-rus și supus intereselor rusești.  Potrivit unei investigații realizate de „Dosie”, organizație finanțată de omul de afaceri rus Hodorkovski care luptă cu regimul lui Putin, în ultimii zece ani, în politica din Georgia au apărut mai multe partide pro-ruse, finanțate direct de Kremlin și sprijinite de partidul de la guvernare. 

Mai ales că „Visul georgian” a fost fondat și condus de Bidzina Ivanișvili, care a făcut avere în Rusia, în anii ‘90. În 2019, activele sale totale s-au ridicat până la 4,9 miliarde de dolari. „Problema principală este că țara este condusă de un lider informal, precum și de oameni loiali lui personal, în afara oricărui cadru constituțional. Iar în toți acești zece ani de guvernare, partidul nu s-a oprit pentru nicio clipă să acuze pentru orice nereușită guvernul anterior”, susține Corneli Kakachia, directorul Institutului de Politici Publice din Georgia, intervievat de jurnaliștii de la Jam News. Potrivit expertului, „Visul georgian” a acționat în mare parte pentru a menține puterea cu orice preț: confruntări cu Occidentul, erodarea societății civile, încercarea de a întoarce societatea împotriva presei independente care-i critică, dispariția partidelor politice de opoziție, dar și angajarea trollilor care să laude și promoveze partidul ani la rând.

Când poți cumpăra orice: cazul Abastumani

În ultimii cinci ani, Bidzina Ivanishvili a fost tot mai atras de stațiunea Abastumani, locul pe care l-a vizitat împreună cu familia în 2018. Abastumani este una dintre cele mai cunoscute stațiuni montane și balneologice din țară, cu ape termale cu proprietăți curative. Este un oraș mic cu o populație de până la 1000 de oameni, situat la 260 km de Tbilisi. 

La câteva zile după vizita lui Ivanishvili la Abastumani, Fondul Municipal de Dezvoltare a anunțat o licitație pentru crearea unui plan de acțiuni pentru dezvoltarea orașului. În doar o lună, statul georgian a semnat achiziții în valoare de circa 1,5 milioane de dolari pentru reconstrucția sistemului de apă. Două luni mai târziu, Ivanishvili a decis să închidă complet accesul mașinilor pe teritoriul orașului. De aceea, Fondul Municipal de Dezvoltare s-a grăbit să anunțe licitații de aproximativ 3,3 milioane de dolari, pentru construirea unei parcări uriașe la intrarea în Abastumani. Asta în pofida faptului că această inițiativă a suspendat construcția drumului de 60 de kilometri Abastumani-Baghdati, și a mutat-o pe o șosea ocolitoare, chiar dacă pentru asta era nevoie să fie defrișați 15 km de pădure dintr-o zonă protejată… În linii mari, statul a reușit să „arunce” peste 100 de milioane de dolari în acest orășel, care i-a căzut cu tronc lui Ivanishvili. 

Potrivit Transparency International Georgia, în dezvoltarea stațiunii Abastumani au fost implicate atât organizațiile de stat, cât și companiile asociate cu Ivanishvili. Raportul publicat de organizația non-guvernamentală constată că acest lucru arată cum oligarhul folosește instituțiile și resursele statului pentru a manipula mediul în care își desfășoară propriile proiecte de afaceri și cum statul îi trimite rapid și fără obiecții resurse financiare din bugetul țării. „Devine clar că Ivanishvili poate cumpăra orice teritoriu sau oraș din Georgia și poate realiza orice proiect își dorește”, constată autorii raportului.

Dar Abastumani nu este primul proiect ambițios al lui Ivanishvili în Georgia. Înainte de aceasta, oligarhul a construit un parc dendrologic în Shekvetili, pe litoralul Mării Negre, pentru amenajarea căruia a smuls copaci pereni uriași din diferite locuri ale lumii, pentru a-i aduce în „grădina” sa. 

Sursele foto: CNN, The Washington Post, The New York Times, JawNews

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.