SINTEZĂ / Vlad Plahotniuc și familia acestuia sunt interziși în SUA. Cine mai este inclus în listă

PE SCURT

Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc are interdicția de a intra pe teritoriul SUA. Acesta a fost desemnat public pentru implicare în acte semnificative de corupție și i-a fost stabilită interdicția de a obține vize de intrare în SUA, se arată într-o declarație a Secretarului de Stat Michael Pompeo.

„În capacitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice în Moldova”, se arată în declarația oficialului american. În afară de Plahotniuc, interdicția îi vizează pe soția sa Oxana Childescu, fiul său Timofei, și pe copilul său minor.

PE LUNG

Declarația Secretarului de Stat Michael Pompeo

Astăzi îl desemnez pe fostul oficial și oligarh moldovean Vladimir Plahotniuc pentru implicare în acte semnificative de corupție. În capacitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice în Moldova.

Această desemnare este făcută în temeiul Secțiunii 7031(c) din Legea privind alocările bugetare referitoare la Departamentul de Stat, operațiunile externe și programe asociate, 2020 (Div. G, P.L. 116-94). Conform Secțiunii 7031(c), din moment ce Secretarul de Stat desemnează oficiali ai guvernelor străine pentru implicarea, directă sau indirectă, în acte semnificative de corupție, acele persoane, precum și membrii apropiați ai familiilor lor, devin neeligibili pentru obținerea vizelor de intrare pe teritoriul Statelor Unite.

De asemenea, legea prevede ca Secretarul de Stat să desemneze sau să identifice în mod public sau privat pe acești oficiali și membrii apropiați ai familiilor lor. În afară de Plahotniuc, îi desemnez pe soția sa Oxana Childescu, fiul său Timofei Plahotniuc, și pe copilul său minor.

Acțiunea de astăzi trimite un puternic semnal că Statele Unite nu tolerează corupția și se solidarizează cu poporul Republicii Moldova în lupta contra acesteia. Departamentul de Stat va continua să folosească aceste mecanisme pentru a promova responsabilizarea actorilor corupți atât în această regiune cât și pe plan global.

Reacția politicului

Imediat după anunțul lui Michael Pompeo, președintele Igor Dodon a declarat pentru agenția rusă tass.ru că această decizie va fi un stimulent suplimentar pentru consolidarea luptei împotriva corupției și contra moștenirii regimului oligarhic, „pe care actuala conducere a țării a început-o”. „Aceasta nu este o sarcină ușoară, dar fără soluționarea ei, țara noastră nu are viitor și noi suntem obligați să o rezolvăm”, a explicat Dodon.

„Sancțiunile împotriva oligarhului care a fugit din țară sunt un semnal bun și așteptat de la partenerii noștri occidentali, pentru care le suntem recunoscători. Am apelat în mod repetat la ei, inclusiv direct la Statele Unite, cu o astfel de solicitare. Cu toate acestea, pentru a obține acest rezultat, a fost necesară o muncă meticuloasă, uneori invizibilă, în principal de către de organele de drept, care au furnizat argumentele necesare pentru acest lucru”, a spus Dodon.

Președinta PAS Maia Sandu a mulțumit Guvernului SUA că a dat curs solicitării de a-l pedepsi, făcând astfel dreptate cetățenilor țării noastre. „Igor Dodon, care încearcă să preia sistemul corupt al lui Plahotniuc, trebuie sa ia aminte – mai devreme sau mai târziu, cei care comit crime împotriva propriului popor vor fi pedepsiți”, a menționat Maia Sandu.

„Cine credea anul trecut, pe vremea asta, că va ajunge aici? Dar în 2016, pe vremea asta? Întotdeauna oamenii demni, cinstiți și curajoși. Mulțumesc, Platforma Demnitate și Adevăr!”, a fost reacția liderului Platformei DA Andrei Năstase.

Comentatorul politic Dionis Cenușă a menționat că decizia SUA „sparge” impunitatea de care se bucura Plahotniuc pe plan extern și îi limitează serios capacitatea de a se deplasa. Dar interdicțiile de acordare a vizelor ar trebui sa fie urmate de sancțiuni usturătoare ce ar numără înghețarea conturilor bancare, extinsă și peste asociații apropiati ai lui Plahotniuc, nu doar familia acestuia.

„UE și alte jurisdicții ar trebui atrase într-un concert de măsuri similare pentru a-l putea retine pe Plahotniuc, cu eventuala sechestrare a banilor obtinuti ilegal, inclusiv cei derivați din furtul miliardului”, a opinat expertul. Potrivit lui, în urma acestei decizii din punct de vedere politic, beneficiază atât Maia Sandu cât și Igor Dodon. Cel din urma, va încerca sa treaca laurii pe capul sau, cu argumentul ca acesta lupta cu oligarhia, iar demiterea Maiei Sandu nu schimbă nimic în acest sens. Asemenea argumente conteaza într-un an electoral, a adăugat el.
„Precedentul istoric creat de decizia SUA vizavi de Plahotniuc este util atât în cazul Moldovei cât și la nivel de regiune, unde oligarhii simt impunitate și capturează/înlocuiesc instituțiile democratice”, a adăugat Dionis Cenușă pe Facebook.

Cine au mai fost declarați indezirabili

La 5 septembrie 2019, Michael Pompeo a lansat o declarație în care îl desemna public pe fostul președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Nicolae Dragnea, pentru implicare în acte semnificative de corupție. Interdicția de asemenea. I-a vizat pe lângă Dragnea, și pe cei doi copii ai săi Valentin Ștefan Dragnea și Maria Alexandra Dragnea. „Acțiunea trimite un semnal puternic potrivit căreia Statele Unite se angajează să combată corupția și să sprijine statul de drept în România”, se arăta în mesajul oficialului american.

În aprilie 2019, Departamentul de Stat i-a interzis accesul în SUA premierului cecen Muslim Khuchiev pentru implicarea lui în încălcări grave ale drepturilor omului, menționând că Departamentul dispune de informații credibile că premierul republicii nord-caucaziene a Federației Ruse „a fost implicat în tortură”.

Premierul cecen Muslim Khuchiev

La 30 iulie 2019, primarul albanez din Durres Vangjush Dako a fost desemnat public pentru implicare în acte semnificative de corupție și i-a fost stabilită interdicția de a obține vize de intrare în SUA, Interdicția i-a fost stabilită și soției lui Dako, Alba Dako, fiului său, Xhulio Dako, și fiicei sale Kejsi Dako.

La 14 februarie 2018, Departamentul de Stat a emis o declarație în care a fost desemnat public fostul procuror general albanez Adriatik Llalla pentru implicarea în acte de corupție semnificativă. Interdicția de intrare în SUA l-a vizat nu doar pe fostul procuror albanez, ci și membrii familiei sale.

Cele mai multe interdicții, pentru terorism

Cele mai multe sancțiuni stabilite de Departamentul de Stat vizează persoane și organizații care au jucat un rol major în perturbarea surselor de venituri ale teroriștilor și în reducerea accesului acestora la sistemul financiar al S.U.A.

Departamentul de Stat a stabilit sancțiuni ce vizează gruparea militară iraniană „Gardienii Revoluției”, care a fost declarată, la 8 aprilie 2019, drept grupare teroristă, iar membrii săi au primit interdicție de a intra în SUA.

Gruparea militară iraniană „Gardienii Revoluției”

La 10 septembrie 2019, Departamentul de Stat a dat interdicție pentru Hurras al-Din, un afiliat al-Qaida în Siria. De asemenea, a interzis la 12 lideri ai organizațiilor teroriste, inclusiv Hezbollah, Hamas, Jihadul islamic palestinian, ISIS, ISIS-Filipine, ISIS-Africa de Vest și Pakistanul Tehrik-i-Taliban.

Departamentul de Stat a desemnat grupul proxy iranian Harakat al-Nujaba (HAN) și liderul său, Akram ‘Abbas al-Kabi, ca teroriștii de nivel global.

CNA: Vladimir Plahotniuc nu se află în România sau Marea Britanie

La finele anului trecut, președintele Igor Dodon a anunțat că fostul lider democrat fugar Vladimir Plahotniuc a obținut o a doua identitate moldoveană în iulie 2018, când i-au fost perfectate acte cu numele Novak Vladislav Vladimir. Dodon a spus că Agenția Servicii Publice i-a eliberat legal lui Plahotniuc actele cu noua identitate pentru că a acționat în baza unei decizii a fostului director al Serviciului de Informații și Securitate. Ulterior, Chișinăul a cerut intervenția autorităților americane, române și britanice în identificarea locului aflării, reținerea și extrădarea cetățeanului moldovean cu dublă identitate Plahotniuc-Novak.

Între timp, astăzi, Centrul Național Anticorupție a anunțat că autoritățile din România și Marea Britanie au răspuns demersurilor de a-l căuta pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, pe teritoriul lor, inclusiv sub numele Vladislav Novak, cea de-a doua sa identitate din Republica Moldova. Conform răspunsurilor primite, acesta nu a fost localizat, deocamdată, pe teritoriul acestor două țări.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.