Partidul „Șor” sub lupă. Ce să știi despre percheziții, reținerea lui Tauber și banii pentru Kirkorov

Sursa: Report.md

Partidul Politic „Șor” este subiectul unui dosar pornit de Centrul Național Anticorupție (CNA). Acesta vizează mai mulți reprezentanți ai partidului, iar deputata „Șor” Marina Tauber și-a pierdut în acest context imunitatea pentru a treia oară. 

Am adunat pentru tine cele mai importante detalii făcute publice de ofițerii CNA.

1. Ce știa sau nu știa Tauber? 

Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber a fost reținută joi, 21 iulie pentru 72 de ore de către ofițerii CNA, după ce i-a fost ridicată imunitatea pentru a treia oară. 

Aceasta este vizată în două cauze penale:

  • pentru acceptarea cu bună știință a finanțării Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat; 
  • pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Politic „Șor” pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde sumele de bani acumulate și utilizate. 

Marina Tauber neagă acuzațiile și declară că „știa de săptămâna trecută că îi va fi ridicată imunitatea și că urmează să fie reținută”. Ea a acuzat guvernarea de incompetență și că, prin aceste acțiuni, ar încerca „să-și acopere eșecurile”. 

Marina Tauber se află acum în izolatorul de detenție preventivă a CNA.

2. Sute de percheziții

Tot joi, ofițerii CNA și Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins cu percheziții în sute de locații din țară. Acestea vizează același dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor, de către un grup criminal organizat. 

Potrivit probelor s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă din partea unei grupări criminale. Aceștia ar fi fost folosiți pentru plata onorariilor pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea lor, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

3. Unde se duceau banii

În primul semestru al anului curent, partidul ar fi efectuat plăți de 600 000 de euro. Totuși, în rapoartele sale, partidul a indicat finanțări de doar 1,7 milioane de lei (cca 86 000 euro) și cheltuieli de puțin peste 228 000 de lei (cca 11 600 euro).

Din aceleași surse ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100 000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei (cca 178 000 euro) ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la 19 iunie 2022 la protestul din Piața Marii Adunări Naționale. Aceeași sumă de 3,5 milioane de lei pentru transportare a fost menționată și de procurorul general interimar, Dumitru Robu în Parlament, atunci când a venit să solicite ridicarea imunității lui Tauber. Deasemenea, procurorul a declarat că PP „Șor” ar fi plătit 200 000 de dolari artistului rus Kirkorov și 60 000 de dolari raperului Morgenshtern pentru a cânta la concertul care urma să aibă loc tot pe 19 iunie 2022. Potrivit procurorului general interimar, banii au fost achitați, deși concertul nu a mai avut loc.

4. Probe multimedia

Comunicarea pe acest dosar penal nu s-a lăsat doar cu comunicate de presă. CNA a publicat mai multe înregistrări video și audio.

În una dintre ele searată cum un membru al partidului transmite bani pentru salarii neoficiale de partid:  

CNA a publicat și o convorbire telefonică dintre un intermediar și deputatul fugar Ilan Șor. Aceștia discută despre canalele prin care banii destinaț finanțării ilegale a Partidului Șor ajungeau sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută din Viena, Monaco, Nisa și Dubai.

O altă înregistrare surprinde o discuție dintre doi intermediari, despre onorariile acordate artiștilor ruși pentru a cânta la un concert organizat de către Partidul Politic „Șor”.

5. Replica lui Șor

Membrii partidului „Șor” au apreciat aceste percheziții drept abuz și o încercare de a reduce partidul la tăcere, de a-l face să renunțe la proteste și de a-l determina să cedeze presiunilor. Iar Ilan Șor a invitat lumea  în fața Procuraturii Generale „pentru a protesta față de acțiunile actualei guvernări și pentru a începe o viață nouă”.

6. Între timp, Doru Petruți 

Doru Petruți, șeful Institutului de sondaje IMAS, apare într-o înregistrare video a unei ședințe on-line cu Ilan Șor. Primul îi explică lui liderului partidului cum să organizeze protestele și de ce ar fi bine să se asocieze cu Vladimir Voronin. Video a fost făcut public de Jurnal TV vineri seara. Conform surselor postului TV, ședința online ar fi avut loc în luna mai. Solicitat să comenteze această discuție, Doru Petruți a spus că lista de clienți a IMAS este confidențială. Iar Vladimir Voronin, liderul PCRM a refuzat să comenteze. 

Aceeași televiziune a făcut publică și o listă cu șapte persoane vizate în dosarul pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor de către un grup criminal organizat. Cei șapte ar fi plecat din țară cu câteva zile înainte de percheziții, fiind informat despre ce urmează de persoane cu acces sporit la informații. Comunicatoarea CNA, Victoria Timuș nu a confirmat aceste informații pe motiv că sunt date ale anchetei ce nu pot fi făcute publice, dar a spus că a fost pornit un proces penal pe divulgarea datelor urmării penale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.