Cine sunt Apărătorii Drepturilor Omului, gardienii statului de drept din Republica Moldova

Termenul de Apărător sau Apărătoare a Drepturilor Omului poate fi nou pentru mulți însă acești gardieni ai statului de drept își desfășoară activitatea zilnic, pașnic și veghează ca autoritățile să nu comită încălcări directe ale drepturilor omului, dar și ca acestea să rezolve problemele sistemice cu care se confruntă Moldova.

Acești apărători pot fi de la avocați, medici, jurnaliști sau elevi. Unii dintre ei sunt deja vedete pe care le vedem deja zilnic la TV, iar alții sunt vecinii noștri.

Într-un video produs de Centrul de Resurse Juridice, patru Apărători ai Drepturilor Omului (ADO), interpretul Pasha Parfeni, activista pentru egalitate de gen Alina Andronache, eleva ce luptă pentru educație incluzivă, Anastasia Suslov și jurnalistul de investigații Victor Moșneag, prezintă  ce înseamnă să fii un ADO, ce acțiuni pot fi întreprinse de aceștia, dar și care sunt riscurile acestei activități.

 „Experiența mea și a colegilor jurnaliști arată că activitatea de ADO este una riscantă. Există situații în care integritatea fizică ne este pusă în pericol, fără să mai vorbim despre intimidări sau agresiuni verbale. De aceea, voi susține mereu ideea ca încurajarea și protejarea ADO să devină o prioritate națională”, declară Victor Moșneag.

CRJM a creat și un infografic în care prezintă mai detaliat care sunt condițiile pentru ca o persoană să fie considerată Apărător al Drepturilor Omului și care sunt drepturile de care se bucură acești apărători.

https://crjm.org/wp-content/uploads/2022/10/infografic_RO_Cine-este-un-ADO.pdf

 „Este important ca atât cetățenii, cât și înșiși ADO, să cunoască ce activități pot să întreprindă și ce drepturi au cei care militează pentru aplicarea drepturilor omului”, spune Victoria Mereuță, consilieră juridică în cadrul CRJM.

Pentru mai multe informații despre Apărătorii Drepturilor Omului, urmăriți pagina web a Centrului de Resurse Juridice din Moldova, crjm.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.