Cum fug oamenii de mobilizarea parțială din Rusia. Analiza situației și a evenimentelor de acolo

„Mobilizare” este cuvântul pe care l-am auzit încă la 24 februarie, când Rusia a început războiul în Ucraina, catalogându-l doar ca o „operațiune militară specială”. După șapte luni de lupte și vădite eșecuri din partea invadatorilor, cetățenii ruși s-au regăsit în pantofii vecinilor. Astăzi, în pofida promisiunilor Kremlinului de a nu recurge la mobilizare, oamenii primesc chemările la lucru, în drum spre magazin sau acasă. 

Citește aici toate detaliile ce țin de mobilizarea anunțată de autoritățile ruse

La 21 septembrie, autoritățile ruse declarau că cei din domeniul IT și bancar, bărbații cu patru și mai mulți copii, care au în grijă o persoană bolnavă, dar și cei care nu au o catedră militară nu vor fi recrutați. Totuși, chiar în primele zile, au fost înregistrate zeci de astfel de încălcări. Printre acestea este și Victor Bugreiev, prezentat în cadrul unei emisiuni despre mobilizare a Kseniei Sobchak (min. 3, n.red). Bărbatul are 32 de ani și lucrează în domeniul IT. El nu a făcut nici măcar catedra militară. Chiar și așa, Victor a fost chemat pentru a fi mobilizat. Însă, după ce a discutat cu jurnaliștii în apropierea comisariatului militar, Victor a fost anunțat de comandanți că s-a produs o eroare și este liber să plece. 

Au ales să plece

la câteva ore distanță de la anunțarea mobilizării, oamenii au început să primească citații prin care erau chemați să se prezinte la centrele de recrutare sau comisariatele militare din apropiere. Asta, i-a făcut și pe mai mulți ruși să vrea să părăsească Federația Rusă. Unii și-au cumpărat ultimele bilete de avion, prețul cărora a crescut de cel puțin zece ori. 

În doar câteva zile, peste 260 de mii de bărbați au părăsit Federația Rusă. Asta în timp ce sursele apropiate Kremlinului, citate de jurnaliștii de la Meduza, susțin că cei pasibili mobilizării nu vor mai putea părăsi țara după încheierea așa-zisului „referendum pentru anexarea la Rusia” și anunțarea rezultatelor, care ar urma să se facă la 28 septembrie.

Mai multe despre pseudo-referendumurile organizate de Rusia, citește în acest material

La 22 septembrie, la granița cu Georgia s-au format cozi de automobile de până la 36 km. Timpul de așteptare pentru cele peste 3000 de automobile fiind de 48-72 de ore. Ulterior, unii ruși au decis să treacă frontiera pe jos. Asta a scurtat coada la 20 km. 

În acest sens, Rusia a anunțat marți, 27 septembrie, că un birou mobil de înregistrare și înrolare militară va fi instalat în curând la punctul de trecere al frontierei cu Georgia, cât și la hotarul cu Kazahstan, fără a specifica ziua exactă. 

Proteste în Rusia

Mai multe canale TV independente declarate de Kremlin  drept agenți străini au discutat cu avocați și experți despre posibilitățile legale de a evita mobilizarea, iar oficialii ucraineni explică rușilor cum se pot preda, fără a fi deconspirați și trași la răspundere de către autoritățile de la Kremlin. 

Între timp, în peste 35 de orașe din Federația Rusă au avut loc acțiuni de protest împotriva mobilizării. Femeile din Iakutsk au ieșit la proteste în masă pentru a opri mobilizarea copiilor și soților lor. La fel au făcut-o și femeile din Daghestan. Potrivit celor mai recente date oferite de OVD-Info, un proiect media independent pentru drepturile omului, dedicat persecuției politice din Rusia, peste 2398 de persoane au fost reținute la protestele desfășurate în perioada 21-26 septembrie. 

Aproape 60 de comisariate militare au fost atacate cu diferite obiecte sau chiar incendiate. Luni, 26 septembrie, un comandant militar rus a fost împușcat la biroul de înrolare militară. Comandantul a fost transferat de urgență la spital, iar făptașul reținut. 

Cum (nu) sunt dotați 

Odată cu mobilizarea au început a fi publicate și  filmulețe din centrele de pregătire militară. Unele arată că antrenamentele se fac cu arme vechi, ruginite și inutilizabile. Totodată, au apărut și imagini cum cei mobilizați așteaptă începerea antrenamentelor în clădiri părăsite, culcați pe jos sau pe rucsacurile cu care au venit. Iar alții au postat video-uri în care anunță că vor ajunge în Ucraina în următoarele zile, fără a avea parte de cea mai mică instruire. Într-un filmuleț este înregistrat discursul comandantei care le recomandă bărbaților să-și roage soțiile să le trimită tampoane, pentru că acestea ar fi eficiente la oprirea sângerărilor în cazul unor răni de foc. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a îndemnat rușii să nu se lase mobilizați și înrolați în armata rusă. „În cazul în care veți veni pe teritoriul nostru să trageți în copiii noștri, eu ca tată vă atenționez că nu vă vom lăsa să plecați vii”, a declarat acesta. 

Pentru a preveni predarea benevolă a rușilor militarilor ucraineni, la 24 septembrie, președintele rus a promulgat legea aprobată de Duma de stat care înăsprește pedepsele pentru capitulare voluntară, distrugerea armamentului din dotare, dezertare sau insubordonare. În cazul unei astfel de încălcări, militarii vor fi privați de libertate pe termen de până la 15 ani.

Surse foto: Radio Free Europe și Reuters

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.