Rusia / Pe scurt, tot ce trebuie să știi despre mobilizarea parțială

Președintele rus Vladimir Putin, într-un discurs adresat națiunii, a anunțat mobilizare parțială în Rusia. El a declarat că a semnat deja un decret în acest sens, precizând că mobilizarea parțială reprezintă „un pas urgent necesar pentru a proteja suveranitatea, securitatea și integritatea teritorială a Rusiei”. Ulterior, ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu a spus că Rusia „are o resursă uriașă de mobilizare” – aproape 25 de milioane de oameni, iar mobilizării parțiale vor fi supuși doar 1% din rezerviști.

Cine va fi mobilizat și ce va face:

  1. Mobilizarea parțială a rezerviștilor din Federația Rusă începe astăzi, 21 septembrie. Cetățenii ruși recrutați în serviciul militar în timpul mobilizării vor primi statut și plăți pe care le primesc militarii recrutați prin contract.
  2. „Pentru serviciul militar vor fi recrutați doar cetățenii care se află în prezent în rezervă și, mai ales, cei care au servit în forțele armate, au anumite specialități militare și experiență relevantă.” (din declarația lui Putin)
  3. „Cei care sunt chemați la serviciul militar vor urma cursuri de pregătire militară suplimentară, ținând cont de experiența acestei operațiuni militare speciale.” (din declarația lui Putin)
  4. Guvernatorii regiunilor trebuie să asigure executarea apelului la mobilizare în „cantitatea și în termenul” stabilite de Ministerul Apărării. 
  5. Rezerviștii mobilizați vor fi trimiși în primul rând să controleze teritoriile deja ocupate din spatele liniei de contact. „Linia de contact în sine, o pot numi linia frontului, are o lungime de peste 1000 km. Desigur, ceea ce este în spate trebuie asigurat, aceste teritorii trebuie controlate. Tocmai în acest scop se realizează această muncă, de mobilizare parțială.”  (din declarațiile lui Șoigu)

Cine ar putea fi scutit:

  1. Scutirea de serviciul militar este posibilă doar pe baza vârstei, a stării de sănătate și a unei sentințe judecătorești de privare de libertate. (din decretul semnat de Putin)
  2. Cetățenii care lucrează la întreprinderile complexului militar-industrial au primit dreptul la amânare de la recrutare. 
  3. Studenții și soldații care-și fac acum serviciul militar nu vor fi mobilizați.
  4. „Această mobilizarea nu este ca ca o combină de recoltat care să captureze pe toată lumea rapid, nu. Așa a coincis, că în același timp, conform planurilor noastre, trebuia să asigurăm cotele obișnuite de mobilizare. Prin urmare, anulăm recrutările planificate și vom efectua mobilizarea parțială.” (din declarațiile lui Șoigu)

Cum justifică Putin mobilizarea parțială:

  1. „Rusia s-ar opune întregii mașini militare a Occidentului și sunt necesare măsuri adecvate pentru a proteja suveranitatea și integritatea Rusiei”. 
  2. „Obiectivul Occidentului este să slăbească, să divizeze și să distrugă Rusia.”
  3. „Ei spun deja direct că în 1991 au reușit să împartă Uniunea Sovietică, iar acum a sosit momentul ca Rusia însăși să se despartă în multe regiuni și zone care se luptă mortal între ele.”
  4. Putin a precizat încă o dată că Rusia are arme nucleare și a amenințat Occidentul cu utilizarea lor. „Dacă integritatea sa teritorială este amenințată, Rusia va folosi toate mijloacele disponibile, aceasta nu este un bluf. Cei care efectuează șantaj nuclear împotriva Federației Ruse ar trebui să-și amintească că roza vânturilor se poate întoarce în direcția lor.”

Care-i capacitatea armatei ruse:

  1. Ministrul rus a mai spus că în timpul războiului din Ucraina au fost uciși 5.937 de militari ruși. Ultima dată Ministerul rus al Apărării a raportat despre militarii ruși decedați în războiul din Ucraina pe 25 martie – atunci se anunța că au murit 1.351 de soldați. În schimb, cifrele anunțate de Ucraina arată că de la 24 februarie, au fost omorâți aproape 55 de mii de soldați ruși.
  2. Potrivit surselor oficiale, numărul militarilor și personalului civil al Ministerului Apărării este stabilit prin decrete ale președintelui rus. Ultima dată când un astfel de act normativ privind numărul de cadre militare a fost emis în 2017. Conform acestuia, numărul de personal militar în Rusia este de 1.013.000 de oameni, iar numărul personalului civil este de 889.423. Luând în considerare personalul civil, puterea autorizată a Forțelor Armate ale Federației Ruse ar fi de 1.903.000 de oameni. 

În sfârșit, proteste în Rusia?

Mișcarea „Vesna” a îndemnat cetățenii să organizeze proteste mobilizării anunțate de președintele rus Vladimir Putin. Activiștii au îndemnat cetățenii se adune astăzi, la ora 19:00, în centrele din orașelor lor. „Mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”, se arată în apelul mișcării.

În ajun, mișcarea i-a îndemnat pe soldați ruși să renunțe la război și să se predea până la intrarea în vigoare a amendamentelor adoptate de Duma de Stat, care prevăd pedepse dure pentru dezertare.

La 20 septembrie, Duma de Stat a Rusiei a adoptat în lectură finală un proiect de lege de modificare a Codului penal al Federației Ruse, conform căruia pentru predarea voluntară, jafuri și refuzul de a participa la ostilități sau operațiuni militare, precum și nerespectarea ordinelor comandantului, militarii vor fi privați de libertate pe termen de până la 15 ani.

Sursa foto: AFP

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.