Ștanski la TVR: Am calificarea şi documente necesare, potrivit cărora ştiu limba română

Șefa departamentului de externe de la Tiraspol, Nina Ștanski, a menționat, în cadrul unui interviu pentru Televiziunea Română, că a studiat limba română timp de 3 ani și deține documentele necesare care demonstrează cunoașterea acesteia.

“Când am studiat limba română, subliniez, acest lucru l-am făcut aici, în Tiraspol, în Transnistria, lucram atunci în calitate de consultant politic al preşedintelui Sovietului Suprem din Transnistria. Am calificarea şi documente necesare, potrivit cărora ştiu limba română. După cum vedeţi, eu nu am devenit o victimă a discriminării aici, în Transnistria. Nu m-a afectat în niciun fel să devin ministru şi să conduc o instituţie de politică externă şi în niciun caz nu s-a răsfrânt negativ asupra vieţii mele”, a explicat aceasta.

În același context, Ștanski a menționat că limba română poate fi învățată în stânga Nistrului în orice școală. “Dacă vreţi să înveţe copilul dumneavoastră în limba român, trebuie să faceţi o cerere la şcoală pentru formarea unei asemenea grupe. Există asemenea copii cu asemenea doleanţe. Limba română se predă aici la fel ca şi altă limbă străină, fără niciun impediment”, a spus aceasta.

Întrebată de școlile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, Nina Ștanski a menționat că probleme nu sunt legate de limba română, dar de faptul că “aceste şcoli sunt subordonate guvernului Republicii Moldova şi, evident, acest executiv ar trebui să asigure acele condiţii normale pentru funcţionarea acestor şcoli pe teritoriul Transnistriei”.

“Intervin problemele: expiră contractul de închiriere, trebuie prelungit sau făcut altul nou problema. Există un cont pe baza căruia şcoala trebuie să îşi desfăşoare activitatea. Conducerea şcolii nu foloseşte acest cont pe care îl are într-o bancă din Transnistria. Încearcă să transporte sume mari din Transnistria ca să evite astfel impozitarea, conform legislaţiei locale”, a adăugat aceasta. 

Menționăm că în ultimele luni școlile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană au fost supuse mai multor presiuni din partea administrației transnistrene. În octombrie 2012, CEDO  a emis o hotărâre prin  care a fost recunoscută violarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană a Republicii Moldova (cauza Catan şi alţii c. Moldova şi Rusia). Federaţiei Ruse nu a executat până acum obligația de plată a despăgubirilor și nici nu au întreprins nimic pentru executarea prevederilor generale și individuale impuse.

foto: jurnal.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.