Promo-LEX: Federația Rusă a ignorant hotărârea CEDO privind școlile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană

După trei luni de la emiterea hotărârii CEDO din 19.10.2012 prin care a fost recunoscută violarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană a Republicii Moldova (cauza Catan şi alţii c. Moldova şi Rusia), autorităţile Federaţiei Ruse nu au executat obligația de plată a despăgubirilor și nici nu au întreprins nimic pentru executarea prevederilor generale și individuale impuse.

Asociația Promo-LEX consideră că nu au fost înregistrate eforturi vizibile privind rezolvarea problemelor ce ţin de:

1. Excluderea prevederilor ilegale şi abuzive a normelor locale ce restrâng folosirea alfabetului latin pentru funcţionarea limbii române (moldoveneşti) în teritoriul de est al RM (art.6 a „Legii cu privire la funcţionarea limbilor” al regiunii, art. 12 a „Constituţiei” regiunii, art. 200/3 „Codul contravenţiilor administrative” din regiune, decizia din 18.08.1994 privind interzicerea folosirii grafiei latine în instituţiile şcolare).

2. Anularea dispoziţiilor aşa numitelor autorităţi locale din or. Rîbniţa, or. Bender şi or. Grigoriopol cu privire la evacuarea Liceelor menţionate din edificiile deţinute anterior.

3. Restituirea edificiilor, folosite până la evacuarea forţată, din str.Gagarin, or. Rîbniţa către Liceul Teoretic „Evrica”, din str. Kosmodemianskaia, or. Bender către Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” şi restituirea edificiului folosit de către Liceul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din or. Grigoriopol până în anul 2002.

4. Anularea obligaţiei de înregistrare la structurile locale din Tiraspol a instituţiilor de învăţămînt ce activează în baza curriculei autorităţilor constituţionale.

5. Anularea oricăror interdicţii privind asigurarea cu cărţi, manuale sau alte bunuri şi materiale, necesare procesului educaţional în instituţiile de învăţămînt cu predare în grafie latină.

6. Interzicerea aplicării discriminării şi a campaniilor de intimidare care au fost tolerate, pe alocuri instrumentate de către administraţiile separatiste din acest localităţi în mod special actele de vandalism şi huliganism asupra celor ce doresc să înveţe în aceste instituţii de învăţământ.

„Contrar declarațiilor populiste ale reprezentanților regimului separatist din ultima perioadă, situația școlilor cu predare în limba română rămâne și în continuare precară. Potrivit directorilor școlilor sunt create toate condițiile pentru a perturba activitatea didactică. Reținerea autobuselor școlare ale Liceului Teoretic ”Ștefan cel Mare” din or. Grigoriopol, ce merg spre s.Doroțcaia sau persecutarea elevului Liceului ”Lucian Blaga” din or. Tiraspol, demonstrează că regimul de la Tiraspol intenționează să încalce și în continuare dreptul la educație în regiune”, se menţionează într-un comunicat lansat astăzi de Asociaţia Promo-LEX.

Totodată, asociaţia cere autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, precum şi Statului mediator al conflictului transnistrean – Ucraina, care deține președinția OSCE, inclusiv structurilor observatoare SUA, UE şi OSCE, şi în mod special Federaţiei Ruse, să depună eforturi constante şi eficiente în vederea asigurării unor condiţii nediscriminatorii tuturor elevilor şi părinţilor din regiunea transnistreană, respectiv executării Hotărârii CtEDO din 19.10.2012.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare