Reintegrare
Posturile „grănicerești” ilegale ale Tiraspolului continuă să blocheze libera circulație în Zona de Securitate

PE SCURT
Situația tensionată, în urma instalării unor posturi suplimentare „grănicerești” în Zona de Securitate. Delegația R.Moldova a atenționat la ultima ședință CUC că persistă riscul de escaladare a situației din motivul refuzului din partea Tiraspolului deja pe parcursul a circa 3 luni de a examina problema.
Este relevant că propunerea constructivă repetată a delegației Federației Ruse de a iniția o analiză la subiect, de altfel susținută de către delegațiile Republicii Moldova, Misiunii OSCE și a Ucrainei, a fost respinsă neîntemeiat de către reprezentanții regiunii transnistrene.
PE LUNG
De asemenea, pe durata ședinței a fost abordat subiectul legat de structurile grănicerești transnistrene, prezența cărora în Zona de Securitate este contrară prevederilor actelor de bază, acest aspect fiind exprimat și de către delegația Federației Ruse.
Dublele standarde utilizate de către delegația transnistreană la aplicarea protocoalelor au devenit evidente la audierea raportului Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 10 – 16 iulie cu privire la situația în Zona de Securitate, în care a fost reflectat faptul amplasării abuzive a unei patrule mobile de „grăniceri” transnistreni în or. Bender.
Astfel, în anumite cazuri șeful militar superior din partea acesteia acceptă derularea activității observatorilor militari prin prisma protocolului nr.828, iar în cazul în care recurgerea la acesta ar conduce la afișarea încălcărilor comise conștient de către partea transnistreană, delegația respectivă refuză categoric aplicarea actului. Din cauza opunerii reprezentanților Tiraspolului, aprobarea raportului a fost amânată.
În contextul abuzurilor sistematice comise de către trupele de grăniceri transnistreni în raport cu cetățenii Republicii Moldova, delegația noastră a făcut un apel către componentele Comisiei de a amplifica eforturile în vederea eliminării oricăror restrângeri ale dreptului la circulație.
Politică
Oficialii din R.Moldova vor putea merge în regiunea transnistreană fără a notifica în scris Tiraspolul

PE SCURT
Oficialii din Republica Moldova vor putea, începând cu data de 16 septembrie, să efectueze vizite private și să tranziteze regiunea transnistreană fără un acord în scris din partea administrației de la Tiraspol.
Anunțul a fost făcut astăzi la ședința Guvernului de vicepremierul pentru Reintegrare, Vasili Șova. În cazul deplasărilor de serviciu, procedura de notificare și de coordonare pe linia reprezentanților politici se menține.
PE LUNG
Vasili Șova a menționat că reprezentantul politic de la Tiraspol a confirmat faptul că începând cu data de 16 septembrie se anulează mecanismul de notificare scrisă prealabilă în privința deplasărilor private ale persoanelor cu funcții de demnitate publică/ funcții publice de conducere din Republica Moldova care intenționează să circule în/ prin localitățile din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și orașul Bender.
Aceasta s-a convenit în cadrul ședinței de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului din 12 septembrie, cu participarea exponenților formatului de negocieri „5+2”.
Reintegrare
Reprezentanți ai structurilor de forță din stânga Nistrului au blocat activitatea unui agent economic la Pohrebea

PE SCURT
Reprezentanți ai structurilor de forță din stânga Nistrului au blocat activitatea unui agent economic în localitatea Pohrebea aflată sub jurisdicția autorităților constituționale de la Chișinău.
Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a cerut reprezentanților regiunii transnistrene explicații cu referire la incidentele, care au avut loc în august.
PE LUNG
Potrivit unui comunicat al Comisiei Unificate de Control, grupuri de persoane, inclusiv reprezentanți ai structurilor de forță din stânga Nistrului, având scopul de a provoca și a tensiona situația, au blocat activitatea agentului economic care executa lucrări de extragere a nisipului.
De asemenea, sursa citată informează că exponenții Tiraspolului refuză să includă în ordinea de zi a subiectului ce vizează verificarea și analiza situației în Zona de Securitate ca urmare a acțiunilor părții transnistrene de a instala în regiune așa-numitele posturi de „grăniceri”.
La capitolul organizatoric Comisia a decis confirmarea în funcție a doi militari din partea Federației Ruse în cadrul Forțelor Mixte de Pacificare.
Reintegrare
O nouă somație pentru Tiraspol de a înceta tensionarea situației în Zona de Securitate

PE SCURT
Eliminarea punctelor de trecere a „frontierei” instalate în mod abuziv de structurile transnistrene în Zona de Securitate a constituit subiectul central al ședinței Comisiei Unificate de Control care a avut loc la 11 iulie la Bender.
Astfel, delegația Republicii Moldova a intervenit cu o declarație condamnând intențiile Tiraspolului de a extinde punctul de trecere de la intrarea în orașul Bender, sub pretextul „dezvoltării turismului”.
PE LUNG
Potrivit unui comunicat al delegației R.Moldovala CUC, aceste acțiuni se încearcă a fi puse în aplicare ca urmare a unui pretins „decret” al liderului de la Tiraspol care indică „punctele de trecere și control” pentru deplasarea locuitorilor din Zona de Securitate, numiți „cetățeni străini”.
Pe durata ședinței s-a atras atenția că, potrivit Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992, dreptul la libera circulație a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului trebuie să fie asigurat necondiționat.
La fel s-a accentuat că în orașul Bender, care este o localitate cu regim sporit de securitate, orice element de modificare a situației trebuie coordonat în prealabil cu Comisia. În context, s-a cerut părții transnistrene să înceteze orice acțiuni ilegale orientate spre tensionarea atmosferei în procesul de pacificare.
De menționăm că anterior delegația transnistreană a fost somată cu privire la posibilitatea unor sancțiuni față de persoanele responsabile de comiterea abuzurilor în cazul continuării consolidării „frontierei” în Zona de Securitate.
Luând în considerare practicile anilor precedenți când structurile transnistrene, se dedau, de regulă, la asemenea abuzuri anume în luna august (când se face o pauză planificată în activitatea Comisiei), s-a intervenit pentru a nu admite asemenea scenarii în or. Bender, iar în cazul neconformării, urmează a fi examinată oportunitatea sistării circulației rutiere prin postul de referință.
În această ordine de idei, și reprezentanții Misiunii OSCE au făcut un apel către părți ca în luna august să se abțină de la desfășurarea activităților militare în Zona de Securitate.
Cu referire la postul ilegal din preajma satului Pohrebea, conducătorul delegației Federației Ruse a venit cu o propunere de compromis menită să deblocheze disputele cu privire la documentarea acestei încălcări prin aplicarea obiectivă a actelor ce vizează activitatea Comisiei și a observatorilor militari.
În mod absolut sfidător, conducătorul delegației regiunii transnistrene a refuzat și această propunere conciliantă a reprezentantului Federației Ruse care, în consecință, nu a fost inclusă în ordinea de zi.