Connect with us
"
"

Reintegrare

CtEDO a obligat Rusia la plata a 126 000 de euro pentru patru şcoli din stânga Nistrului

Publicat

pe

PE SCURT

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Rusia să achite 126 000 de euro de euro ca prejudicii morale pentru îngrădirea dreptului la educație în regiunea transnistreană. Reclamanții au fost profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în grafia latină, din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol și Gimnaziul din s. Corjova, r-nul Dubăsari.

PE LUNG

Asociația Promo-LEX a precizat că astăzi CtEDO a făcut publice 8 hotărâri ce includ 17 cauze privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Prima hotărâre se referă la cauza Iovcev și alții 13, împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse.

Înalta Curte a constatat violarea articolelor: art. 2 al Protocolului 1, dreptul la instruire; art. 8 al Convenției, dreptul la respectarea vieții private și de familie, art. 5 alin. 1 dreptul la libertate și siguranță, de către Guvernul Federației Ruse.

Astfel, Curtea a dispus spre încasare, suma de 126 000 euro cu titlul de prejudicii morale și 5 000 euro cu titlul de costuri și cheltuieli pentru reprezentare din contul Federației Ruse.

Promo-LEX a precizat că, după hotărârea CtEDO din octombrie 2012, când Rusia a fost condamnată pentru violarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană, situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană nu s-a îmbunătățit.

Mai mult ca atât, administrația locală a continuat aplicarea presiunilor administrative și financiare asupra instituțiilor și hărțuirea psihologică a profesorilor și elevilor.

În februarie 2014, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi șoferul instituției de învățământ au fost opriți de către miliția transnistreană, iar ulterior au fost lipsiți de libertate. Aceștia au fost învinuiți de contrabandă cu mijloace bănești, când încercau să treacă așa zisa vamă, având la ei salariile profesorilor Liceului Teoretic „Lucian Blaga”.

Social

LIVE TEXT/ 80 de persoane infectate cu coronavirus, în total. Încă o persoană vindecată

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 18:00

– Femeia de pe ruta Milano-Chișnău, prima pacientă testată pozitiv la coronavirus, a fost declarată vindecată de Covid-19. Este vorba de prima pacientă depistată.

– Studenții de la UTM au fost testați negativ.

Ora 17:20

Încă 14 cazuri noi de infecție cu coronavirus.

Ora 16:19

Satul Păulești din raionul Călărași a intrat de astă noapte în carantină. Decizia a fost luată după ce ieri  medicii au confirmat un caz de infectare cu COVID-19 la un locuitor al satului. 

Ora 15:36

22 de studenți care învață la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) au fost transportați la spital cu febră. 

Ora 14:50

Compania rusă „Aeroflot” organizează azi două curse Chișinău- Moscova pentru a evacua cetățenii ruși aflați în R. Moldova.

Ora 13:30

Poliția de Frontieră a anunțat că persoanele care vor intra în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică și suplimentar vor scrie o declarație pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare.

Ora 12:30

Republica Moldova a activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea Convenției în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului de tip nou pe 17 marte.

Ora 9:30

De vineri seara până astăzi dimineța numărul persoanele infectate cu COVID-19 a rămas nemodificat – 66. Dintre acestea 27 au fost înregistrate în Chișinău, 15 – în raionul Hâncești, 4 – în Soroca, câte trei cazuri au fost depistate – în Sângerei. Ialoveni și Ștefan Vodă, în Cantemir, Anenii Noi, Căușeni  – două, în Florești,  Cahul, Leova, Călărași și Basarabeasca câte un caz. Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a declarat în această dimineață că din cazurile confirmate 31 sunt de import (Italia, Franța, Cehia, Marea Britanie, Ucraina, Elveția și Federația Rusă), iar 35 de transmitere locală. În baza testelor de laborator au fost investigate 559 de persoane.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale 21 180 de persoane sunt supravegheate, iar 11 202 persoane sunt în carantină. Totodată, sunt înregistrate 83 de persoane suspecte cu COVID-19.

PE LUNG

UPDATE. 17:20

Astăzi au fost procesate 111 testa la laboratorul ANSP. Dintre care, 14 au fost pozitive. 11 dintre ele sunt cu transmitere locală. Celelalte cazuri sunt de import din Ucraina (încă două femei care au fost în excursie la mănăstire în Ucraina).

De asemenea, s-au confirmat primele două cazuri de infecții cu coronavirus din Transnistria.

Două persoane s-au infectat la o înmormântare. Doi dintre cei testați pozitiv sunt adolescenți.

Ministra a confirmat internarea a 22 de persoane din căminul UTM, dar nimeni nu a fost testat pozitiv. Persoanele urmează să meargă direct la domiciliu, fără să mai revină la cămin.

Primarul orașului Sângerei a luat o decizie care nu are nicio acoperire legală și nici un temei”, a declarat premierul Chicu.

Mâine polițiștii vor supraveghea slujbele la biserică care vor avea loc mâine. Potrivit regulilor autorităților, ele trebuie să fie organizate afară, cu respectarea normelor de igienă.

UPDATE. 16:19

Satul Păulești din raionul Călărași a intrat de astă noapte în carantină. Decizia a fost luată după ce ieri medicii au confirmat un caz de infectare cu COVID-19 la un locuitor al satului, scrie expresul.md. Autoritățile au instituit starea de carantină până la data de 5 aprilie, iar printre măsurile ce urmează a fi întreprinse se includ: determinarea cercului de persoane care au fost în contact cu cetățeanul infectat, izolarea acestora la domiciliu și asigurarea lor cu alimente.

Până astăzi, regimul de carantină a fost instituit în localitățile Bălceana și Sofia din raionul Hâncești. Ieri presa a scris că și orașul Sângerei a intrat în carantină, după ce o femeie reîntoarsă de peste hotare și la care a fost confirmat COVID-19, a organizat o sărbătoare de ziua sa de naștere, la care au participat 27 de persoane.

UPDATEOra 15:36

20 de studenți care învață la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) au fost transportați la spital cu febră. Informația a fost confirmată de către rectorul UTM Viorel Bostan, scrie TV8.

Rectorul UTM Viorel Bostan a spus că nu cunoaște exact în care instituție medicală au fost internați studenții, dar a precizat pentru tv8.md că: „toți au fost transportați cu febră în jur de 37 de grade Celsius și că nu sunt cazuri grave”. În același timp, PublikaTV anunță că ieri seara au fost internați 20 de tineri, iar astăzi alți doi. Studenții erau cazați în unul dintre căminele plasate în carantină.

UPDATE. 14:50

Compania rusă „Aeroflot” organizează azi două curse Chișinău- Moscova pentru a evacua cetățenii ruși aflați în R. Moldova. Biletele se vând începând de dimineață. Ambasada Federației Ruse la Chișinău anunță că prima cursă este preconizată pentru ora 18:00, cea de-a doua 21:00. Cetățenii ruși care dispun de bilete ale companiei „Aeroflot” sau „S7”, cu termenul între 16 și 31 martie, pot zbura astăzi gratuit în baza acestora. Ambasada a precizat că informațiile apărute pe rețelele de socializare, precum că biletele s-au terminat, sunt false. 

UPDATE. Ora 13:30

Poliția de Frontieră a informat că persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică și suplimentar, vor scrie pe partea verso a acesteia Declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate. 

Declarația are următorul conținut: „Eu subsemnatul _____ declar pe proprie răspundere că următoarele 14 zile mă voi afla la autoizolarea pe adresa indicată în fișa epidemiologică. Am fost informat despre răspunderea contravențională sau penală pentru nerespectarea regimului de autoizolare. ______ semnătura”.

Totodată, la ieșire din țară toate persoanele vor fi supuse controlului amănunțit, pentru a fi stabilită data intrării în Republica Moldova și dacă se respectă restricțiile impuse la trecerea frontierei de stat. 

În cazul identificării persoanelor cu șederea mai mică de 14 zile, acestora nu li se va autoriza ieșirea din țară cu pornirea procesului contravențional conform prevederilor art.761 alin.(1) și (2) din Codul Contravențional al Republicii Moldova (Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică). Ca excepție, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare doar conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă. 

Totodată, Poliția de Frontieră a informat că pe perioada Stării de Urgență a fost sistat procesul de eliberare a permiselor de acces în zona de frontieră și a autorizațiilor de activitate în unele sectoare ale frontierei, excepții vor fi doar pentru activitățile ce nu suportă amânare.  Suplimentar, va fi limitat accesul persoanelor și desfășurarea unor activități în zona de frontieră, în limitele fâșie de protecție a frontierei de stat.    

Toate persoanele care vor fi depistate în limitele zonei menționate, urmează a fi identificate sub aspect de subiect al regimului de autoizolare, iar în cazul constatării acestor încălcări persoanele în cauză devin pasibile de răspundere contravențională.

UPDATE. Ora 12:30

Articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că, în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni, un stat membru poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional. Activarea articolului 15 nu permite însă derogarea de la articolele Convenţiei care protejează dreptul la viaţă şi care interzic tortura şi sclavia, transmite IPN.

Cineva se intreba de ce guvernarea a decis sa introduca o stare de urgenta de 2 luni:1. Sunt suspendate obligatiile…

Geplaatst door Dionis Cenusa op Donderdag 19 maart 2020

UPDATE. Ora 9:30

Opt pacienți în stare gravă

Ministra Virica Dumbrăveanu a precizat că la momentul actual opt pacienți sunt în stare gravă.

Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”–   58 de bolnavi. Dintre aceștia șapte pacienți se află în stare gravă. Alte patru persoane sunt în stare satisfăcătoare. Majoritatea celor internați- 47 de bolnavi prezintă stare medie de sănătate.

La Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați patru minori. Starea de sănătate a copiilor este medie.

La Spitalul Republican sunt internate două persoane. Unul dintre bolnavi este în stare gravă, iar cea de-a douapersoană  urmează să fie externată.

Viorica Dumbrăveanu a mai relatat și despre ultimele cazuri de infecție cu COVID-19.  Astfel, în cazul de la Sângerei, o femeie cu COVID 19 reîntoarsă recent în RM, și-a organizat ziua de naștere, „într-un cerc de 27 de persoane”. Acum aceste persoane sunt identificate și monitorizate, aplicându-se regimul de auto-izolare.„ Cu regret toate apelurile noastre din ultima perioadă rămân fără răspuns de responsabilitate”, a menționat ministra.

Cât privește căminul de la UTM, plasat în carantină după ce o studentă a fost confirmată cu COVID-19, Dumbrăveanu afirmă că aceasta a dus la crearea unui focar local de infecție cu COVID-19 și a generat „efectul croazierei japoneze”. „În baza unor cereri s-a generat concentrarea acestor tineri și tinere în cadrul căminului. Avem, de fapt, efectul croazierei japoneze… Această situație a generat contaminarea mai multor persoane, a generat un focar local”, a declarat Dumbrăveanu.

Într-un alt caz, o femeie a tăinuit că a intrat în contactat cu persoane venite din țări în care sunt înregistrate cazuri de COVID-19, iar drept urmare  copilul acesteia a ajuns în secția reanimare

„Cunoașteți deja că a fost organizată o excursie în Ucraina, la un lăcaș. Este vorba despre două autocare – 35 de persoane. Dintre aceste persoane, avem deja șase confirmate ca fiind purtătoare de COVID-19. Am inițiat procesul de anchetă epidiomiologică și am depistat o mamă cu un copilaș mic, internată într-o instituție medico-sanitară. Aceasta se afla de câteva zile în secția de reanimare, dar nu a informat medicii că a fost în contact cu o persoană bolnavă, și nici că s-a întors dintr-o zonă de risc”, a relatat ministra Dumbrăveanu.

Mai târziu, s-a constatat că și soțul, împreună cu cel de-al doilea copil, sunt plasați într-o instituție medicală, deși ei la fel au fost în contact cu bolnavi. Aseară minorul și a mama au fost transpotați la un spital specializat.

                                   Ce declară Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a declarat vineri seara la postul de televiziune NTV Moldova că în această perioadă în RM au fost făcute peste 600 de teste. În 10-12% cazuri dintre acestea cazurile de îmbolnăvire s-au confirmat. Totodată, potrivit prognozelor autorităților, în următoarele două săptămâni vom avea câteva sute de cetățeni ai RM infectați cu coronavirus.

Specialiștii OMS prognozează că în RM ar putea fi 300-400 de cazuri de infectări. „Noi am elaborat câteva scenarii și eu am dat indicația ca să ne orientăm pe scenariul care ar include 1.500-2.000 de bolnavi. Noi ne pregătim pentru acest scenariu și pentru asta noi avem pregătite spitale. În Chișinău avem 1.000 de paturi. Totul este pregătit”, a menționat oficialul.

În ceea ce testele, președintele afirmă că nu există probleme la acest capitol. „ Avem un import suplimentar din China. Am vorbit cu Federația Rusă și cel mai probabil și de acolo vom avea teste. Și OMS la fel ne livrează aceste teste. La moment am procurat câteva zeci de mii de teste care sunt acum aduse în Moldova. Probleme cu medicamentele, din care fac parte testele și alte medicamente, noi nu avem”, a spus șeful statului.

Întrebat de ce mai zboară avioane dacă traficul aerian a fost suspendat, președintele a precizat că au fost câteva curse charter. „Mâine probabil vor fi două avioane din Rusia. Am vorbit cu ambasadorul nostru de la Moscova și cu ambasadorul Rusiei. În Moldova sunt câteva sute de cetățeni ruși. Federația Rusă a decis să îi evacueze. Am rugat partea rusă ca avionul care va veni după cetățenii ruși să aducă cetățenii noștri din Rusia. Astfel de situații nu se întâmplă în fiecare zi”, a răspuns Igor Dodon.

El a relatat despre o familie de moldoveni din Vietnam care nu se poate întoarce în Moldova. „În astfel de cazuri noi găsim posibilitatea de a ne înțelege asupra tranzitului prin anumite țări. Acestea sunt situații excepționale. Este imposibil să evacuăm 1 milion de cetățeni moldoveni care se află în diferite țări. Noi nu ne putem asuma riscul să aducem acum 200 de mii de cetățeni moldoveni din Italia. În așa caz sistemul de aici va ceda. Cetățenii trebuie să se abțină de la călătorii”, a declarat președintele Dodon.

Ce acțiuni se întreprind 

  • În Chișinău, transportul public din capitală parțial restricționat

De notat că potrivit unei  decizii a Primăriei Chișinău, în zilele de sâmbătă și duminică (21-22 martie 2020), transportul public din capitală va fi parțial restricționat. Astfel, dimineața autobuzele și troleibuzele vor ieși la linie de la ora 07:00 până la 10:00, iar seara, între orele 16:00 – 19:30. Restricțiile de circulație anunțate de autoritățile municipale sunt luate în contextul preveniri infecției cu COVID-19. De luni, activitatea transportului public municipal va fi reluată în regim obișnuit.

  • Orașul Sângerei, satele Bălceana și Sofia, r-l Hâncești, în carantină

Orașul Sângerei a intrat în carantină, anunță Nordnews.md. Aceasta după ce pe 19 martie, o femeie de 59 de ani din orașul Sângerei a fost diagnosticată cu COVID-19 Potrivit sursei citate, asta după ce o femeie recent revenită din Marea Britanie, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Până a fi diagnosticată, aceasta a reușit să intre în contact cu aproape 30 de persoane. Decizia de a institui carantină în oraș a fost luată astăzi în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de la Sângerei.

Anterior, localitățile Bălcean și Sofia din raionul Hâncești au intrat în carantină, după ce după ce au fost depistate mai multe persoane infectate cu COVID 19. La intrările și ieșirile din satele Bălceana și Sofia se află patrule ale poliției care verifică respectarea de către locuitori a regimului de carantină.

  • Amenzi pentru nerespectarea cerințelor  de prevenire a coronavirusului de tip nou

După ce Poliția a anunțat că a amendat 33 de agenți economici și cinci persoane fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a coronavirusului de tip nou ( amenzile aplicate au constituit  circa 800 mii lei), au apărut informații noi din teritoriu privind acțiunile oamenilor legii. 

Astfel, poliția din Ialoveni  a anunțat că întocmit 4 procese-verbale și a aplicat amenzi în sumă de 92 500 de lei, cetățenilor ce nu s-au conformat recomandărilor autorităților. Astfel, patru persoane, domiciliate în raionului Ialoveni, care recent au revenit de peste hotarele țării, au fost sancționate pentru că nu au respectat măsurile de profilaxie, fiindu-le întocmite procese-verbale. De asemenea, a fost sancționat un agent economic, care își desfășura activitatea cu încălcarea măsurilor instituite de către autorități. De asemenea, în com.Țipala , a fost amendată o persoană pentru încălcarea regimului de autoizolare la domiciliu. Persoana amendată a revenit de peste hotare. A fost avertizată să se autoizoleze însă nu s-a conformat. A mers  la magazin să își cumpere bere, apoi a mers într-o gospodărie, unde se află o doamnă în vârstă la pat, să consume berea.

  • Școlile și grădinițele închise până pe 31 martie 

Vineri, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un ordin privind prelungirea suspendării procesului educaţional în cadrul instituţiilor publice şi private, de educaţie timpurie, instituţiile de învăţământ primar, secundar, profesional tehnic, superior, de învăţământ extraşcolar şi de învăţământ special pe întreg teritoriul ţării, până la 31 martie 2020. Totodată, în conformitate cu ordinul menționat, conducătorii instituţiilor de învăţământ de toate nivelurile vor organiza procesul educaţional la distanţă prin utilizarea tehnologiilor informaţionale şi comunicaţionale.

Citește mai departe

Social

COVID-19 în regiunea transnistreană. Ce fac liderii separatiști

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Transportul public trebuie dezinfectat de trei ori pe zi, elevii și studenții își vor continua studiile de la distanță, copiii vor reveni la grădiniță, evenimentele publice au fost anulate, iar persoanele revenite din alte țări, în afară de Rusia și Ucraina trebuie să completeze fișele epidemiologice la punctele de trecere. Acestea sunt măsurile luate de către liderii regiunii transnistrene pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Așa numitele autorități ale regiunii susțin că nu au înregistrat niciun caz de infectare, iar persoanele suspectate sunt izolate și monitorizate.

PE LUNG

Până în acest moment, în regiunea transnistreană, nu a fost înregistrat niciun caz de infectare cu COVID-19, anunță presa din regiune. Totodată, șase persoane care se presupune că ar fi interacționat cu o femeie infectată, spitalizată la Chișinău, sunt izolați și monitorizați. Aceștia se simt bine și nu prezintă simptome de infectare, scrie novostipmr, făcând referire la sursele oficiale din regiune.

Cu toate acestea, liderii separatiști au anunțat vineri, 13 martie, stare de carantină în regiune și au întreprins o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului. 

Începând cu luni, 16 martie, toate școlile, colegiile și universitățile își vor închide ușile. Cu toate acestea programul de studii nu va fi întrerupt, ci continuat de la distanță. În timp ce profesorii vor continua să merge la instituțiile de învățământ, elevii și studenții vor sta acasă și vor face orele online. În următoarele zile, fiecare instituție urmează să stabilească cum vor fi organizate examenele sau testele. „De exemplu, profesorii ar putea trimite materiale pentru prelegeri prin e-mail cu întrebări despre aceste materiale, iar studenții vor fi obligați să răspundă la aceste întrebări. În plus, pot exista sarcini practice pe care studenții trebuie să le facă și să le transmită profesorului în conformitate cu cerințele orelor practice. S-ar putea ca unii profesori să facă și unele lecții online”, a declarat Larisa Skitskaya, prorectoră a universității transnistrene. 

Cu toate acestea, grădinițele vor activa în regim normal. „În fiecare dimineață, temperatura copiilor va fi verificată de către asistentele medicale, iar în caz de depistare a unor simptome de gripă, cei mici vor fi trimiși acasă”, susțin așa numitele autorități ale regiunii.

De asemenea, au fost introduse măsuri preventive la toate punctele de control de la granițele transnistrene. Cetățenii sosiți din alte țări decât Ucraina și Rusia trebuie să completeze fișe epidemiologice. Transportul public este dezinfectat de trei ori pe zi, iar toate evenimentele publice au fost amânate pentru o perioadă nedeterminată. Potrivit presei din regiune, timp de o săptămână au fost înregistrate 700 de apeluri telefonice la linia fierbinte – 080022800. 

Menționăm că în Republica Moldova au fost înregistrate 12 cazuri de COVID-19, iar alte 27 sunt suspectate.

Citește mai departe

Social

Regiunea transnistreană se plânge Rusiei. Ce-i nemulțumește

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Vadim Krasnoselski, liderul regiunii transnistrene, se plânge Rusiei de sancțiunile impuse de autoritățile de la Chișinău. Acesta susține că astfel de acțiuni vin să încalce drepturile a cel puțin 20 de antreprenori.

De asemenea, el s-a arătat deranjat de discursul ministrului Aureliu Ciocoi în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU din 25 februarie, numindu-le „clipe de propagandă”.

PE LUNG

În cadrul unei ședințe, Vadim Krasnoselski s-a arătat deranjat de discursul ministrului Afacerilor Externe al Moldovei, Aureliu Ciocoi, despre „numeroase încălcări ale drepturilor omului în pmr”. Ciocoi a cerut comunității internaționale să contribuie la crearea unui mecanism eficient de monitorizare a situației drepturilor omului în regiunea separatistă. Autoritățile transnistrene au numit aceste declarații făcute de Ciocoi drept „clipe de propagandă ridicole și o încercare de a justifica incapacitatea Moldovei de a negocia, combate corupția și de a proteja drepturile omului pe propriul său teritoriu”. 

De asemenea, Krasnoselski a anunțat că se va plânge Rusiei și la instanțele din Europa pe faptul că Republica Moldova ar fi încălcat drepturile antreprenorilor din regiune. Asta după ce, un grup de circa 25 de companii din regiunea separatistă au ajuns cu conturile blocate în băncile din Republica Moldova. E vorba de Întreprinderi mari precum Uzina Metalurgică de la Râbnița (care asigură circa 20% din exporturile regiunii), uzinele Moldavizolit și Moldavkabeli de la Tiraspol și altele. Mold-street.com scria că multe bănci și întreprinderi din regiune au fost implicate anterior în operațiuni dubioase, cu spălări de miliarde de dolari și finanțarea unor activități suspecte. Cu toate acestea activitatea lor a continuat, iar mari bănci de la Chișinău, precum Victoriabank, Moldindconbank au continuat să deservească întreprinderile separatiste.

„Vom face contestații către Rusia. Acest lucru este extrem de important, având în vedere că 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc pe teritoriul Transnistriei, ale căror drepturi și interese sunt încălcate de către Republica Moldova”, a spus Krasnoselski. 

Potrivit Constituției, malul stâng al Nistrului face parte din teritoriul Republica Moldova. În realitate, însă, autoritățile de la Chișinău nu dețin controlul asupra regiunii încă de la începutul anilor`90, situația complicându-se din momentul proclamării independenței Moldovei, la 27 august 1991. Republica nistreană moldovenească nu este recunoscută oficial de nimeni în afară de Rusia și celelalte state rebele, apărute în urma conflictelor.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură4 ore în urmă

Acces gratuit la 50 de concerte ale Festivalului de Jazz Montreux

Acum, când în țară și în întreaga lume este stabilită stare de urgență și autoritățile solicită oamenilor să stea acasă,...

Social7 ore în urmă

Specialistul în terapie intensivă revine cu un al doilea apel. Recomandă ozonoterapia pentru tratarea COVID-19

Tihon Moraru s-a născut la 13.03.1952, regiunea Cernăuți. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu în anul...

Social11 ore în urmă

LIVE TEXT / 32 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:41: 32 de cazuri noi de COVID-19. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri de...

SocialO zi în urmă

Măsuri noi / Fără buletin, nu ieșim din casă. Ce condiții trebuie să întrunească o localitate pentru a intra în carantină

PE SCURT Dacă ieși din casă, trebuie să ai un document care să-ți confirme identitatea. De asemenea, sunt interzise aflarea...

DivertismentO zi în urmă

Țuțu, dat în căutare internațională, s-a predat organelor de drept. Urmează carantina și urmărirea penală

PE SCURT Fostul deputat Constantin Țuțu s-a predat astăzi benevol organelor de drept din Republica Moldova, la punctul de trecere...

SănătateO zi în urmă

LIVE TEXT/ 199 cazuri de COVID-19 în Moldova, dintre care 8 sunt lucrători medicali la Spitalul Republican

PE SCURT 17:30  Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ De mâine, ieșim afară doar cu un act de identitate și în grupuri de max. 3 persoane

PE SCURT Ora 20:10 Începând cu ziua de 27 martie, moldovenii nu vor avea dreptul să iasă din casă fără...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri2 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică3 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova3 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031