Connect with us
"
"

Reintegrare

CtEDO a obligat Rusia la plata a 126 000 de euro pentru patru şcoli din stânga Nistrului

Publicat

pe

PE SCURT

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Rusia să achite 126 000 de euro de euro ca prejudicii morale pentru îngrădirea dreptului la educație în regiunea transnistreană. Reclamanții au fost profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în grafia latină, din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol și Gimnaziul din s. Corjova, r-nul Dubăsari.

PE LUNG

Asociația Promo-LEX a precizat că astăzi CtEDO a făcut publice 8 hotărâri ce includ 17 cauze privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Prima hotărâre se referă la cauza Iovcev și alții 13, împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse.

Înalta Curte a constatat violarea articolelor: art. 2 al Protocolului 1, dreptul la instruire; art. 8 al Convenției, dreptul la respectarea vieții private și de familie, art. 5 alin. 1 dreptul la libertate și siguranță, de către Guvernul Federației Ruse.

Astfel, Curtea a dispus spre încasare, suma de 126 000 euro cu titlul de prejudicii morale și 5 000 euro cu titlul de costuri și cheltuieli pentru reprezentare din contul Federației Ruse.

Promo-LEX a precizat că, după hotărârea CtEDO din octombrie 2012, când Rusia a fost condamnată pentru violarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană, situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană nu s-a îmbunătățit.

Mai mult ca atât, administrația locală a continuat aplicarea presiunilor administrative și financiare asupra instituțiilor și hărțuirea psihologică a profesorilor și elevilor.

În februarie 2014, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi șoferul instituției de învățământ au fost opriți de către miliția transnistreană, iar ulterior au fost lipsiți de libertate. Aceștia au fost învinuiți de contrabandă cu mijloace bănești, când încercau să treacă așa zisa vamă, având la ei salariile profesorilor Liceului Teoretic „Lucian Blaga”.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Politică

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

Publicat

pe

PE SCURT

Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care lucrau în Republica Moldova în perioada pandemiei. După câteva ore de blocare a podului pe Nistru care leagă Râbnița și Rezina, la protest a venit pretinsul ministru de interne, Ruslan Mova.

Acesta a anunțat că organizatorii protestului vor fi trași la răspundere administrativă și le-a zis oamenilor să aleagă: cei din regiunea transnistreană fie să se mute pe malul drept al Nistrului până se termină pandemia, fie se întorc și vor sta în autoizolare timp de 14 zile.

UPDATE: În ziua următoare protestului, pe 3 iulie, a fost arestat Ghenadie Ciorba, președintele mișcării „Transnistria – casa noastră comună”, dar și activist al opoziției. Newsmaker scrie că așa-zisele autorități transnistrene l-au arestat pentru zece zile și nu se știe unde se află acum Ghenadie. Acesta ar fi fost arestat, pentru că el ar fi organizat mitingul împotriva anulării permiselor locuitorilor regiunii transnistrene de a circula în Republica Moldova în perioada stării de urgență.

PE LUNG

Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au emis o decizie pe 29 iunie în care se anunță că locuitorii regiunii transnistrene au voie să intre și să părăsească regiunea fără a sta în carantină la întoarcere, dacă merg în Republica Moldova timp de 12 ore. Decizia a intrat în vigoare ieri, 2 iulie.

Mai mult, unii cetățeni aveau permise speciale, eliberate în luna mai, pentru a merge pe malul drept, să se trateze sau la înmormântare. 

Enlarge

106513943_3093116890772996_8997304132742953552_o
Foto: Ghenadii Ciorba

Totuși, un grup de locuitori din Râbnița care s-au pornit spre Rezina a fost împiedicat să treacă podul care face legătura dintre cele două orașe, iar permisele lor au fost anulate. Oamenii au protestat decizia, blocând traficul de pe pod.

Peste 70 de oameni au cerut accesul liber spre teritoriul de pe malul drept al Nistrului și să li se respecte dreptul la libera circulație. De asemenea, ei au solicitat anularea obligativității de a sta în carantină pentru 14 zile după revenire.

Enlarge

106516252_3093117190772966_5442950480743598377_o
Foto: Ghenadii Ciorba

Peste câteva ore, la solicitarea protestatarilor a sosit așa-zisul ministru de interne, Ruslan Mova. Acesta a încercat să-i convingă pe oameni să renunțe la plecarea în Republica Moldova și a explicat că granița a fost închisă, din cauza numărului mare de infecții în Republica Moldova. În așa mod, ei argumentează că ar evita al doilea val de infectări în rândul locuitorilor regiunii transnistrene. 

Pe deasupra, așa-zisul ministru de interne a declarat că organizatorii protestului vor fi trași la răspundere administrativă. „Voi aveți dreptul la alegere: puteți să mergeți în Moldova, să lucrați acolo și să rămâneți acolo pe perioada pandemiei sau să plecați în Moldova pentru un timp și când vă întoarceți, să stați în autoizolare timp de 14 zile. Alegeți, noi nu vă limităm în totalitate”, a declarat Mova pentru protestatari.

Unul dintre cei mai activi protestatari a fost Ghenadii Ciorba. Acesta a scris astăzi pe pagina personală de Facebook că este urmărit de o mașină „cu niște băieți zdraveni”. Ulterior, acesta a lăsat numărul de contact al soției lui și apoi a anunțat că-și șterge contul de Facebook.

Ciorba a fost șeful serviciului de comunicații de stat când Evghenii Șevciuc a fost lider al regiunii transnistrene.

Pe site-ul agenției PMR Novosti a fost publicată o știre cu titlul „Blocaj în Râbnița. De ce pe podul de pe Nistru s-a format ambuteiaj”. „Oamenii care lucrează pe teritoriul statului vecin aveau permise. Când au început să verifice documentele, s-a dovedit că trecerile lor au fost anulate. Drept urmare, s-a format coadă, din cauza căreia s-a format și ambuteiaj”, a declarat așa-zisul șef al poliției din Râbnița.

„Atât timp cât situația epidemiologică nu se normalizează în statele vecine, restricțiile privind normele de trecere a frontierei transnistrene ar trebui să rămână neschimbate”, a declarat liderul transnistrean, Vadim Krasnoselskii.

Tot ieri, Krasnoselskii a declarat că locuitorii regiunii separatiste pot pleca la odihnă „peste hotare” fără a avea permisiunea așa-ziselor autorități. La revenire, ei vor sta în autoizolare timp de 5 zile și ulterior vor trebui să facă un test la COVID-19.

„Se vede că Krasnoselskii se pregătește pentru întâlnirea cu Dodon”

Expertul în securitate, Rosian Vasiloi, a declarat că „ceea ce face regimul separatist la Râbnița și pe restul teritoriului aflat sub ocupație se încadrează în fapte penale. Se vede că Krasnoselskii se pregătește pentru întâlnirea cu Dodon. 

Vrem să vedem intervenția OSCE în Moldova și a oficiului OSCE din Tiraspol. Drepturile omului sunt o prioritate”. Fostul șef al Poliției de Frontieră a solicitat reacția imediată a Procuraturii Generale și a Biroului politici de reintegrare și delegației Moldovei la Comisia Unificată de Control să fie la fața locului pentru a documenta toate ilegalitățile comise de regimul separatist.

La ședința Comisiei Unificate de Control din 2 iulie, delegația Republicii Moldova a semnalat încălcarea gravă a dreptului la libera circulație care s-a înregistrat în această zi concomitent la toate posturile ilegale „grănicerești” instalate de Tiraspol în Zona de Securitate. „Acțiunile abuzive ale structurilor transnistrene se califică drept sfidare a actelor de bază ale operațiunii de pacificare și un dispreț total față de deciziile aprobate la nivel de Comisie”, se arată în comunicat.   

Astăzi, 3 iulie, sunt înregistrate 1231 cazuri de COVID-19 în regiunea transnistreană. 997 persoane s-au tratat, iar 46 au decedat.

Citește mai departe

Politică

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

Publicat

pe

PE SCURT

Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate. 

Thomas Mayr Harting, reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, dar și în regiunea transnistreană. În comunicatul OSCE se menționează că interlocutorii din Tiraspol l-au asigurat pe Thomas Mayr Harting că posturile ilegale vor fi înlăturate imediat ce situația COVID-19 va fi sub control.

Pe deasupra, chiar dacă unor sate moldovenești li s-au ridicat unele restricții, trei sate au fost ignorate de autoritățile moldovenești. Președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, a declarat că acele trei localități „se numără că e în Transnistria, îi la ei la evidenţă, de asta noi nu putem să ne luăm nicio obligaţiune”. Respectiv, locuitorii rămân blocați în Vasilievca, Roghi și Corjova.

PE LUNG

1. Ieri, 21 iunie, în regiunea transnistreană, au fost efectuate 144 de teste, dintre care 9 au fost pozitive. În total, în regiune sunt 1154 cazuri de COVID-19. Dintre acestea, 922 sunt declarate tratate, iar 44 de persoane au decedat.

2. 249 de lucrători spitalului de boli infecțioase din Slobozia, regiunea transnistreană, au primit medalii pentru „salvarea vieții”. De la 17 martie când a fost declarată stare de urgență în zonă, au fost spitalizate 445 de persoane.

3. Epidemiologii au reglementat măsurile de prevenire a infecției de COVID-19 în hoteluri. Zilnic, angajații vor curăți și sistemelor de ventilație, dar și aparatele de aer condiționat. Va fi măsurată temperatura vizitatorilor: la intrare în hotel, în restaurante sau barurile din hoteluri, dar și pe parcursul zilei. 

O altă regulă pentru hoteluri este numărul maxim de vizitatori care se pot afla în același moment în hotel – 40

4. Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au declarat că intenționează să prelungească măsurile de susținere a populației și afacerilor în perioada de stare de urgență în sănătate, întrucât oamenii întâmpină greutăți din cauza măsurilor restrictive. Este vorba despre scutiri fiscale și credite speciale pentru antreprenori, compensații financiare pentru întreprinzătorii individuali și altele. 

POLITICĂ 

5. Thomas Mayr Harting, Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, dar și în regiunea transnistreană.

Partea moldovenească a reiterat despre îngrădirea abuzivă a liberei circulații prin instalarea ilegală a posturilor de control de către Tiraspol. „Au fost manifestate îngrijorările referitor la noile reguli impuse de Tiraspol privind intrarea și ieșirea din regiune, care este impusă de structurile de facto din regiune și extinsă până în data de 30 septembrie curent”, se arată în comunicat

Partea transnistreană a ținut să amintească despre „problemele nerezolvate și unele acorduri nerealizate, al căror număr este în creștere, exprimându-și disponibilitatea de a discuta în detaliu cu diplomații europeni fiecare punct din agenda curentă”, anunță așa-zisele autorități ale regiunii transnistrene.

Și OSCE a publicat un comunicat despre aceste întâlniri. „Referitor la posturile nou înființate, interlocutorii mei din Tiraspol au accentuat că aceasta este o măsură temporară legată de pandemia actuală și că aceste posturi vor fi înlăturate imediat ce situația COVID-19 va fi sub control”, a declarat reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Albaniei pentru procesul de reglementare transnistreană.

6. Este important să menționăm că săptămâna trecută, Promo-LEX a făcut un apel public cu privire la respectarea obligațiilor de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova în raport cu locuitorii regiunii transnistrene. Specialiștii din cadrul organizației au constatat că locuitorii din Vasilievca, Roghi și Corjova au fost ignorați de către autoritățile constituționale de la Chișinău, atunci când au negociat ridicarea restricțiilor pentru unele sate moldovenești din stânga Nistrului.

Pe 16 iunie, președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov fiind întrebat despre situația satelor Corjova și Roghi, a comunicat presei că aceste localități „se numără că e în Transnistria, îi la ei la evidenţă, de asta noi nu putem să ne luăm nicio obligaţiune”, și că acest lucru s-ar fi decis între Președintele Republicii Moldova și liderul de la Tiraspol.

Citește mai departe

Politică

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

Publicat

pe

PE SCURT

Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru îngrijorează autoritățile de la Chișinău.

Bacalaureatul nu a fost anulat pentru studenții din regiunea transnistreană care învață în universitățile din Republica Moldova. Studenții se arată îngrijorați că ar putea să se infecteze și cataloghează decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dar și a Parlamentului Republicii Moldova drept „discriminatorie”. 

PE LUNG

În regiunea transnistreană sunt 1100 cazuri de COVID-19, dintre care 855 s-au tratat, iar 41 de persoane au decedat.

Pe 20 iunie începe sezonul estival în regiunea transnistreană. Anterior, specialiștii epidemiologi au venit cu o serie de recomandări care reglementează vizitarea plajelor. Citește recomandările AICI

Școlile din regiunea transnistreană vor înmâna atestatele până la sfârșitul lunii iulie. Specialiștii au recomandat ca evenimentele să aibă loc în aer liber, cei prezenți să respecte distanța minimă de doi metri între ei. Absolvenților li s-a permis să participe la înmânarea diplomelor fără măști, în timp ce restul participanților vor fi obligați să le poarte.

Specialiștii au venit și cu recomandări pentru funcționarea grădinițelor. Fiecărui om la intrare în instituiție i se va măsura temperatura, fie copil, părinte sau angajat. Celor cu febră nu li se va permite să intre în grădiniță. De asemenea, pentru aducerea copiilor va fi elaborat un grafic special ca să nu se creeze îmbulzeală. Angajaților le va fi controlată starea de sănătate de două ori pe zi, iar copiilor de patru ori pe zi. Mai mult, copiii vor ieși afară după un orar special și li se recomandă să petreacă cât mai mult timp în aer liber.

„Bacalaureatul – discriminare”

„Discriminare! Studenții din regiunea transnistreană în universitățile din Moldova se tem că vor fi infectați cu Covid-19” – este titlul unui articol publicat pe agenția de presă PMR Novosti din regiunea transnistreană. În text se arată că autoritățile din Republica Moldova au anulat examenele de bacalaureat pentru liceenii din Moldova, nu și pentru locuitorii regiunii transnistrene care învață în universitățile din Republica Moldova.

Universitățile din Republica Moldova primesc studenți din regiunea transnistreană, cu condiția ca în primul an de studiu să susțină examenele de bacalaureat. Respectiv, Parlamentul RM nu a anulat examenele de bacalaureat pentru această categorie și susține că persoanele care au absolvit programul liceal în instituțiile de învățământ superior, care s-au înscris pentru a susține examenul în sesiunea de examene 2020 vor putea susține examenul în următoarea sesiune, în funcție de evoluția situației pandemice, se arată în proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020. 

Prin urmare „câteva sute de studenți transnistreni sunt expuși riscului de infecție”. Mai mult, studenții din regiunea transnistreană care spun că din cauza bacalaureatului ei vor fi nevoiți să se întoarcă în Chișinău și să trăiască cel puțin 20 de zile în căminele studențești, ceea ce le-ar crește riscul de infectare.

Autorul textului (care nu este prezentat) se întreabă: „ce înseamnă acest gest: incompetență birocratică teribilă, discriminare deliberată împotriva locuitorilor din Transnistria sau o altă provocare?”

Trebuie să menționăm că bacalaureatul nu a fost anulat pentru liceenii care nu au avut media mai sus de nota 5.

Site-ul PMR Novosti a publicat săptămâna trecută încă cel puțin patru texte prin care atacă regimul de la Chișinău, vorbește despre „incompetența și neprofesionalismul” autorităților Republicii Moldova și despre cum ele ar provoca așa-zisele autorități din regiunea transnistreană. 

Perioada stării de urgență

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, anunță că starea de urgență instalată pe 17 martie și care a fost prelungită de două ori se încheie pe data de 16 iunie. Totuși, restricțiile vor rămâne în vigoare până nu vor mai fi actuale. Cristina Lesnic, viceprim-ministra pentru Reintegrare a declarat în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova că starea de urgență din regiunea transnistreană reprezintă o îngrijorare.

„Această autoizolare care a fost extinsă până pe data de 15 iunie, pentru noi cei de la Chişinău (şi nu avem o anumită certitudine că ea va fi finalizată pe 15 iunie) reprezintă o îngrijorare pentru noi şi în special pentru cei care nu se pot deplasa. Dacă aceste acţiuni vor continua, în viitoarele platforme din formatul 5+2 vom aborda cu multă stricteţe subiectul și vom pune accent pe faptul că Tiraspolul obstrucţionează nu doar dialogul, dar şi rezultatele pe care le-am atins în formatul Berlin Plus”.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle19 ore în urmă

Partea plină a paharului. Lucrurile bune pe care ni le-a adus pandemia

PE SCURT Înainte de pandemie, cu o zi înainte ca echipa Moldova.org să înceapă munca de acasă, din autoizolare am...

Politică2 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Social3 zile în urmă

Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu...

Social3 zile în urmă

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Starea de urgență se prelungește până pe 31 iulie

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică3 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social4 zile în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

Social4 zile în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Divertisment6 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

PoliticăO săptămână în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031