CtEDO a obligat Rusia la plata a 126 000 de euro pentru patru şcoli din stânga Nistrului

PE SCURT

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Rusia să achite 126 000 de euro de euro ca prejudicii morale pentru îngrădirea dreptului la educație în regiunea transnistreană. Reclamanții au fost profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în grafia latină, din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol și Gimnaziul din s. Corjova, r-nul Dubăsari.

PE LUNG

Asociația Promo-LEX a precizat că astăzi CtEDO a făcut publice 8 hotărâri ce includ 17 cauze privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Prima hotărâre se referă la cauza Iovcev și alții 13, împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse.

Înalta Curte a constatat violarea articolelor: art. 2 al Protocolului 1, dreptul la instruire; art. 8 al Convenției, dreptul la respectarea vieții private și de familie, art. 5 alin. 1 dreptul la libertate și siguranță, de către Guvernul Federației Ruse.

Astfel, Curtea a dispus spre încasare, suma de 126 000 euro cu titlul de prejudicii morale și 5 000 euro cu titlul de costuri și cheltuieli pentru reprezentare din contul Federației Ruse.

Promo-LEX a precizat că, după hotărârea CtEDO din octombrie 2012, când Rusia a fost condamnată pentru violarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană, situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană nu s-a îmbunătățit.

Mai mult ca atât, administrația locală a continuat aplicarea presiunilor administrative și financiare asupra instituțiilor și hărțuirea psihologică a profesorilor și elevilor.

În februarie 2014, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi șoferul instituției de învățământ au fost opriți de către miliția transnistreană, iar ulterior au fost lipsiți de libertate. Aceștia au fost învinuiți de contrabandă cu mijloace bănești, când încercau să treacă așa zisa vamă, având la ei salariile profesorilor Liceului Teoretic „Lucian Blaga”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare