Soluția pentru câinii maidanezi e la Ialoveni. Ce spunea Ion Ceban în 2019 și ce spune în 2021

La 15 februarie 2021, pe pagina oficială a primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a fost postat un mesaj în care acesta spune că „a solicitat responsabililor ca până miercuri să vină cu soluţii pentru intervenţia şi soluţionarea problemei ce ţine de câinii maidanezi din municipiul Chişinău.”

El continuă mesajul cu o categorizare a chișinăuienilor, spunând că „în oraș sunt tot mai mulți iubitori de câini și anti-iubitori de oameni, mai ales de copii” și că „noi nu putem pune mai presus animalele, decât securitatea şi sănătatea oamenilor” declarație care a fost interpretată drept dorința de a lua măsuri aspre în gestionarea animalelor fără adăpost.

Primarul capitalei i-a menționat și pe activiștii pentru protecția animalelor, spunând că aceștia „fluieră în jurul primăriei, fără să ia în calcul că cineva poate muri fiind atacat de maidanezi,” și chiar propune ca aceștia „să fie verificați și de polițiști.”

Dacă acum primarul vine cu mesaje dure, în 2019, când abia candida la funcția de primar al capitalei, acesta declara pentru Moldova.org că ar avea trei soluții în rezolvarea problemei animalelor fără stăpân, acestea fiind sterilizarea, crearea azilurilor și, ulterior, adoptarea lor: 

„În primul rând, vorbim despre un program de sterilizare a câinilor vagabonzi. În al doilea rând, creăm aziluri pentru animalele fără adăpost. Și în al treilea rând, vorbim despre derularea programului „Adoptă un animal”. Avem o abordare absolut umană în soluționarea acestei probleme”.

În trecut, primarul a mai făcut declarații în care spunea că „subiectul animalelor fără adăpost a fost neglijat în ultimii ani de către autoritățile locale, iar această problemă a scăpat de sub control.”

Dar cine sunt autoritățile responsabile de rezolvarea problemei câinilor străzii? 

Ion Ceban s-a aflat în funcții publice din anul 2000. Din 2015 până în 2019, acesta a fost consilier municipal – autoritate reprezentativă aleasă în vederea soluționării problemelor de interes municipal. În 2019 a fost ales deputat pe listele PSRM și vicepreședinte al Parlamentului, iar în noiembrie a ajuns primarul general al municipiului Chișinău. 

În timp ce la Chișinău se vrea „luarea în evidență” a câinilor fără stăpân, la Ialoveni, cu o lună în urmă, a început a doua campanie de sterilizare a animalelor cu și fără adăpost. 

ATENȚIE ‼️ 🐈
Primaria orașului Ialoveni împreună cu Adăpostul de animale „Datcha” vine cu soluții practice în ceia ce…

Publicată de Primăria Ialoveni pe Vineri, 15 ianuarie 2021

În legătură cu această campanie am vorbit cu Lucia Mîra, viceprimara orașului Ialoveni. „Noi considerăm că sterilizarea este cea mai bună și mai umană soluție pentru animalele străzii. Noi cunoaștem că animalele fără adăpost nu coboară din cer, și nici nu vin din păduri, ci sunt abandonate tot de oameni.” 

Pentru o gestionare cât mai eficientă a animalelor fără stăpân, primăria Ialoveni a solicitat ajutorul Asociațiilor și Organizațiilor pentru Protecția Animalelor. În prezent, aceștia conlucrează cu Adăpostul de animale „Datcha”.
„Dacă prima campanie a fost îndreptată doar pentru animalele străzii, a doua, cea care se desfășoară acum, este și pentru animalele fără, și pentru cele cu stăpân. Astfel, încercăm să luptăm cu abandonul și cu înmulțirea,” a spus viceprimara.

Adopția, o soluție pentru câinii fără adăpost

Conform statisticilor, în Chișinău sunt aproximativ două mii de câini fără adăpost. Uneori locuitorii Chișinăului apelează la Regia Autosalubritate ca să captureze câinii și să-i ducă la Necropola de Animale. Care este situația la necropolă și la celelalte adăposturi de animale din capitală?

Vezi și: Top 10 cei mai agresivi câini

Și cum poate fi rezolvată problema câinilor fără stăpân din oraș? Află în reportaj, realizat împreună cu Lucille, câinele adoptat de  Dumitru Colesnicov.

Sursa foto: datcha

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.