Campania electorală pe TikTok. Cum sunt convinși tinerii să iasă la vot?

Pisici, căței, dansuri, mâncare, provocări și multe altele poți să găsești pe TikTok. Dar, pentru că suntem în campanie electorală, pe această platformă au ajuns și candidații electorali. Și de acolo speră să câștige încrederea alegătorilor. Dar în ce măsură activitatea politicienilor pe TikTok și alte rețele de socializare convinge tinerii să fie mai informați și să iasă la vot? 

„Salut. Sunt X și sunt candidat la funcția de primar în municipiul Y. Nu pentru că actualul primar este rău și nu a făcut față, s-a descurcat. Dar eu sunt altul, am alte viziuni, am alte opțiuni, am alte soluții. Sunt ca voi, tânăr, ambițios, îmi doresc să ne implicăm cu toții, ca cuvântul nostru să aibă o valoare. Atunci când ne vom implica, vom conștientiza că totul se percepe prin responsabilitate, când veți avea candidatul dvs., veți putea cere, veți putea reproșa, veți monitoriza activitatea acestuia. Ieșiți la vot, faceți o alegere, aveți și voi un cuvânt greu de spus care va trebui să fie luat în calcul. Vă aștept, vă îndemn și contez”. 

Filmulețul de pe TikTok a acumulat peste 41 de mii de vizualizări, 1400 de inimioare, 92 de comentarii, 74 de salvări. Iar comentariile sunt diverse:  

„O concurență sănătoasă e cea mai eficientă. Succes”; 

„Bravo, campanie fără a turna zoi altcuiva, cuvinte înțelepte, succes”; 

„Îmi doresc o casă, automobil, cont în banca… Vă aștept…” 

„Bratan, nu ai șanse… Succes.” 

„Nu sunt din localitatea X, însă dacă eram, te votam, că pari talcovii😅” 

„Vă votez daca aduceți caruselele din anii trecuți de hram. Mersi.” 

„Ce studii, ce profesie aveți, d-le?” 

O tânără de 25 de ani și-a anunțat în octombrie candidatura pe TikTok. „Ce abilități trebuie să aibă un primar? Voi ce credeți? […] Abilități de lider, minte deschisă, o persoană care insuflă încredere și respect. Dacă o persoană nu prea știe să gestioneze lucrurile într-o echipă, să inspire oamenii, să lucreze pentru comunitate, atunci nu merită să devină primar. […] Cum credeți, am dreptate?” spune tânăra în filmulețul ei. Dacă în primul video candidatul apare în față, atunci tânăra arată cadre din viața ei, cu momentul în care depune actele pentru înregistrarea în cursa electorală și altele. 

Acesta este cel mai vizualizat video al candidatei despre campania electorală și are peste două mii de vizualizări și aproape o sută de aprecieri.  

Tinerii nu sunt prea interesați de politică 

TikTok are aproape 130 de mii de utilizatori din Moldova, conform platformei online de marketing și audiență Start.io. 51,9% dintre ei au vârsta cuprinsă între 18-24 ani. Mai mult decât atât, în Moldova există o audiență de 2,8 milioane de utilizatori ai rețelelor sociale. 30.1% au vârsta între 18-24 de  ani și 30,5% au vârsta 25-34 de ani.  

Iar ceea ce știm despre tinerii din Moldova este că ei sunt mai puțin atrași de urnele de vot și viața politică a țării, cel puțin în comparație cu alte grupuri de vârstă. Potrivit unei analize, la alegerile parlamentare anticipate din 2021, rata de participare electorală în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani a fost de 41%, față de 44% pentru cetățenii cu vârsta cuprinsă între 26-40 de ani, 51% pentru cei cu vârsta cuprinsă între 41-55 de ani și 70% pentru cei de 56-70 de ani. 

Politica nu este un subiect obișnuit de discuție pentru tineri, nici între prieteni sau membri ai familiei.

De fapt, răspunsurile privind frecvența discuțiilor pe subiecte politice cu prietenii corelează aproape perfect cu cele privind frecvența discuțiilor pe teme similare cu părinții. 

Această lipsă de interes pentru politică se reflectă în rata scăzută de informare privind evenimentele politice. Puțin mai mult de 25% din tineri nu caută „aproape niciodată” astfel de informații, în timp ce 42% spun că le accesează „cel puțin o dată pe lună”. Opțiunea „cel puțin o dată pe săptămână” alcătuiește 19% din răspunsuri, iar „cel puțin o dată pe zi” – 14%, se arată în studiu. 

Videouri filmate într-o manieră amuzantă i-ar motiva să iasă la vot? 

Victoria are 18 ani și învață într-un liceu din Drochia. Folosește zilnic platforma TikTok și îi place chiar să facă și videouri. Principiul după care se conduce este să facă așa filmulețe pe care dacă ea le-ar vedea la alți utilizatori, neapărat le va aprecia. În feedul ei uneori apar filmulețe cu candidații electorali. „În general, se vorbește despre politică pe TikTok”, spune Victoria. Întrebată dacă ar determina tinerii să iasă la vot faptul că candidații electorali fac filmulețe pe această platformă, Victoria stă pe gânduri. „Greu de spus. Depinde de persoană. Odată ce are în minte ideea să se ducă la vot, o să se ducă. Nu cred că TikTok o să mă influențeze.” 

Laura Vizitiu are 16 ani și învață în aceeași școală cu Victoria, dar se întâlnesc și la Consiliu de Tineret din Drochia. Folosește și ea în fiecare zi TikTok, însă preferă mai degrabă să vizualizeze filmulețele decât să le facă. 

Laura spune că vede zilnic videouri cu politicieni. Ea explică că totul a început în momentul în care a văzut o politiciană care și-a făcut un video în care povestea despre ce realizări a făcut. „Mi s-a părut o situație amuzantă. Ea era acolo cu panouri și spunea «votați partidul, votați partidul!». L-am apreciat și după aceea, practic îmi vin în fiecare zi videouri cam de la toate partidele despre campania electorală”, explică Laura care spune că dacă ar avea posibilitatea să voteze, ar face-o neapărat.  

 

Irina* (n.red.: nume modificat, pentru a evita favorizarea candidaților electorali) are 18 ani și locuiește într-un sat din raionul Drochia. Consideră că candidații au o metodă în plus pentru a promova partidul sau chiar pe ei. A decis anul acesta să candideze pentru funcția de consilieră locală în satul natal. 

„Eu cred că mutarea candidaților pe TikTok i-ar motiva pe tineri să iasă la vot. Majoritatea timpului, tinerii îl petrec pe această platformă. Dacă ar vedea un conținut care într-adevăr să-i intereseze, care să fie filmat într-o manieră interesantă, poate amuzantă, mai non-formală poate, cu siguranță o să-i determină să iasă la vot”, explică ea. 

Algoritmul, bată-l vina 

Mihaela Sirițanu este expertă Watch Dog în alegeri și politică. „În general, e posibil ca această mutare pe social media, pe TikTok în special, va aduce o creștere a prezenței la vot. Pentru că știm că tinerilor nu le place politica asta formală cu care suntem noi obișnuiți: prezenți la dezbateri, îmbrăcați la costume, vorbesc multe și despre nimic. Tinerii preferă mai mult să cunoască persoana decât politicianul”, spune Mihaela. 

Dar ceea ce face complicată această situație este algoritmul. „Politicienii folosesc TikTokul anume pentru a arăta partea asta personală, pentru a face glume, nu neapărat pentru a avea dezbateri semnificative sau pentru a-și prezenta viziunile. Dacă un candidat își prezintă viziunile, ei bine, nu poți să faci videouri lungi, pentru că oamenii nu te vor urmări. Să faci un video în care tu vorbești despre bugetul local sau despre care sunt prioritățile tale în alegeri va fi extrem de dificil. Pe deasupra, noi suntem într-o bulă pe această platformă. Dacă algoritmul învață ce conținut urmărești, îți va da tot timpul același fel de conținut”, explică Mihaela. Asta înseamnă că dacă nu ai interacționat cu conținutul politicienilor, s-ar putea să nu vezi nimic pentru întreaga campanie electorală. 

„Algoritmul social media o să-ți dea conținutul care îți confirmă părerea ta și nu o să-ți dea conținut care reprezintă viziuni diferite, care o să te pună pe tine să-ți dai întrebări, să te gândești: băi, poate e adevărat ceea ce cred eu sau mai există și altă opinie? Ori anume acesta e procesul democratic. Într-o campanie asta vrem. Vrem ca oameni cu diferite viziuni, perspective să vină la un loc, fiecare să vorbească despre viziunea sa, să aibă o dezbatere în care cea mai bună idee câștigă.” 

În concluzie, Mihaela este sigură că rețelele sociale vor influența rezultatele alegerilor. „De acum încolo tot mai mult. Eu pot să folosesc exemplu acesta – în 2008 Barack Obama a devenit președinte, acesta a fost prima oară în SUA în care promovarea pe SM a luat avânt și a avut o influență extrem, extrem de mare. Deci, inevitabil, trendul acesta vine încet și la noi”, explică Sirițanu. Ea adaugă că odată cu amploarea campaniilor electorale pe rețelele sociale și fenomenul de fake news crește.  

Obama a câștigat online 

Barack Obama a intrat în istoria alegerilor ca președintele care a câștigat un scrutin electoral datorită rețelelor sociale, în special Facebook. 

Victoria lui Obama s-a datorat în mare parte unui val de sprijin din rândul tinerilor americani. În 2008, Obama a câștigat aproape două treimi din voturile tinerilor (66%). Peste patru ani, suportul tinerilor ajunge scade până la 60%, dar continuă să rămână printre candidații preferați de către tineri.

Acestea au fost primele alegeri în care toți candidații au încercat să se conecteze direct cu alegătorii americani prin intermediul rețelelor sociale. Și nu este o coincidență că unul dintre oamenii din echipa lui Obama a fost Chris Hughes, în vârstă de 24 de ani, unul dintre cofondatorii Facebook. Hughes a organizat misiunea „război fulger” online extrem de eficient a campaniei Obama pe mai multe direcții, de la site-uri de rețele sociale la podcasting și mesagerie mobilă, scrie The Guardian. 

Obama, care a fost văzut adesea dând mesaje pe BlackBerry în timpul campaniei, înțelegea foarte bine puterea electorală a internetului. Campania sa a folosit nu numai Facebook și YouTube, ci și MySpace, Twitter, Flickr, Digg, BlackPlanet, LinkedIn, AsianAve, MiGente, Glee și altele. 

Obama a fost pentru o lungă perioadă de timp cel mai eficient politician online în timpul campaniei prezidențiale – nu numai împotriva lui John McCain, ci și mai devreme, împotriva rivalei sale democrate Hillary Clinton.   

Politicieni pe TikTok în Finlanda și România 

Liderul unui partid naționalist de dreapta din România își face publicitate electorală masivă pe TikTok. Politicianul are 5,4 milioane de aprecieri și aproape 400 de mii de urmăritori.  

Jurnaliștii de la Scena9 au remarcat că partidul condus de politician este unul populist și naționalist de extremă dreaptă, eurosceptic, care instigă la violență și ură, atacă drepturile omului și împrăștie dezinformare. Însă pe TikTok imaginea partidului este mult mai atent construită. „Politicianul e printre cetățenii de rând, îi ascultă și le face dreptate: de la un live de la un protest din Sebeș, județul Alba, împotriva exploatării pădurilor și intoxicării cu formaldehidă și altele. Atinge subiectele relevante pentru generația tânără și spune că el e alternativa care poate salva România”, concluzionează jurnaliștii. 

TikTok a influențat în mod semnificativ alegerile din Finlanda din aprilie, mulți tineri alegători votând în favoarea Partidului Finlandez, naționalist, care s-a situat pe locul secund, scrie Euroactiv, citând compania de consultanță Miltton. Rezultatele sondajului întăresc ideea că rețelele sociale, și în special, TikTok, au devenit un instrument politic cheie. 

„Chiar dacă majoritatea tinerilor încă mai au încredere în media tradițională, nu ar trebui să subestimăm rolul social media atunci când ajungem la tinerii alegători. [..] TikTok s-a remarcat printre votanți pentru prima dată. În grupa de vârstă între 18 și 21 de ani, aproximativ 70% au spus că au văzut publicitate politică pe platformă”, a declarat Eva Niskanen, reprezentantă a companiei Miltton. 

De rețelele sociale au beneficiat cei din Partidul Finlandez. Dintre cei care au votat pentru partidul populist, aproximativ 62% au spus că mesajele TikTok le-au influențat decizia – probabil pentru că partidul și-a împachetat conținutul într-un format ușor de înțeles. 

Prin comparație, doar 14% din aceeași grupă de vârstă au declarat că au votat pentru câștigătorul alegerilor, Partidul Coaliției Naționale, în timp ce doar 10% dintre ei au votat pentru social-democrați, scrie Euroactiv. 


Acest reportaj este realizat cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în acest text aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.