Părinte de profesie
Cum asistența parentală profesională schimbă viața copiilor cu dizabilități
Părinte de profesie
Cum asistența parentală profesională schimbă viața copiilor cu dizabilități
În anul 2022, peste 3248 de copii din Republica Moldova au rămas fără ocrotire părintească, iar peste 100 dintre aceștia au o dizabilitate. 300 dintre acești copii au fost luați de la părinți, pentru că exista un pericol pentru viața și sănătatea lor.

În acest context, asistența parentală profesionistă (APP) oferă copiilor rămași fără ocrotire părintească, posibilitatea de a avea parte de îngrijire în mediul familial. Pentru a afla ce presupune asistența parentală, dar și cum schimbă viața copiilor cu necesități speciale, am discutat cu Rodica și Mihai Musteață, asistenți parentali profesioniști de opt ani.

Noi nu alegem copiii"
Rodica și Mihai Musteață locuiesc în Drochia. Când cei doi copii ai cuplului au întemeiat propriile familii și au plecat peste hotare, Rodica și Mihai au înțeles că vor să ofere dragostea lor părintească și altor copii. Așa au decis să devină asistenți parentali profesioniști.

Asistentul parental profesionist (APP) este persoana care oferă îngrijire temporară în familia sa unui copil aflat în situație de risc. El încurajează și asigură păstrarea relațiilor copilului cu părinții săi, dacă acest lucru este posibil.

Rodica și Mihai au devenit asistenți parentali profesioniști în 2015. Atunci în familia lor au apărut trei copii, ai căror părinți biologici au refuzat sau nu au putut avea grijă de ei. Pe frații Vera și Mișa, Rodica i-a luat din Centrul de plasament pentru copii de la Bălți. Pe atunci Vera avea doar trei ani, iar Mișa un an jumătate.

Apoi, în familia Musteață a apărut Alexandra, care avea doar doi ani jumătate. „La început, nu am știut că copiii au o dizabilitate, dar asta nu a fost niciodată o problemă pentru noi", povestește Rodica. Mișa a fost diagnosticat cu rahitism în primii ani de viață, iar mai târziu a obținut un grad de dizabilitate. Alexandra are deficiențe de auz. Fetița aude doar cu o singură ureche, mai puțin de 60%.

„Noi ne-am înțeles cu soțul că nu alegem copiii. Noi ne-am asumat să luăm în familie copii care au nevoie de mai multă grijă și pentru a-i învăța să se integreze în societate", spune Rodica Musteață. Peste șase ani, cuplul a decis să-i adopte pe cei trei copii, care au devenit pe deplin membri ai familiei Musteață.
Ne-a ghidat dragostea noastră"
În 2016, Rodica și Mihai au devenit asistenți parentali pentru Dumitrița, când ea avea 4 luni. Mama fetiței are probleme de sănătate și nu o poate îngriji, iar tatăl nu este implicat. Fără îngrijirea corespunzătoare, copila petrecea mai mult timp în spital decât acasă. Medicii i-au spus Rodicăi din start că Dumitrița are o dizabilitate intelectuală. „Avem atâta dragoste pentru acești copii, încât nu o percep pe Dumitrița ca pe un copil cu dizabilitate", spune Rodica.

Femeia mărturisește că în primul an, când Dumitrița a venit în familia lor, s-au confruntat cu multe greutăți, pentru că nu știau pe deplin la ce să se aștepte și cum vor reuși să o educe. Cuplul a înțeles că răbdarea și atenția sunt cruciale. „Când vezi că toți îți zâmbesc, îți spun mama și tata, când te cuprind, vezi rezultatul muncii tale", spune Rodica, îmbrățișând-o pe Dumitrița.

Acum fetița are 7 ani și este în clasa I. Este foarte activă și, chiar dacă nu vorbește foarte bine, cuplul și ceilalți copii o înțeleg din jumătate de cuvânt.
Aș vrea să fim un exemplu pentru oamenii din țară"
În 2021, soții Musteață au luat în plasament alți doi copii. Frații Codrina de 12 ani și Danu de 9 ani au fost luați de la părinți neglijenți. „Ambii nu au fost niciodată la școală. A urmat o perioadă grea pentru noi, în care timp de câteva luni i-am învățat să scrie, să citească, să facă exerciții matematice, ca să poată merge la școală", povestește Rodica.

Femeia spune că decizia de a adopta și lua în îngrijire copii a fost mereu susținută de copiii mai mari. Aceștia sunt foarte atașați de cei mici și, chiar dacă sunt peste hotare, vorbesc cu ei la telefon și le trimit des cadouri. „Sunt într-adevăr niște frați mai mari. Copiii noștri ne-au spus că vor fi mereu lângă noi și ne vor susține", adaugă Rodica.

Având șase copii, dintre care trei în plasament, cuplul a trecut de la asistenți parentali profesioniști la casă de copii de tip familial, fiind considerați părinți-educatori. Rodica recunoaște că și-ar dori să-i adopte pe toți copiii pe care îi are în îngrijire, însă nu își permit financiar, iar părinții copiilor încă își păstrează drepturile părintești. „Aș vrea să îndemn oamenii care au posibilitatea să ofere o familie, să o facă pentru un copil cu dizabilitate, pentru că ei încă nu sunt pe deplin acceptați de societate", spune Rodica.

Pentru îngrijirea fiecărui copil care este în plasament, cuplul primește de la stat câte 1400 de lei lunar. De asemenea, pentru îngrijirea copiilor, Rodica primește salariu. „Acești bani nu sunt suficienți, dar cu ajutorul soțului și având o gospodărie, reușim să ne descurcăm", recunoaște femeia.

Pentru a deveni asistenți parentali, Rodica și soțul ei au avut parte de mai multe ore de instruire, atât în Drochia, cât și la Chișinău. „Eu am nevoie să-mi reînnoiesc mereu cunoștințele, astfel merg des la traininguri, care mă ajută în îngrijirea copiilor", afirmă Rodica.

Ce spune legea
Asistența parentală profesionistă există în țara noastră din 2001 și a apărut ca o soluție pentru copiii care, din diverse motive, au fost separați de familiile biologice. Asistent parental este o profesie, iar persoanele care obțin acest statut sunt angajate în câmpul muncii, având un contract individual de muncă, primesc un salariu lunar din partea statului și beneficiază de toate garanțiile sociale și medicale.

În Asistența Parentală Profesionistă nu pot fi luați copiii care sunt rude cu asistentul. În familia asistentului parental profesionist pot fi plasați simultan până la trei copii, cu excepția cazului când aceștia sunt frați și surori. Atunci numărul maxim ajunge la patru copii. În alte cazuri, se poate apela la un alt serviciu, casa de copii de tip familial (CCTF). În acest serviciu sunt plasați copiii în situații de risc sau care sunt separați de părinți. Numărul copiilor plasați în case de tip familial nu poate depăși șapte persoane. În CCTF dar și în APP copiii pot fi plasați de urgență (între 72 de ore și 45 de zile), dacă viața sau sănătatea copilului sunt într-un pericol iminent.

În 2022, în țara noastră, 276 de copii au fost plasați în serviciu de asistență parentală, iar 93 de copii - în case de copii de tip familial.
Cum poți deveni Asistent
Parental Profesionist:

- Poți consulta structura teritorială de asistență socială din raionul în care locuiești sau Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului (DGPDC), dacă te afli în Chișinău, care te va informa despre acest serviciu.

- Trebuie să depui o cerere la structura teritorială de asistență socială din raion, sau la DGPDC în Chișinău, în care comunici autorităților că vrei să devii APP.

- Împreună cu cererea, vei prezenta și un set de acte despre starea de sănătate, componența familiei, venitul familiei, spațiul locativ de care dispuneți, etc.

- După depunerea cererii, asistentul social responsabil de serviciu va face o evaluare la domiciliul tău. Apoi, în baza actelor depuse și evaluării, o comisie specializată va lua decizia finală.

- Pentru a deveni asistent parental va trebui să parcurgi mai multe etape: informarea, instruirea, evaluarea, aprobarea, potrivirea cu copiii și plasarea copiilor.
Aceste produse sunt realizate în cadrul unei campanii organizate de UNICEF Moldova: „O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi…", care are scopul de a schimba atitudini și a îmbunătăți oportunitățile pe care le au copiii și adolescenții cu dizabilități, dar și părinții sau îngrijitorii acestora.
Text de Ecaterina Buruiană
Editare de Anastasia Condruc
Ilustrații de Dana Dubălaru