Eschivare de armată sau drept asigurat prin lege? Cum te poți înscrie în serviciul civil din Moldova

În Moldova, serviciul militar pe o perioadă de un an este obligatoriu pentru bărbații de la 18 până la 27 de ani. Pentru cei care nu vor să fie înrolați în armată există alternativa serviciului civil. Ce înseamnă asta, cum poți fi încorporat în cadrul acestuia și ce treabă are cu pacifismul, explicăm în acest material.  

Ce este serviciul civil (de alternativă)? 

Republica Moldova a fost una din primele țări din spațiul ex-sovietic care a introdus în legislație serviciul civil (de alternativă), adoptând Legea cu privire la organizarea serviciului civil la 9 iulie 1991. Conform Legii, „serviciul civil (alternativ) este un serviciu de stat, social util și benevol, o alternativă pentru cetățenii care, din convingeri religioase, pacifiste, etice, morale, umanitare și alte motive similare, nu pot îndeplini serviciul militar în termen”. În total, din 1991 până în prezent, în serviciul civil de alternativă au fost încorporați aproape 58 000 de cetățeni.  

În același an a fost creată o direcție pentru organizarea și îndeplinirea serviciului civil, reorganizată mai târziu în Centrul Serviciului Civil. Acesta se subordonează Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și se află în strânsă colaborare cu Ministerul Apărării.  

E necesar să fie făcută o distincție între termenul „pacifism” și serviciul civil. Pacifismul se referă mai degrabă la o poziție civică sau morală care se opune militarismului, războiului și violenței. Un termen asemănător este „obiector de conștiință”, o persoană care refuză să presteze serviciul militar la care este obligat conform legii, invocând motive de conștiință sau religioase. Comisia ONU pentru Drepturile Omului recunoaște dreptul oricărui individ de a se opune serviciului militar pe motive de conștiință, considerându-l o exercitare legitimă a dreptului la libertatea de gândire, de conștiință și de religie.

Serviciul civil poate fi o alternativă pentru oamenii cu viziuni pacifiste sau obiectori de conștiință. Recrutul poate avea o poziție personală sau civică pacifistă, dar va face parte din rezerva serviciului și va îndeplini condițiile specificate în lege.

Cu ce se ocupă bărbații care fac serviciul civil?  

Durata serviciului civil este de 12 luni, pentru cei cu studii superioare – de 6 luni, care se includ în vechimea de muncă. Condiția de bază este angajarea oficială pe toată perioadă serviciului civil, care începe cu semnarea contractului individual de muncă pe o durată determinată. Astfel, recrutul, prin angajator, virează lunar la bugetul de stat 25% din salariul său net.  

Cum te poți angaja? După decizia Comisiei, Centrul Serviciului Civil coordonează cu ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă) locurile disponibile pentru repartizarea celor din serviciul civil. Aceștia pot fi angajați:  

  • în instituții publice sau societăți comerciale; 
  • în domenii de asistență socială și medicală, construcții industriale, edilitare, de drumuri și căi ferate, de protecție a mediului înconjurător; 
  • în asociații agricole sau întreprinderi de prelucrare a producției agricole;  
  • în gospodării comunale (cum este Spații Verzi);  
  • în formațiunile speciale ale serviciului civil (de căutare-salvare, de pompieri, de construcție). 

Ce poți face dacă ești deja angajat?  

Din 2023 s-au schimbat prevederile ce țin de angajarea recruților în cadrul serviciului civil. Potrivit Svetlanei Vasilian, șefa direcției monitorizare și organizare a Serviciului Civil, din acest an, Comisia îndreaptă recruții în instituții publice sau întreprinderi municipale.  

Recrutul are aceleași drepturi și obligații ca orice angajat, iar eschivarea de la muncă este catalogată ca eschivarea de la serviciul civil și poate fi pedepsită penal. Centrul Serviciul Civil protejează interesele și drepturile recruților și tot ei adoptă hotărâri privind încheierea înainte de termen a serviciului civil. 

Cum te poți înscrie în cadrul serviciului civil 

Serviciul civil are reprezentanțe în pretura fiecărui sector și în consiliile raionale din toată țara. În fiecare an, încorporarea în armată are loc primăvara și toamnă. Dacă-ți dorești să fii încorporat în serviciul civil: 

  • Trebuie să depui personal o cerere reprezentantului serviciului civil cu minimum două luni înainte de încorporarea curentă. Anul acesta perioada de depunere a cererii este 1 august-31 septembrie 2023 

AICI poți descărca modelul de cerere.  

Model de cerere pentru a fi înrolat în cadrul serviciului civil 
  • Cererile sunt direcționate de către reprezentanții serviciului civil către Comisia de recrutare-încorporare din cadrul Ministerului Apărării.  
  • Comisia de recrutare examinează, pe lângă cerere, rezultatele examenului medical, aptitudinile profesionale, calitățile morale ale recruților, nivelul de studii și starea familială a acestora și adoptă, pentru fiecare recrut, una din următoarele hotărâri:  
  1. încorporarea în serviciul militar în termen;
  2. încorporarea în serviciul militar cu termen redus;
  3. încorporarea în serviciul civil.

În toamna 2022, în toată țara au fost încorporați în cadrul serviciului civil de alternativă 395 de recruți din 498 care au depus cereri.

În Ghidul recrutului, publicat de Ministerul Apărării, este prevăzut că „nu este necesară demonstrarea convingerilor religioase sau pacifiste. Important este să argumentezi de ce nu dorești să îndeplinește serviciul militar sub arme.” Scutiți de serviciul civil sunt slujitorii cultelor, călugării sau elevii/studenții la instituțiile de învățământ teologic.  

Unii recruți pot fi membri ai organizațiilor pacifiste, care oferă o legitimație sau un certificat ce confirmă statutul lor. Potrivit ghidului de la minister, legitimația de membru al unei organizații pacifiste nu este obligatorie și nici plata cotizației de membru. Asociația Republicană a Tinerilor Pacifiști confirmă că legitimația sau certificatul de pacifist nu garantează sub nicio formă o decizie favorabilă a Comisiei de încorporare.  

Poți fi mobilizat dacă ai făcut serviciul civil? 

Cei au îndeplinit serviciul civil fac parte din rezerva acestuia și primesc un livret. Guvernul are dreptul de a-i mobiliza pe cetățenii aflați în rezerva serviciului civil în cantonamente de instrucție sau în cantonamente speciale, dar nu mai mult de 3 ori pe un termen total de maximum 6 luni [pentru toată durata aflării în rezervă]. Aceștia pot fi mobilizați și la lucrări de lichidare a urmărilor situațiilor excepționale. Limita de vârstă pentru aflarea în rezerva serviciului civil este de 50 de ani. 

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.