„Nu reprezintă poziția Guvernului sau a statului”. Precizarea Ministerului de Externe privind votul deputaților moldoveni la APCE

PE SCURT

„Votul parlamentarilor în cadrul APCE are un caracter individual şi nu reprezintă poziția Guvernului sau a statului. Mai mult ca atât, Executivul nu deţine prerogative pentru a recomanda parlamentarilor să voteze într-o manieră sau alta”,

Astfel a comentat purtătorul de cuvânt al MAEIE Alex Roitman votul deputaților R. Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în decizia ce vizează readmisia Federației Ruse în cadrul în cadrul APCE.

PE LUNG

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în noaptea de luni spre marţi un text ce face posibilă revenirea după cinci ani a Rusiei în această structură. 118 parlamentari au votat textul care permite Rusiei să îşi prezinte delegaţia în cadrul APCE începând chiar de marţi. 62 de parlamentari au votat împotrivă, iar 10 s-au abţinut.

Doi reprezentanți ai delegației moldovenești: liderul Plarformei DA Andrei Năstase și deputatul PSRM Vlad Batrîncea au votat pentru adoptarea rezoluției APCE. Vicepreședintele PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.

Andrei Năstase a explicat într-un live pe Facebook că decizia a fost luată pe ultima sută de metri.

„ Personal am ales să nu votez pentru o țară sau pentru alta sau împotriva unei sau altei țări. Am ales să votez pentru ca această instituție a Consiliului Europei să poată exercita o influență pozitivă asupra tuturor statelor, inclusiv asupra Federației Ruse în subiecte foarte importante legate de drepturile omului, de democrație, stat de drept”.

Mihai Poșoi a declarat că a votat împotriva pentru a susține vecinii noștri ucraineni. „Am fost rugat insistent de partenerii noștri de la Kiev sa ii susțin in cadrul acestui exercițiu de vot”, a explicat deputatul.

După votul lui Andrei Năstase și al lui Vlad Bătrîncea, Partidul Democrat a cerut audierea în Parlament a ministrului de Externe, Nicu Popescu. „Întrebarea este dacă acești deputați reprezintă cumva poziția statului R. Moldova și care au fost considerentele acestui vot, în sensul în care deputații Poloniei, Ucrainei, Georgiei au votat împotrivă”, a declarat deputata PD, Monica Babuc.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a menționat că mai multe state și cu o influență mult mai mare au votat pentru revenirea Federației Ruse în APCE, refuzând să pună la vot propunerea democraților.

Ulterior, a apărut informația că delegaţia Ucrainei de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a părăsit lucrările în semn de protest după s-a decis revenirea parlamentarilor ruşi la cinci ani de la anexarea Crimeei de către Moscova. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că a fost dezamăgit de decizia de a primi Rusia înapoi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.