Washington Times: Republica Moldova are nevoie de suport internațional pentru a asigura parcursul occidental al țării

Publicația Washington Times a dedicat un articol amplu influenței Rusiei în spațiul est-european, cu referire la cazul Republicii Moldova. În articol se povestește despre furtul miliardului, parcursul european al țării noastre, iar autorii laudă unele realizări ale Guvernului din ultima perioadă.

Ziarul menționează că “de câțiva ani, cetățenii Moldovei trec printr-o perioadă complicată, fiind șocați încă de scandalul din sectorul bancar, urmat de un colaps economic, unde 1 miliard de dolari a fost brusc scos din trei cele mai mari bănci din țară”.

Furtul bancar a scos la iveală ineficiența legilor pentru combaterea corupției nu doar în Moldova, dar și în întreaga regiune. Această țară a demonstrat că poate fi un teren foarte bun pentru spălările de bani din Federația Rusă. Aproximativ 20 de milioarde de dolari SUA, aproximativ trei PIB-uri anuale ale Moldovei, au trecut prin băncile din această țară în câțiva ani. Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au răspuns acestor fărădelegi prin retragerea suportului oferit anterior liderilor moldoveni și au înghețat pe o perioadă asistența financiară internațională. Criza a fost acutizată de protestele stradale care au deteriorat și mai mult încrederea în guvernarea pro-europeană de la Chișinău. Mulți au crezut chiar că acesta este sfârșitul integrării în UE a R. Moldova, se arată în articol.

Autorii articolului menționează reformele “noului cabinet de miniștri tehnocrat” care urmărește “neîncetat implementarea reformelor prioritare cerute de FMI, ONU și alte organizații internaționale”. “Filip a reușit să stabilizeze sectorul bancar, a adoptat o serie de reforme anticorupție și a convins Fondul Monetar Internațional să semneze un nou program de finanțare, deblocând astffel, un credit din partea României în valoare de 150 de milioane de euro”, notează publicația.

 Totodată, cei de la Washington Times fac referire și la dezmințirile revistei Forbes privind furtul din sistemul bancar. “Un publicist Forbes nu a pus la îndoială sursa controversată, care, potrivit mai multor instituții media independente, a fost cercetat pentru modul în care și-a dobândit averea personală. Totodată, colaboratorul Forbes, nu a reușit nici să citească raportul companiei americane Kroll, specializată în domeniul securității financiare, care a realizat un audit independent prin intermediul căruia a identificat autorii furtului din sectorul bancar, unul dintre aceștia, aflându-se deja în închisoare pentru fapta comisă”, se arată în articol.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.