Vladimir Voronin: Prima dată l-am văzut pe Plahotniuc în 2001 la Cotroceni, unde mi l-a prezentat Ion Iliescu

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a dezvăluit marţi, 7 octombrie, la o conferinţă de presă, că l-a văzut prima dată pe prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, în toamna anului 2001 la Cotroceni, unde l-a invitat preşedintele de atunci al României Ion Iliescu.

„Era în toamna anului 2001, când am participat Bucureşti, la un summit de cooperare a ţărilor din bazinul Mării Negre, când la finele primei zile, şeful secţiei protocol a Aparatului Prezidenţial mi-a transmis o invitaţie la Cotroceni, din partea preşedintelui Ion Iliescu. Iar la întâlnirea oficială, după ce mi-a prezentat demnitari de prim rang, mi-a făcut cunoştinţă cu o persoană „din Moldova” – Vlad Plahotniuc”, a relatat Vladimir Voronin.

Potrivit liderului comunist, următoarea întâlnire cu milionarul Vlad Plahotniuc a avut loc în 2006, în timpul reconstrucţiei mănăstirii Curchi. „ Atunci, lucrările de reconstrucţie a mănăstirii au fost repartizate între agenţii economici, care pentru lucrările efectuate la timp şi calitativ urmau să fie premiaţi cu distincţii de stat”, a spus Voronin. Mitropolia Moldovei a recunoscut lucrările executate de firmele lui Plahotniuc drept cele mai bune, iar Plahotnic a fost premiat cu ordinul Gloria Muncii.

„Cât am fost preşedinte, Vlad Plahotniuc nu a vizitat niciodată cabinetul meu”, a precizat preşedintele PCRM, negând că ar fi avut relaţii de cooperare cu Vlad Plahotniuc.

Dezvăluirea a fost făcută , în contextul în care ieri un ex-fruntaş al PCRM Grigore Petrenco l-a acuzat pe Vladimir Voronin că ar face tandem cu milionarul Vlad Plahotniuc, care este şi prim-vicepreşedinte al PDM, între cei doi existând o înţelegere ca PCRM să nu câştige detaşat alegerile parlamentare din 30 noiembrie şi să-şi menţină poziţia de opoziţie.

Tot astăzi, Voronin a şi declarat că Grigore Petrenco va fi exclus din PCRM, pentru că a ales să participe la alegerile parlamentare pe lista partidului Patria.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.