Viorel Badea: „Problema Basarabiei nu-şi mai poate amâna soluţionarea”

Preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, Viorel Badea, condamnă tragicele evenimente de acum 72 de ani, în urma cărora Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa au fost ocupate de către Uniunea Sovietică. Senatorul român consideră subiectul Basarabiei ca fiind o problemă de ordin intern între Republica Moldova şi România „care nu-şi mai poate amâna soluţionarea”.

Declarația politică a Senatorului român Viorel Badea

„28 iunie 1940 este o zi tragică din istoria neamului românesc, zi în care trupele sovietice au invadat Basarabia, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herța. Au fost închiși și deportați zeci de mii de basarabeni şi bucovineni în întinsurile siberiene şi cele din Kazahstan, s-au demolat lăcaşurile sfinte, a fost interzisă limba română sau a fost falsificată istoria.

Astăzi, deşi Pactul Ribbentrop-Molotov a fost condamnat de majoritatea statelor europene, inclusiv de cele care l-au semnat, consecinţele lui mai rămân valabile pentru națiunea română. Problema Basarabiei nu mai este una de litigiu dintre România şi Rusia Ţaristă ori dintre România şi Uniunea Sovietică, ea este o problemă internă a celor două state româneşti care nu-şi mai poate amâna soluţionarea. Ea trebuie rezolvată în spiritul integrării europene, unde Republica Moldova se poate regăsi, în familia popoarelor Bătrânului Continent, iar acest drum l-ar putea parcurge mai lesne având asistenţa juridică şi sprijinul moral al Statului Român.

E o datorie de onoare şi un gest de frățietate, care ne obligă să nu uităm sacrificiile mai multor generaţii de-a lungul istoriei aici, la porţile Europei”, se arată în declaraţia senatorului român.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.