Valeriu OSTALEP: „In problema integrarii, noi nu ne ocupam cu previziunile”

Interviu acordat Agentiei DECA-press de catre Valeriu Ostalep, ministru-adjunct al Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova

Intrebare: – Ati prezentat recent la Bruxelles viziunea R. Moldova privind principiile documentului juridic care ar putea reglementa, ulterior, relatiile dintre Chisinau si Bruxelles. Cum au reactionat oficialii europeni vizavi de viziunea prezentata?

Raspuns: – Exista mai multe opinii. Si anume de aceea autoritatile moldovenesti au hotarat sa organizeze Bruxelles o reuniune informala pentru a dezbate subiectul relatiilor dintre Uniunea Europeana (UE) si Republica Moldova. Reprezentantii tarilor membre UE au exprimat in cateva randuri diverse opinii la acest subiect. Sunt unii care considera ca Republica Moldova ar trebui sa se integreze prin filiera Sud-Est Europeana; sunt tari care sustin integrarea independenta a Moldovei, adica fara a face parte dintr-un anumit bloc de extindere. De asemenea, exista si tari care considera ca R. Moldova trebuie sa valorifice inca posibilitatile oferite de Politica Europeana de Vecinatate.

Intrebare: – Care este pozitia tarilor care au fondat UE referitor la relatiile dintre Bruxelles si Chisinau?

Raspuns: – Fiecare vot si fiecare opinie conteaza si este importanta atunci cand vorbim despre relatiile tarii noastre cu UE. Astfel, nu putem vorbi despre o pondere mai mare in cazul unui vot al uneia sau altei tari. Pentru noi este importanta realitatea obiectiva, in ceea ce priveste viziunea tuturor statelor europene privind calea exacta de integrare a tarii noastre in UE. Acest subiect a fost discutat acum in premiera la Bruxelles, dar discutiile vor continua in diverse formate in urmatoarele sase luni.

Intrebare: – Cum apreciati implementarea PAUERM? Raportul UE din decembrie trecut, dar si rapoartele independente recente indica restante in mai multe domenii stipulate in acest document strategic…

Raspuns: – In cazul oricarui plan in curs de implementare apar obiectii in ceea ce priveste realizarea acestuia. Este evident ca mai exista anumite obiectii si restante in cazul unui plan atat de complex cum este PAUERM. Dar autoritatile moldovenesti lucreaza permanent pentru solutionarea acestor probleme si lichidarea tuturor restantelor.

Intrebare: – Cat de reale sunt sansele R. Moldova de a deveni membru asociat al Uniunii Europene?

Raspuns: La aceasta intrebare este complicat sa raspund. In problema integrarii, noi nu ne ocupam cu previziunile. Mai simplu ar fi sa asteptam pana la negocierile propriu-zise care speram sa demareze cat mai curand.

Intrebare: – Faptul ca statul moldovenesc nu a depus pana in prezent o cerere privind aderarea la UE genereaza polemici in randul liderilor politici si de opinie de la Chisinau. De ce pana la moment autoritatile moldovene nu au depus o cerere de aderare la UE?

Raspuns: – Persoanele care lanseaza propunerea privind cererea de aderare nu cunosc procedura tehnica de aderare la Uniune. Nu este o problema de a inainta in forma scrisa aceasta cerere. Dar pentru a obtine un raspuns pozitiv la aceasta cerere este necesar de a adopta o alta schema si anume cea care se reflecta in strategia pe care o are Republica Moldova. Cand vom fi gata de a adera la Uniunea Europeana, cererea va fi doar o formalitate. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.