Valeriu Muravschi: In R. Moldova au fost comise prea multe greseli si au fost ratate mai multe sanse

Ex-Prim-ministrul R. Moldova, Valeriu Muravschi, sustine ca in 15 ani, trecuti de la proclamarea Independentei, in R. Moldova, au fost comise prea multe greseli si au fost ratate mai multe sanse.

intr-un interviu acordat AP Info-Prim Neo, Valeriu Muravschi a spus ca declararea Independentei R. Moldova la 27 august 1991 reprezinta un moment istoric crucial, care a deschis posibilitatea de a reveni la statalitate, la valorile nationale, istorie, cultura etc. in anii ce s-au scurs de la acel act istoric, au avut loc schimbari esentiale, cum ar fi adoptarea cadrului juridic necesar pentru asigurarea statalitatii, crearea statului de drept, schimbarea sistemului politic, social, economic, s-a schimbat societatea, mentalitatea populatiei si a clasei politice, chiar in ciuda greselilor comise pe parcurs, spune Valeriu Muravschi.

Pe de alta parte, spune sursa citata, in 15 ani au fost ratate mai multe sanse de a promova ferm si consecvent reformele, care ar fi permis, in ultima instanta, ca R. Moldova sa aiba un grad inalt de dezvoltare economica, precum si un nivel respectiv de libertati si garantii ale drepturilor cetatenilor. Ex-premierul afirma ca in anul 1993, intr-un Raport al Bancii Mondiale, R. Moldova se plasa pe locul III dupa promovarea reformelor. Agrarienii au contribuit la conservarea situatiei, in acea perioada s-a pierdut din timp, din cadenta, astfel ca anii guvernarii acestora, spune Muravschi, Moldova a ramas in urma dupa dezvoltarea economica, iar populatia ei s-a trezit saracita.

in anii 1998-2001 Alianta pentru democratie si reforme a incercat redresarea situatiei si recuperarea timpului pierdut. Implementarea reformelor, spune Valeriu Muravschi, a permis ca din anul 2001 sa se inregistreze o crestere economica, dar a venit actuala guvernare, care a conservat totalmente reformele, astfel ca a mai fost ratata o sansa.

Referindu-se la viitorul R. Moldova, fostul Prim-ministru spune ca redresarea situatiei depinde atit de cei care se afla la guvernare, cit si de faptul pe cit este pregatita societatea sa accepte reformele sau sa se opuna in cazul in care se iau decizii incorecte ce duc tara spre stagnare.

Fostul prim-ministru in anii 1991-1992 este convins ca viitorul R. Moldova depinde in mod categoric de faptul daca va reusi sau nu sa se integreze in Uniunea Europeana. in caz contrar, va plana, in imponderabilitate, intre cele doua mari blocuri geopolitice – Estul in frunte cu Rusia si Vestul reprezentat de Uniunea Europeana, a mai spus Valeriu Muravschi. 
// Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.