Un fost diplomat american critica procesul lui Valeriu Pasat

Un fost diplomat american a criticat procesul cu usile inchise intentat fostului ministru moldovean al Apararii Valeriu Pasat, care a fost condamnat la zece ani de inchisoare pentru vinzarea unor avioane MIG-29 catre Statele Unite in 1997, potrivit site-ului Departamentului de Stat, comunica Mediafax.

Potrivit sursei citate, Wayne Merry, fost oficial al Departamentului de Stat care a participant la negocierile pentru vinzarea avioanelor in 1997, spune ca a decis sa prezinte in mod public versiunea administratiei americane in legatura cu acest caz, pentru a arata ca nu a existat nici o conspiratie in legatura cu vinzarea celor 21 de aeronave.

"Procesul nu se refera doar la un politician moldovean", a declarat Merry, la 31 ianuarie, intr-o dezbatere la Washington organizata de Radio Europa Libera. "Este vorba despre relatia dintre Statele Unite si Moldova si despre acuzatia ca Statele Unite au profitat de o tara mica si saraca", a afirmat diplomatul.

Merry a spus ca, din contra, tranzactia a oferit Republicii Moldova o infuzie de capital, posibilitatea de a suplimenta echipamentele militare americane din Europa, posibilitatea unor schimburi militare si alte beneficii. De asemenea, vinzarea a permis ca avioanele sa nu ajunga pe piata neagra internationala, principalul obiectiv al americanilor in aceasta afacere, a subliniat el.

Fostul oficial a declarat ca impreuna cu John Todd Stewart, ambasadorul american la Chisinau in acea perioada, au facut depozitii in care au descris circumstantele vinzarii, insa justitia moldoveana nu le-a acceptat declaratiile ca probe in procesul desfasurat cu usile inchise.

Merry a precizat ca Departamentul de Stat si Departamentul Apararii i-au autorizat, pe el si pe Stewart, sa discute rolul Guvernului american in tranzactia din 1997.

Aeronava MiG-29 Fulcrum este printre cele mai avansate avioane de lupta din lume. Republica Moldova avea 32 de aparate dupa dizolvarea Uniunii Sovietice in 1991, a declarat fostul presedinte moldovean Petru Lucinschi in 2005. El a spus ca o aeronava a fost vinduta Rominiei, patru Yemenului si 21 Statelor Unite. Guvernul de la Chisinau nu a reusit sa vinda cele sase aparate ramase din flota, dar acestea nu mai sunt operationale.

in ianuarie 2006, Pasat a fost condamnat la zece ani de inchisoare pentru rolul avut in vinzarea avioanelor catre Statele Unite. Statele Unite au platit circa 40 de milioane de dolari pentru cele 21 de avioane si pentru citeva sute de rachete sol-aer. Pasat a fost acuzat de abuz de putere si presupusa conspiratie cu administratia americana, fiind acuzat ca a fraudat statul cu 55 de milioane de dolari.

Cind fostul secretar american al Apararii, William Cohen, a anuntat tranzactia, in noiembrie 1997, a spus ca "mai multe state suspecte, printre care Iranul" isi exprimasera interesul fata de avioanele respective. Merry a spus ca procesul lui Pasat pare sa fi avut motivatii politice. "Vinzarea avioanelor a fost aprobata de Lucinschi, posibil chiar in pofida unor obiectii formulate de Pasat", a spus Merry, care a adaugat ca rolul exact al lui Pasat in vinzare este neclar. Merry a mai declarat ca nu a vazut nimic care sa sugereze ca ar fi existat o conspiratie pentru comiterea unei fraude impotriva Republicii Moldova. "Pasat a fost excesiv de zelos in incercarea de a apara interesele tarii sale", a subliniat el, adaugind ca fostul ministru a refuzat in repetate rinduri sa negocieze un pret mai mic de vinzare. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.