Un agent sovietic lansează un nou partid politic la Chişinău

Astăzi la Chişinău urmează să aibă loc Congresul de constituire a Partidului “Forţa Poporului”.

Iniţiatorul noului proiect politic, Nicolae Chirtoacă, care a deţinut funcţia de ambasador al Republicii Moldova la Washington, a menţionat că partidul va fi unul de centru pe eşichierul politic, urmărind consolidarea statului moldovenesc şi continuarea procesului de integrare europeană.

Totodată, acesta a declarat că în rândul membrilor nu se vor regăsi nume cunoscute opiniei publice, dar persoane noi, care nu s-au compromis până acum. Nu ştim ce înseamnă pentru Nicolae Chirtoacă cuvântul „compromis” ţinând cont de trecut „glorios” al acestuia.

Agent GRU şi portavoce a lui Voronin

Într-un material apărut în Jurnal de Chişinău despre activitatea ambasadorilor Republicii Moldova în timpul guvernării comuniste, jurnalista Elena Popa îi dedică lui Nicolae Chirtoacă un capitol aparte.

Fostul ministru al Apărării, Ion Costaş, spune despre Chirtoacă că este agent GRU (Glavnoe Razvedovatelnoe Upravlenie), serviciu militar de spionaj sovietic, apoi rusesc.

În cadrul aceluiaşi material, care face referire la surse de încredere, se menţionează că Nicolae Chirtoacă este agent străin care lucrează sub acoperirea unei identităţi false. Potrivit sursei, în perioada 1977-1990 Chirtoacă a fost angajat al GRU şi a făcut parte din cei 47 de spioni sovietici expulzaţi de la Ambasada URSS din Franţa în 1983.

În 2006 acesta a fost numit ambasador la Washington, „blocând orice comunicare şi cooperare cu organizaţiile neguvernamentale americane cu programe pentru Moldova, cum ar fi NED, IRI, NDI”, se arată în articol.

Autoarea articolului face referire, în special, la comportamentul lui Chirtoacă în aprilie 2009, după alegerile de la Chişinău, dar şi protestele care au urmat.

În articol se mai menţionează că Nicolae Chirtoacă a adresat organizatorilor conferinţelor pe tema alegerilor din Republica Moldova (Universitatea Harvard, NED, Eurasia Foundation şi Moldova Foundation) mai multe scrisori prin care a luat apărarea acţiunilor guvernului împotriva protestatarilor, încercând să intimideze organizatorii şi vorbitorii prin declaraţii calomnioase.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.