Externe
Ucraina instituie Legea marţială în unele regiuni. Ce presupune măsura

Parlamentul ucrainean a aprobat luni seară introducerea legii marţiale în regiunile de frontieră pentru o perioadă de 30 de zile, pe fondul tensiunilor cu Rusia care a capturat duminică trei dintre navele sale militare.
De asemenea, Parlamentul Ucrainei a decis convocarea alegerilor prezidenţiale pe 31 martie 2019.
„Legea marţială nu este o declaraţie de război. O introducem doar pentru consolidarea apărării Ucrainei în contextul intensificării agresiunilor Rusiei. Legea marţială nu înseamnă întreruperea eforturilor de rezolvare a situaţiei din estul ţării prin mijloace diplomatice. I-am informat pe partenerii occidentali despre aceste lucruri”, a spus Petro Poroşenko.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a condamnat acţiunile Rusiei şi a cerut Moscovei să nu mai provoace Ucraina şi să le permită marinarilor ucraineni capturaţi să se întoarcă acasă.
Trei nave militare ucrainene au fost capturate de către gărzile de coastă ruse în Marea Neagră, arestând șe 23 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014. Ucraina a denunţat o „agresiune” a Rusiei.
Consiliul de securitate al Naţiunilor Unite s-a întrunit de urgenţă pentru a discuta despre agresiunea Rusiei împotriva navelor militare ucrainene capturate duminică în Strâmtoarea Kerci.
Externe
Scandal și proteste după ce un ministru japonez a întârziat 3 minute în Parlament

Yoshitaka Sakurada, ministrul japonez pentru Jocurile Olimpice, și-a cerut public scuze, după ce a întârziat trei minute la o întâlnire în Parlament, relatează BBC News.
Parlamentarii opoziției l-au criticat aspru pe Sakurada pentru întârziere, afirmând că lipsa lui de punctualitate arată că nu respectă instituția. Aceștia au boicotat apoi o întâlnire a comitetului pentru buget și au organizat timp de cinci ore un protest.
Întârzierea ministrului vine după o serie de gafe pentru care Sakurada a devenit ținta politicienilor din Opoziție.
În 2016, ministrul a fost criticat pentru că le-a numit „prostituate profesioniste” pe femeile forțate să întrețină relații sexuale cu soldații japonezi, în timpul războaielor.
Iar anul trecut, Sakurada a declarat că nu a folosit niciodată un computer, deși ocupă și funcția de ministru pentru securitate cibernetică, motiv pentru care Opoziția i-a cerut în repetate rânduri demisia.
Sursa: Digi24
Externe
Germania a adoptat o nouă lege a avorturilor. Doctorii vor putea menționa dacă fac avorturi la cerere

Parlamentul german a aprobat o revizuire a controversatei legi privind avorturile, cunoscută sub denumirea Paragraful 219a. În urma acestei schimbări, doctorii şi spitalele vor putea menţiona pe site-urile lor web dacă fac avorturi la cerere, însă organizaţiile pentru drepturile femeilor cer abrogarea în totalitate a legii, susţinând că nu asigură dreptul la informaţie.
Înainte de această relaxare a prevederilor privind “reclama la avorturi”, doctorii nu aveau voie să menţioneze că fac avorturi. În urma revizuirii, doctorii şi spitalele vor avea voie să menţioneze că fac avorturi, dar nu au voie să precizeze metodele de avort pe care le pun la dispoziţia pacientelor, informează postul ABC News.
Cu 371 de voturi pentru şi 277 împotrivă, modificarea a fost adoptată de Parlamentul german (Bundestag) în urma unui compromis între partidele din coaliţia de guvernare, Partidul Social Democrat (SPD, centru-stânga) şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservator).
Însă compromisul aprobat de Parlamentul german a fost criticat de organizaţiile pentru drepturile femeilor, care consideră că nici în acest moment legea nu asigură în totalitate dreptul la informaţie, relatează postul Deutsche Welle.
În cele mai multe spitale catolice din Germania nu se fac avorturi, o procedură medicală care este teoretic încă ilegală în Germania, însă practic permisă, din anul 1976, ca urmare a unei portiţe legale.
Sursa: Mediafax
Externe
Un avion de instrucție s-a prăbușit în România. O persoană a murit// VIDEO

O aeronavă tip DA 42 s-a prăbușit la Tuzla, în județul Constanța. La bordul aparatului de zbor se aflau un instructor și elevul său.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, aeronava de mici dimensiuni a aterizat forţat la Tuzla, în jurul orei 16.00.
În aparatul de zbor se aflau două persoane, ambele rămânând încarcerate în urma aterizării forţate.
Copilotul aeronavei, un bărbat în vârstă de 50 de ani, a murit în urma accidentului. Un echipaj medical a efectuat manevre de resuscitare la fața locului, după scoaterea victimei din avion, însă fără rezultat.
Cea de-a doua victimă a fost preluată, conştientă, de elicopterul SMURD, fiind transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa.
Este vorba despre pilotul avionului, care a suferit un traumatism cranio-cerebral şi multiple fracturi.
Sursa: Libertatea, Mediafax