Top manipulări din partea Rusiei în războiul din Ucraina

Războiul informațional se desfășoară paralel cu cel din orașele ucrainene invadate de armata rusă.

Unele speculații sunt noi, altele – scoase din „conservă” și familiare deja publicului larg, fiind folosite de Federația Rusă anterior în alte conflicte militare.

Am pregătit o listă a celor mai „inventive” mostre ale propagandei rusești.

Păsări migratoare care trimit „arme biologice” în Rusia

Federația Rusă a făcut trimitere la arme biologice anterior în cazul războiului din Siria pentru a răspândi panică, deși nu au existat dovezi care să susțină acuzația.

În cazul Ucrainei, Ministerul rus al Apărării a acuzat SUA că are un „proiect secret” prin care dezvoltă o tulpină de gripă în laboratoarele din Kiev, Harkiv și Odesa. Conform autorităților ruse, SUA intenționează să o răspândească în Rusia cu ajutorul liliecilor și păsărilor migratoare.

Cu ajutorul păsărilor, dezvoltatorii de arme biologice ar spera să răspândească tulpina de gripă H5N1 „cu o rată a mortalității de 50%” și boala Newcastle, asemănătoare cu gripa aviară. Pentru acest lucru ar urma să fie folosite două specii de păsări, a căror rută de zbor pentru iarnă trece pe teritoriul Rusiei.

Fotografiile de la bombardamentul maternității din Mariupol – „sesiune foto înscenată”

Imaginea Marianei Vișeghirskaia a devenit una simbolică pentru războiul din Ucraina.

În imaginile publicate de fotograful liber profesionist Evgheni Maloletka ea apare cu fața însângerată coborând scările maternității din Mariupol în timp ce pereții acesteia erau cadă să cadă. Conform autorităților ucrainene, atacul s-a soldat cu moartea a trei persoane.

Ambasada Rusiei în Marea Britaniei a lansat pe Twitter teoria precum că Mariana, care este o creatoare de conținut populară pe Instagram, ar fi participat la o „sesiune foto fabricată”. La scurt timp, mai multe instituții media afiliate Kremlinului au tirajat informația.

Totodată, pe contul de Instagram al Marianei au fost scrise peste 24 de mii de comentarii la ultima postare, majoritatea dintre ele venind de la utilizatori din Federația Rusă care o acuzau de manipulare, numind-o o „actriță talentată”.

Ieri, Ambasadorul Ucrainei la ONU a anunțat că Mariana a născut o fetiță pe nume Veronika, iar în presa au apărut și primele poze cu bebelușul.

Folosirea cuvântului „genocid”

Autoritățile și presa rusă afiliată puterii folosește pe larg cuvântul „genocid” pentru a justifica invazia Ucrainei.

Însăși motivul pentru care Federația Rusă a pornit „operațiunea specială” în Ucraina e construit în jurul acestui cuvânt.

„Scopul acestei operațiuni este de a proteja oamenii care, de opt ani încoace, se confruntă cu umilirea și genocidul comis de regimul de la Kiev”, a spus Putin în cadrul unui discurs pe 23 februarie, cu o zi înainte să înceapă războiul. Conform acestuia, Ucraina ucide vorbitorii de rusă din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de Federația Rusă se luptă cu guvernul ucrainean din 2014.

Conform definiției, genocidul este „distrugerea unei națiuni sau a unui grup etnic”. O astfel de distrugere implică un „plan coordonat de diferite acțiuni care vizează distrugerea fundamentelor esențiale ale vieții grupurilor naționale”.

Violența din estul Ucrainei dintre forțele separatiste susținute de Rusia și armata ucraineană a ucis, potrivit estimărilor, peste 10 mii de persoane din aprilie 2014. Abuzurile, încălcarea drepturilor omului și numărul victimelor sunt îngrijorătoare, dar violența din estul Ucrainei nu se încadrează sub nicio formă în definiția genocidului, așa cum este definit conform Convenției ONU.

Ucraina a declarat, în repetate rânduri, că luptele din estul Ucrainei au fost pentru păstrarea integrității teritoriale și nu au fost îndreptate către un grup etnic.

Totodată, Ucraina a depus o cerere împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție și a cerut să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.