Timofti după întâlnirea cu Băsescu: Moldova va solicita UE o perspectivă clară de aderare

Moldova va solicita Uniunii Europene o perspectivă clară de aderare și semnarea cât mai urgentă a Acordului de Asociere. Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, într-o conferință de presă comună cu omologul său român, Traian Băsescu, după întâlnirea de lucru pe care cei doi au avut-o astăzi la Iași.

Timofti a precizat că i-a cerut lui Băsescu sprijinul României în acest sens.

La rândul său, președintele român a confirmat suportul său pentru Moldova, anunțând că va aborda aceasta problemă în cadrul reuniunii Consiliului European, care se desfășura în perioada 20-21 martie la Bruxelles. În particular, Băsescu a spus că:

[blockquote style=”1″]De la Consiliul European așteptăm nu numai stabilirea nivelului de sancțiuni la adresa Federației Ruse ca urmare a anexării ilegitime a Crimeii, dar, în mod categoric, România va aduce în dezbateri și situația din Republica Moldova. Plecând de la nevoia de a da o perspectivă europeană Republicii Moldova, plecând de la perspectiva semnării imediate a Acordului de Asociere și de Liber Schimb și, nu în ultimul rând, ca Uniunea Europeană să nu mai fie surprinsă, ca și în cazul Georgiei. Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că semnalele care vin demult trebuie tratate cu maximă atenție. Expertiza și analiza se află acum la frontiera moldo-ucraineană, la frontiera cu regiunea Kaliningrad.[/blockquote]

Parcursul european al Republicii Moldova, potrivit lui Băsescu, poate fi accelerat prin alocarea mai multor resurse din partea Uniunii Europene.

[blockquote style=”1″]Nimeni nu cere să fie coborât nivelul de exigență pentru aderare, dar soluția ar fi mai mult sprijin pentru Moldova, pentru a o ajuta să parcurgă mai repede drumul necesar pentru integrare.[/blockquote]

Președintele român a remarcat că există problema alegerilor parlamentare care urmează să se desfășoare anul acesta în Republica Moldova, dar și-a exprimat speranța că o eventuală schimbare în structura puterii de la Chișinău nu va putea determina o schimbare a cursului european al țării noastre.

Întrebat despre ședința în care mâine Guvernul de la Moscova urmează să discute situația din Transnistria, președintele moldovean, Nicolae Timofti, a spus:

[blockquote style=”1″]Nu ne așteptăm că va fi o hotărâre în favoarea Republicii Moldova, dar sprerăm că nu va fi mai rău decât acțiunile întreprinse în privința Crimeii. Sperăm că, pe parcurs, Federația Rusă își va schimba poziția, în urma criticilor și acțiunilor care vin din partea Uniunii Europene.[/blockquote]

Timofti a adăugat că, în orice caz, Moldova vrea să păstreze relații bune cu Federația Rusă, de care depinde în mare măsură atât economic, cât și politic.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.