Tatiana Corai: Mitul despre „pericolul românesc”

De Tatiana Corai

„Atacurile televizate masive asupra locuitorilor autonomiei găgăuze, din partea canalelor controlate de comunişti, despre aşa-zisa existenţă a „pericolului românesc” i-a speriat pe mulţi în Găgăuzia”. Am citit aceste rânduri recent, într-un articol intitulat „Mitul despre „pericolul românesc”, apărut în baza unor materiale ale ziarului „Единая Гагаузия” de la Comrat. Recunosc din start: nu m-am aşteptat ca şi găgăuzii să fie atacaţi de românofobie. Dar, precum se vede, „pericolul românesc” este o armă universală în R. Moldova (mai ales în campaniile electorale), cu care sunt speriaţi nu numai moldovenii, ci şi minorităţile etnice. Articolul mi-a părut interesant, de aceea voi cita mai pe larg din el.

„Deoarece comuniştii, în cei opt ani de minciună şi înşelăciune, au alungat din autonomia găgăuză practic toată populaţia activă, de altfel, ca din întreaga Moldovă, cei care au rămas, presaţi de sărăcie şi nevoi cred cu toată seriozitatea în „pericolul românesc”… Partidul Comuniştilor accentuează non-stop că fără comunişti ţara imediat va fi anexată la România. Apropo, comuniştii, în intenţia de a-i uni pe cei săraci în realizarea scopurilor conducătorilor lor, au întotdeauna nevoie de un duşman. Acest duşman este vinovat de toate greşelile şi eşecurile lor. Iar pentru a linişti spiritele, conform unei scheme clasice de spălare a creierelor, la capătul tunelului neapărat trebuie să se aprindă o luminiţă, care să le redea oamenilor speranţa şi să-i abată de la problemele „trecătoare”. În cazul dat, potrivit comuniştilor, noi ar trebui să trăim cu speranţa că ne vom „lămuri” cu toţi românii şi după aceea, în mod sigur, vom trăi mai bine. Pentru asta e nevoie de foarte puţin: trebuie să le acordăm comuniştilor 61 de mandate, ca ei să deţină din nou monopolul asupra Puterii. Şi apoi, în următorii patru ani, din nou vor începe să crească stabil pensiile, pentru unii cu patru lei pe an, pentru alţii tocmai cu 50!”.

Adevărul este însă altul şi anume: nu există niciun fel de pericol românesc. Există doar dorinţa comuniştilor de a rămâne la guvernare încă patru ani, pentru ca, fără să se teamă de nimeni şi de nimic, să poată jefui şi exploata în continuare un popor sărac într-o ţară săracă, să poată dezinforma şi manipula zilnic, prin intermediul mijloacelor de informare pe care le-au acaparat. Populaţia din autonomie a fost atât de intens intoxicată cu isterie antiromânească, încât comuniştii pot fi liniştiţi la acest capitol: prostiţi de această ideologie, găgăuzii vor sări din nou să ia cu asalt secţiile de votare, grăbindu-se să-şi dea votul pentru comunişti, întrucât ei „apără” independenţa ţării. Pe linia întâi, ca întotdeauna, se vor afla pensionarii şi invalizii, tremurând de frică la gândul că fără comunişti vor primi iarăşi în loc de pensie calupuri de săpun şi galoşi. Acestora nu le va putea explica nimeni că, din cauza fricii lor că nu-şi vor primi pensia mizeră, ei deja i-au lipsit de propriii copii de VIITOR, i-au alungat din ţară. De aceea în curând nu va avea nici cine să-i îngroape, nu doar să le dea un pahar cu apă.

…În fiecare campanie electorală alegătorului i se pregătesc tot felul de „bombonele”, pe care el le înghite cu poftă. În 2001 o astfel de „bomboană” a fost intrarea Moldovei în uniunea Rusia-Belarus, în 2005 – demagogia despre integrarea europeană. Acum a venit rândul „prieteniei cu Rusia” şi „pericolului românesc”. De fapt, adevărul este unul singur: atât comuniştii, cât şi alte formaţiuni politice sunt gata să fie prieteni cu oricine, dacă asta le-ar permite să se menţină la putere. Şi dacă le-ar aduce bani! Cei mai iscusiţi cameleoni s-au dovedit a fi comuniştii. Ei au dus de nas timp de opt ani şi Moscova, şi Uniunea Europeană. I-au minţit şi pe unii, şi pe alţii, i-au minţit şi pe alegători. În realitate, ei s-au preocupat doar de consolidarea puterii personale a lui Vladimir Voronin…”.

În loc de concluzie: e îmbucurător faptul că nu numai la Chişinău, dar şi la Comrat oamenii de presă conştientizează ridicolul „pericolului românesc” şi încearcă să desfiinţeze nişte mituri create artificial.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.