SUA susţine Republica Moldova în procesul de integrare europeană/ INTERVIU

Afirmația aparține Ambasadorulul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, William Moser, și a fost făcută în interviul oferit pentru Moldova.ORG.

Domnule ambasador, sfârşitul unui an ne oferă psoibilitatea sa facem unele totaluri, unele recapitulări ale celor realizate. Dumneavoastră cum apreciaţi anul 2013 în contextul cooperării americano-moldave?

Evenimentul cel mai important al anului 2013, ca un argument al unei cooperări armonioase dintre ţările noastre, desigur a fost vizita în Republica Moldova a Secretarului de Stat al SUA, John Cherry, la începutul lunii decembrie. Cu atât mai important acest eveniment, cu cât s-a desfăşurat imediat după ce Republica Moldova la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius a parafat Acordul de Asociere cu UE. Noi întotdeauna am dorit să arătăm că susţinem parcursul european al Republicii Moldova şi s-o sprijinim în acest proces. Or, mai sunt şi alte momente importante în contextul cooperării bilaterale. Cu siguranţă, mulţi au reuşit să meargă pe traseul Sărăteni-Soroca şi să remarce calitatea acestei porţiuni de şosea, una modernă, conform standardelor internaţionale. Aceasta se datorează unui grant al Corporaţiei „Provocările Mileniului”, care valorează 262 de milioane de dolari. Consider un alt important eveniment care a avut loc în luna decemebrie, când a fost în vizită la Chişinău Secretarul de Stat John Cherry – lansarea brand-ului de ţară „Wine of Moldova”, ceea ce înseamnă „Legendă Vie”. Noi vrem să vedem vinurile moldoveneşti exportate cu succes pe cât mai multe pieţe din lumea întreagă.

Şi în acest an aţi efectuat mai multe vizite în localităţile Republicii Moldova, având întâniri cu cetăţenii moldoveni. Cum apreciaţi implicarea acestora în democratizarea societăţii nostre?

De fiecare dată când mă întâlnesc cu cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de scopul vizitelor pe care le întreprind, îi îndemn să se angajeze în procesul politic al ţării, pentru că vocea lor este importantă. Poporul trebuie să se implice în politică, trebuie să-i responsabilizeze pe aleşii poporului. Pentru că noi credem că astfel se crează şi se menţine o democraţie, se formează o societate democratică. Or, aceasta nu înseamnă că ar putea să existe soluţii magice pentru toate problemele cu care se confruntă Republica Moldova. Dar atunci când oamenii, poporul, se implică în problemele politice şi îi fac pe oficiali să fie mai responsabili faţă de ceea ce fac, atunci şi ţara devine mai bună. Noi, americanii, credem în această idee, în acest deziderat că Guvernul ales de popor trebuie să fie al poporului şi pentru popor. Şi consider că acest model ar trebui să fie viabil şi pentru alte state, inclusiv pentru Republica Moldova. 

SUA şi în acest an a acordat sprijin financiar ţării noastre pentru diverse proiecte. Care au fost cele mai importante?

Se poate de văzut informaţia cu privire la asistenţa oferită Republicii Moldova de SUA pe parcursul a 20 de ani. Această sumă se estimează la 1,1 miliarde de dolari. Deşi domeniile în care investim sunt multe şi diverse, aş dori să menţionez câteva, poate cele cu un impact mai mare asupra societăţii.

În primul rând, noi am investit foarte multe mijloace financiare în procesul de combatere a corupţiei în Republica Moldova. Probabil aţi remarcat că eu frecvent vorbesc despre necesitatea şi modalităţile de luptă cu corupţia în Republica Moldova. Aceasta se referă, în primuil rând la judecători, la curţile judecătorreşti. Când discut cu ei, îi încurajez să utilizeze acest sistem de gestionare a dosarelor de către judecători pentru care în anul 2009 noi am investit 24 de milioane de dolari. Mai ales că această experienţă internaţională pe care o avem şi alte parteniate derulate au demonsrat că este o modalitate ce contribuie la combaterea corupţiei. Aş vrea să menţionez şi asistenţa pe care SUA o oferă pentru securizarea frontierelor Republicii Moldova.

În ultimii ani am acordar Republicii Moldova asistenţă în valoare de 30 de milioane de dolari anume pentru securizarea frontierelor ţării. Această sumă include şi un ajutor oferit recent, în sumă de 1,3 milioane de dolari. Noi credem că Moldova cu frontierele sale mai în siguranţă, cu un control mai riguros va deveni un stat mai puternic şi va avea mai bune relaţii internaţionale. Şi frontirele puternice pe care le are Moldova sunt atât în interesul SUA, cât şi ale vecinilor europeni. Dar trebuie să menţionez şi lucrul imens pe care îl face voluntarii din „Corpul Păcii”. În anul 2013 s-au împlinit 20 de ani de activitate a „Corpului Păcii” în Republica Moldova. Şi sunt sigur că mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova cunosc despre activitatea deosebită a acestor voluntari. Şi ne bucurăm că avem în fiecare an câte 100 de volunari ai „Corpului Păcii” în Republica Moldova.

Ce acţiuni preconizează să organizeze Ambasada SUA în Republica Moldova în anul 2014?

Consider că anul 2014 va fi unul fericit pentru Republica Moldova. Aceasta va rezulta din eforturile care sunt întreprinse în procesul de integrare europeană. Agenda de implementare a reformelor trebuie să continuie şi în anul 2014 şi aşa cum a menţionat la Chişinău Secretarul de Stat, John Cherry, SUA vor fi alături de Republica Moldova în realizarea acestor obiective. Acest proces de reformare include domeniul justiţiei, sectorul economic şi asigurarea democraţiei. Toate acestea ar face Republica Moldova un stat european mai bun. De asemenea, vom lucra la marketingul pentru promovarea vinurilor moldoveneşti. În anul 2014 vinificatorii moldoveni vor merge în SUA pentru a identifica metode de promovare a vinurilor pe piaţa americană. Şi aştept cu nerăbdare să merg cu bicicleta mea pe această porţiune de şosea, Sărăteni-Soroca, pe care am reconstruit-o cu ajutorul programului „Provocările Mileniului”, să simt modernizarea acestui drum. Sper să mă acompaniaţi anul viitor la pompare apei cu ajutorul sistemelor noi de irigare, pe care SUA le-a finanţat, deasemenea prin programul „Provocările Mileniului”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.