SUA saluta si sustin aspiratiile de integrare europeana ale Moldovei

SUA saluta si sustin aspiratiile de integrare europeana ale Republicii Moldova. In R.Moldova, multe persoane si partide politice doresc integrarea in Uniunea Europeana si America este dispusa sa acorde tot sprijinul acestor aspiratii, a declarat, luni, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al SUA in R.Moldova, Michael Kirby, in timpul emisiunii difuzate de postul PRO TV-Chisinau.

Potrivit Agentiei INFOTAG, diplomatul american a spus ca nu crede ca integrarea europeana a Moldovei este vazuta rau in Rusia si ar putea afecta relatiile dintre Chisinau si Moscova. Comentind lipsa de progrese in rezolvarea problemei transnistrene, Michael Kirby a mentionat ca SUA au cu Rusia contacte bilaterale in aceasta problematica, care au ca scop reluarea tratativelor.

Kirby a spus ca tara sa a indemnat Rusia, Ucraina si OSCE la actiuni mai active in acest sens, asa ca mai exista speranta la progrese in cadrul negocierilor. "Orice solutie pentru problema transnistreana trebuie sa fie sustinuta de populatia de pe ambele maluri ale Nistrului", a subliniat oficialul.

In opinia diplomatului, sub aspect financiar, R.Moldova a pierdut de pe urma instituirii noului regim vamal pentru marfurile transnistrene, pe 3 martie 2006, dupa care Rusia a interzis, pe 26 martie 2006, importurile de vinuri si produse vinicole moldovenesti. Totodata, Kirby a afirmat ca instituirea controlului la frontiera era necesara, pentru ca acolo a existat multa contrabanda, care acum este contracarata. Ambasadorul a afirmat ca interdictia importurilor de vinuri moldovenesti in Rusia ar putea avea legatura cu faptul ca cetatenii rusi sint nemultumiti de calitatea vinurilor. Pe de alta parte, el s-a aratat convins ca "vinurile moldovenesti vor gasi piete de desfacere", pentru ca sint calitative. Michael Kirby a anuntat ca, acum, vinurile moldovenesti se exporta in 25 de state americane. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.