Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și audierea fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, și a  viceguvernatorilor BNM: Ion Sturzu și Aureliu Cincilei, dar și a fostei vice-guvernatoare Emma Tăbârță. Anunțul a fost făcut de Stoianoglo după ședința Consiliului Procurorilor. „Noi suntem siguri că BNM a fost instituția care a fost nemijlocit implicată în fărădelegile legate de furtul miliardului”, a declarat procurorul general.  

Tot astăzi Alexandr Stoianoglo a menționat că, în opinia sa, extrădarea fostului lider al PDM Vlad Plahotniuc, este destul de problematică, că în timpul apropiat va fi inițiată procedura penală pentru clarificarea lucrurilor în dosarul „Gemenii” și că, în cadrul dosarul finanțării PSRM, au fost audiate mai multe persoane, deocamdată în calitate de martori.

PE LUNG

Ordonanța care a permis reținerea și audierea a patru persoane de la BNM

„Astăzi dimineața am sancționat lucruri legate de imunitatea membrilor Consiliului Băncii Naționale și am dat acceptul pentru reținerea și audierea oamenilor din conducerea BNM. În privința viceguvernatorilor Emma Tăbârță, Aurel Cincilei, Ion Sturzu și Drăguțanu”, a menționat Stoianoglo. Potrivit lui, acțiunile nu au nicio legătură cu declarațiile de ieri seara făcute de liderul Partidului ȘOR, Ilan Șor. (Ieri politicianul a susținut o conferință de presă în care a declarat că el nu are nicio atribuție la furtul din sistemul bancar și că în procesul de lichidare a Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, pentru care au fost alocate 13 miliarde de lei, ar fi fost implicați angajați ai Băncii Naționale).

„Acțiunea a fost demult pregătită. Noi suntem siguri că BNM a fost instituția nemijlocit implicată în fărădelegile legate de furtul miliardului”, a ținut să precizeze Alexandr Stoianoglo. 

„Noi nu avem nimic în comun cu coalițiile de guvernare sau cu guvernarea. Am declarat de multe ori, chiar la ultima adunare a procurorilor, că noi nu ne amestecăm în politică și vrem ca politicul să nu se amestece în activitatea procuraturii. Acțiunile noastre sunt legate de investigarea dosarului legat cu furtul miliardului. Pentru noi nu este important cine este la putere, pentru noi este importantă identificarea oamenilor care au fost implicați și a banilor furați din băncile respective”, a adăugat el.

Ulterior, BNM a venit cu o reacție în care își exprimă speranța și încrederea în derularea unei anchete profesioniste și obiective, care să identifice adevărații vinovați de frauda bancară. „În același timp, mizăm ca acțiunile de investigație să nu afecteze capacitatea BNM de a-și îndeplini atribuțiile de supraveghere”, se arată în reacția BNM.

De notat că Procuratura Anticorupție a anunțat că acțiunile desfășurate în contextul investigării dosarului privind frauda bancară s-au soldat cu reținerea preventivă a 3 persoane, printre care: un actual și un fost viceguvernator, precum și un șef de direcție de la BNM. Aceștia sunt bănuți de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari. Tot în cadrul acestei cauze penale, astăzi, procurorii i-au înaintat învinuirea și fostului Guvernator al BNM, în privința căruia urmează a fi soluționată chestiunea privind aplicarea măsurii preventive.

De ce nu a fost adresată o solicitare de extrădare a lui Vlad Plahotniuc în SUA?

„Înainte de numirea mea în funcția de procuror general, fostul procuror general interimar a expediat o solicitare în oficiul Interpol pentru anunțarea lui Vlad Plahotniuc în căutare internațională. Până acum nu avem un răspuns definitiv. Am înțeles că solicitarea este în procedură de lucru”, a declarat Alexandr Stoianoglo. 

Procurorul general a menționat că, în privința lui Plahotniuc sunt „niște acțiuni preconizate, care trebuie să fie realizate în timpul apropiat”. „Noi investigăm dosarul și dacă în cazul dosarului vor fi stabilite niște dovezi în privința domnului Plahotniuc sau alte persoane, respectiv, aceștia vor fi urmăriți inclusiv la nivel internațional”, a spus el.

Alexandr Stoianoglo a mai spus că a avut câteva întâlniri cu ambasadorul SUA în Republica Moldova unde a fost discutat și acest subiect. „Acest subiect trebuie să fie realizat prin încheierea inclusiv a acordului de colaborare între SUA și RM. Noi până acum nu avem acord de asistență juridică. Realizarea extrădării a dlui Plahotniuc, după mine, este destul de problematică. Suntem pregătiți la prima etapă (să expediem o solicitare)și pe urmă vom face următorii pași”, a declarat Stoianoglo. 

Precizăm că acum o săptămână președintele Igor Dodon a declarat în vlogul său că a primit cu câteva zile în urmă o confirmare de la autoritățile americane că fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc se află pe teritoriul SUA. „Nimeni nu a uitat. Procesul merge… Ce va urma? Este o cauză penală pe Plahotniuc. Mai departe, organele de anchetă vor cere partenerilor SUA, cred că în următoarele zile, extrădarea lui Plahotniuc”, a declarat atunci Igor Dodon.

Dosarul „Gemenii”

Procuratura a fost sesizată de Ministerul Justiției privind dosarul „Gemenii”, pentru care statul a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) și obligat să achite despăgubiri de 3,6 milioane de euro (70 milioane de lei). „Materialul este în procedură, cred că în timpul apropiat va fi inițiat procedura penală pentru clarificarea lucrurilor, atunci când au fost luate deciziile respective”, a declarat procurorul general. 

Totodată, Stoianoglo a precizat că toate acțiunile vor avea loc doar în cadrul urmăririi penale. „O să fie audiați judecători, vor fi ridicate și examinate dosarele respective. Vor fi ridicate și examinate adresările la CtEDO și deciziile respective. Este o activitatea destul de complexă Acestea pot să dureze câteva luni”, a mai spus Alexandr Stoianoglo.

La 18 februarie, Guvernul R. Moldova a fost obligat de CtEDO să achite 1,5 mil. de euro reclamanților în cazul clădirii „Gemenii”. Asta se întâmplă la 14 ani de când a fost depusă cererea la Curte. Imediat apoi, premierul Ion Chicu a cerut Ministerului Justiției să se adreseze la Procuratura Generală în legătură cu inițierea urmăririi penale a persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat în urma pierderii cauzei la CtEDO.

Dosarul finanțării PSRM

„Dosarul este investigat. Sunt audiate persoanele care au fost vizate. Nu vă pot da nume, pentru că situația se schimbă în fiecare zi. Au fost audiate persoane din lista publicată în presă. La prima etapă au fost audiate în calitate de martori”, a menționat Alexandr Stoianoglo.

În august 2016, RISE Moldova a publicat o investigație în care scriau că socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015. 

Foto: ZdG

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.