Spania a adoptat concediul menstrual, „legea trans” și a extins dreptul la avort. Explicăm

E oficial: Spania este prima țară din Europa care a inclus în legislație dreptul femeilor de a-și lua concediu menstrual, în cazul în care acestea sunt însoțite de dureri severe. 

Deși mai multe țări europene, printre care și Italia, flirtează de mai mulți ani cu această idee, Spania este prima care a trecut la acțiuni concrete. Pe 16 februarie, Parlamentul spaniol a votat în lectură finală mai multe proiecte de lege importante, printre care și cel care oferă concediu menstrual femeilor care se confruntă cu dureri în această perioadă. Decizia vine după luni de dezbateri. Mai mulți deputați s-au arătat îngrijorați, că această lege i-ar demotiva pe angajatori să ia la muncă femei, dar și va spori nivelul de stigmatizare. 

O persoană are menstruație, în mediu, timp de aproximativ 38 de ani, adică peste 450 de perioade menstruale pe parcursul vieții, estimează Asociația pentru sănătatea reproductivă din SUA.

Potrivit legii, concediul „menstrual” poate fi de trei până la cinci zile în funcție de intensitatea durerii pe care o simte femeia. Acesta va fi oferit în baza unui aviz din partea medicului de familie. Legea prevede că noua politică va contribui la combaterea stereotipurilor și a miturilor care încă înconjoară perioadele și împiedică viața femeilor

Totodată, Spania va oferi produse gratuite de igienă feminină în anumite instituții publice, cum ar fi instituțiile de învățământ și închisori, urmând exemplul Scoției.

Drepturile femeilor 

„E o zi istorică! Cu siguranță va exista rezistență la aplicarea acestei legi, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori când vorbim despre drepturile femeilor. De aceea, va trebui să muncim mult pentru a garanta că aceasta va fi pusă în aplicare”, a declarat ministra Egalității Irene Montero, după ce proiectul propus de ea a fost votat. 

Enlarge

montero
Irene Montero în plenul Parlamentului

Cum ne afectează ciclul menstrual starea de bine, citește aici

„Dezbaterile despre menstruație sunt, de cele mai multe ori, extrem de aprinse. Dar oare aceste politici, care recunosc realitatea corpului nostru, vin să ne ajute sau ne stigmatizează?”, se întreabă Elizabeth Hill, lectoră universitară din Sydney, care a studiat pe larg politicile privind concediul menstrual la nivel mondial, relatează euronews.com

Potrivit Societății Spaniole de Ginecologie și Obstetrică, aproximativ o treime dintre femeile care au menstruație suferă de dureri severe cunoscute sub numele de dismenoree. Simptomele includ dureri abdominale acute, diaree, dureri de cap și febră.

Până în prezent, concediul menstrual este oferit în Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia. 

Legi revoluționare

Ședința Parlamentului spaniol de ieri s-a remarcat și prin votarea legii care permite persoanelor care au împlinit 16 și mai mulți ani să-și schimbe genul în actul de identitate printr-o simplă declarație administrativă. Aceasta este cunoscută și drept „legea trans”. Nu va mai fi nevoie să fie prezentate rapoarte medicale care să ateste disforia de gen și dovada a doi ani de tratament hormonal, așa cum era cazul anterior pentru adulți. Această decizie este luată în momentul în care alte țări europene se abțin de la acest subiect controversat, scrie Le Monde.

Citește aici și istoria unei persoane transgen și obstacolele cu care se confruntă în Republica Moldova

O altă lege votată de Parlamentul spaniol este că adolescenții de până la 16 ani vor putea să solicite un avort în orice spital public fără a avea nevoie de acordul părinților sau al tutorelui legal. Legea mai include un nou concediu de pregătire plătit din săptămâna a 36-a de sarcină până în momentul nașterii, furnizarea de contraceptive gratuite și pilula de a doua zi, precum și interzicerea maternității surogat, declarând că ar fi o formă de violență împotriva femeii.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.