Cum să-ți adaptezi activitățile la ce-ți dictează corpul în timpul ciclului menstrual

Freeze motion of sliced pomegranate with splashing juice isolated on black background

„Controlează-te!”, „Liniștește-te!”, „Calmează-te!”, „Da’ ce, ți-o venit armata roșie?”, „A, ești în perioada aceea a lunii…”, „Of, ești hormonală. Clar cu tine!”, „Hai să vorbim peste o săptămână!” – ce alte expresii și cuvinte ai mai auzit în anumite perioade ale ciclului menstrual? Of!

Femeile trăiesc cu ciclu menstrual aproape jumătate din viață, iar schimbările care se petrec lunar în corp le afectează inevitabil starea generală. În acest articol explicăm care sunt fazele ciclului menstrual, ce se întâmplă în fiecare din aceste perioade și cum asta ne afectează starea de bine.

Ciclul menstrual și schimbările din corpul femeii

Ciclul menstrual începe la pubertate, în mediu, la vârsta de 13 ani, și este prezent pe tot parcursul perioadei fertile până la menopauză, în jurul vârstei de 50 de ani. Ciclul menstrual regulat  poate dura de la 21 la 35 de zile, durata medie fiind de 28, iar sângerările menstruale durează de la 2 la 7 zile. 

                                  Citește și: Cât costă să ai menstruație

În decursul unui ciclu, corpul femeii suportă un șir de schimbări, care se manifestă atât asupra stării fizice, cât și emoționale. Majoritatea simptomelor cauzate de ciclul menstrual nu pot fi controlate. Astfel, femeilor nu le rămâne decât să-și adapteze activitatea zilnică la ceea ce le dictează corpul.

În această perioadă, majoritatea femeilor simt epuizare și lipsă de concentrare, cauza fiind scăderea nivelului de estrogen – principalul hormon feminin. În timpul menstruației, femeile sunt mai puțin productive și le este mai dificil să desfășoare activitățile cotidiene. O mare parte din femei se pot confrunta cu durerile menstruale puternice, numite dismenoree. Dismenoreea poate apărea periodic sau poate însoți fiecare ciclu menstrual, manifestându-se prin dureri puternice în partea de jos a abdomenului, greață, dureri de cap și tensiune arterială scăzută.

Este perioada când nivelul de estrogen începe să crească. Odată cu el crește și productivitatea. Dispoziția este mai bună, la fel și capacitatea de a face față stresului.

Nivelul de hormoni este la apogeu. Capacitatea de muncă este maximă, pielea radiază, femeile se simt mai atractive și au libidoul mai ridicat. Tot în această perioadă pot apărea și dureri periodice la nivelul ovarelor, cauzate de eliberarea ovulului în trompele uterine.

În această perioadă apare sindromul premenstrual (SPM), care se manifestă la fiecare a doua femeie. Simptomele sunt variate și extrem de neplăcute. În cazul unor femei, sindromul premenstrual se poate manifesta mai agresiv, afecțiune numită tulburarea disforică premenstruală (TDPM). La simptomele clasice se mai adaugă tulburări de dispoziție, manifestări de furie, stare de epuizare, accese de plâns, constipație sau diaree.

Ce trebuie să faci ca să te simți mai bine

Nivelul ridicat de stres este de multe ori cauza menstruației dureroase sau a ciclului menstrual neregulat. Pentru a diminua simptomele SPM trebuie să încercăm să reducem stresul cotidian și să ne gestionăm emoțiile negative.

Alimentația are un rol esențial în diminuarea simptomelor sindromului premenstrual. Consumând mai multe fructe și legume, dar și reducând consumul excesiv de carne și mâncăruri sărate, evităm unele simptome ale sindromului premenstrual. Mișcarea și hidratarea contribuie și ele la starea de bine pe tot parcursul ciclului menstrual.

O altă soluție naturală, gratuită și plăcută pentru a diminua durerile asociate fazei menstruale este sexul. În timpul orgasmului, mușchii uterului se contractă și se relaxează. Această relaxare aduce și o ușurare a durerilor provocate de crampe. De asemenea, în timpul sexului se produc endorfinele, care te fac să te simți bine.

Un articol de Ecaterina Buruiană, stagiară Moldova.org

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.