Somnul rațiunii naște putini sau cine e responsabil pentru război?

În timp ce vecinii noștri din Ucraina își pierd viața, rușii își pierd… reputația și stabilitatea economică. Deși e clar pentru toată lumea că acest război monstruos a fost generat de Vladimir Putin și părtașii lui, câtă responsabilitate poartă un cetățean care îi susține acțiunile? Dar unul care l-a votat? Dar un cetățean bielorus? Care e diferența între un cetățean rus care stă acasă și se uită la televizor și unul care a ieșit în stradă să se manifeste împotriva crimelor sângeroase ale lui Putin?

Nu-mi vine să cred că scriu asta, dar trebuie să fiu de acord cu Igor Dodon. Ceea ce se întâmplă acum este o lecție. Numai că nu e despre capul plecat, așa cum ne sugerează fostul președinte, ci una despre ceea ce se întâmplă atunci când politicienii țării sunt lăsați de capul lor, să facă ce vor și cât timp vor. 

Democrația costă scump. Asta e una dintre lecțiile indirecte ale ultimelor zile. Mii de ruși, atât în țară, cât și peste hotare și-au manifestat nemulțumirea, iar alții au înțeles abia acum că apatia lor, ignoranța și motto-urile „eu nu mă bag în politică” sau „politica e murdară” pot avea efecte devastatoare pe termen lung. Mulți cetățeni ruși spun că se simt „rușinați”, „responsabili” și „speriați” și probabil pe bună dreptate – ambițiile dictatoriale ale lui Putin sunt susținute de munca și impozitele lor. Deoarece Putin a ajuns acolo nu doar pentru că a vrut și a putut, ci și pentru că i s-a permis. Deoarece pentru puterile autoritare este convenabil ca cetățenii să nu înțeleagă, să nu știe, să nu critice, să nu iasă în stradă. Da, Vladimir Putin e faimos și pentru felul dur în care-și înlătură oponenții, de la mii de oameni arestați pentru că au protestat pașnic, până la otrăviri și asasinări. E clar că e mult mai greu, dacă nu aproape imposibil să dai jos un tiran cu atâtea resurse. Dar alternativa e și mai grea.     

Am văzut și în Moldova oameni absolut inconștienți de situația care îi înconjoară. Iar ani și ani de „nu mă bag în politică” sau „nu citesc știrile” s-au transformat în avioane care scriu Relax pe cer și biscuiți în formă de tanc în timp ce în țara vecină începe războiul. Desigur, să nu uităm că luxul de a fi deconectați de la realitate și-l permit doar cei care nu sunt afectați de ea, cei care au bani, cei care nu sunt nevoiți să fugă din casă la miezul nopții cu ce-au apucat. Pentru ei probabil ignoranța durează până la prima bombă detonată în propria ogradă. 

Închei cu două citate care ilustrează perfect de ce, mai ales acum dar și când se va termina această crimă odioasă, e nevoie să înțelegem ca societate că educația politică este necesară, iar lipsa acesteia duce la tragedii ca cea pe care o trăim astăzi. 

„Dacă societatea brusc nu se mai interesează de politică, asta e un cadou pentru cei care deja au în mâinile lor resurse inadecvate. Dacă nimeni nu se va uita la ei și nimeni nu-i va critica, asta va fi o sărbătoare pentru ei. Ei vor hotărî totul binișor, vor împărți totul între ei și nici măcar nu vor fi nevoiți, cum sunt nevoiți acum chiar și în autocrații, să țină cont de faptul că oameni vii trăiesc alături de ei. Nu există nimic mai simplu pentru oamenii care au putere și bogăție să uite de ceilalți oameni și să se considere unicii locuitori ai pământului. Este extrem de periculos. Nu trebuie să uităm de asta. De aceea trebuie să creștem nivelul de cultură politică. Doar atunci cetățenii pot spera să vadă măcar un pic cine îi caută prin buzunare.”

Ekaterina Schulmann, politologă rusă 

„Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”

Edmund Burke, politician și filosof irlandez

sursa foto: Alexander Zemlianichenko/Associated Press

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.