Poveștile care ne ajută să supraviețuim

Fotografie de Vadim Hîncu

Îmi plac sărbătorile de iarnă. Acest amestec de tradiție păgână, moștenire sovietică și pur și simplu pretext de a te bucura de viață, împachetat în hârtie de cadou cu Isus Hristos. Finalul lui decembrie, în afară de faptul că coincide cu solstițiul de iarnă, momentul când pământul este în cel mai îndepărtat punct de soare, nu e ales aleatoriu. Dacă te uiți în jur, nu vezi deloc the most wonderful time of the year. E frig și umed, întuneric de la amiază, fructele și legumele de sezon s-au terminat. Vrei să hibernezi până la primăvară.  

Și atunci, atenție, oamenii își inventează o poveste! Romanii antici aveau Saturnalia în această perioadă, o săptămână de dezmăț și plăceri în care toate erau permise. Mai târziu, în această perioadă era sărbătorită nașterea zeului Soare, ca mai apoi creștinii să o privatizeze total cu nașterea lui Isus. 

Sărbătorile de iarnă sunt o invenție umană în primul rând utilă. Oamenii au decis să pună brad și luminițe, să cânte colinde, să mănânce și să se întâlnească cu cei dragi anume în cea mai grea și întunecată perioadă din an. Iar pentru asta își spun povești: despre roadă, zei sau un copil născut fără a fi conceput. Indiferent dacă crezi sau nu în ele, au fost inventate cu un singur scop – să ne ajute să supraviețuim miezul iernii.  

De asta mi se pare fascinantă puterea poveștilor pe care ni le spunem, ele pot aduce oamenii la aceeași masă sau îi pot mâna pe frontul de război.  

La Moldova.org credem în povești bine spuse. De asta n-avem astâmpăr al doilea an și, în pofida crizei, în pofida faptului că tot mai puțini oameni citesc texte, în pofida faptului că și mai puțini citesc pe hârtie – scoatem o revistă.  

Revista „Oameni” este singura revistă de storytelling din Moldova. În ea adunăm texte bune și diverse, așa cum te-am obișnuit, atent documentate și scrise de oamenii din redacție și de autori invitați. Avem reportaje, texte utilitare, de opinie, eseuri personale și fotografice. Când am început să ne alegem subiectele ne-am dat seama că mai toate sunt, într-un fel sau altul, despre familie. Am documentat cum să-ți faci arborele genealogic de sine-stătător, povestea a trei familii în care sunt copii cu dizabilități și care au decis să creeze o comunitate, am documentat istoriile propriilor familii, a oamenilor dragi pe care i-am pierdut și a celor pe care i-am găsit în drumul nostru. Ne-am enervat un pic și am luat atitudine despre obiceiul învechit prin care femeile iau numele bărbatului la căsnicie, am văzut ce înseamnă familia pentru persoanele din comunitatea LGBT și cum e să divorțezi după 60 de ani, când cei din jur îți recomandă mai degrabă „să te liniștești”. Avem povești despre stenca sovietică omniprezentă în casele și amintirile noastre, despre moștenirea înveninată a Femeii Moldovei™ și despre cum un moldovean din satul Slobozia-Dușca a ajuns să repare geamurile socrilor lui în Lanzhou, China.  

Avem di tăti.    

Am lansat revista intenționat la început de decembrie, sperăm să o cumperi pentru tine, prieteni și rude. Ne dorim să fie cool să dăruiești povești, mai ales create local, „produs autohton”. Aceste povești te vor atinge, te vor apropia de cei dragi sau vor deveni un pretext pentru discuții. Te vor ajuta să treci un pic mai ușor peste cea mai grea și întunecată perioadă din an. Pentru că it’s the most wonderful time of the year, nu-i așa?

Cumpără revista aici.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.