Sistemul electoral mixt: Care partide vor avea de câştigat cel mai mult/ ANALIZĂ

Proiectul eleborat de un grup de deputaţi democraţi privind trecerea la sistemul electoral mix, votat ieri în prima lectură în Parlament, a trezit reacţii controversate în rândul politicienilor, dar şi a organizaţiilor non-guvernamentale. Dacă unii susţin că Republica Moldova are nevoie la moment de o schimbare a cadrului electoral, alţii sunt de părere că trecerea la sistemul mix va încuraja coruperea alegătorilor, fiind un truc politic care va aduce avantaje Partidului Democrat (PD) şi Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Deputatul neafiliat Sergiu Sîrbu consideră că deşi parlamentarii au aprobat în grabă proiect, acesta este unul necesar pentru Republica Moldova. „Până la următoarele alegeri vor exista amendamente la acest proiect, conţinutul său va fi îmbunătăţit. Nu există sisteme electorale ideale, iar ţara noastră chiar avea nevoie de anumite modificări. Zic aceasta pentru că mulţi deputaţi s-au îndepărtat de alegători. Oamenii votează liderii de partid, dar de cele mai multe ori pe liste sunt persoane compromise care nu trebuie să ajungă în Legislativ”, a explicat Sîrbu pentru Moldova.ORG.

„Leagea va fi folosită în interesul anumitor partide”

Analistul Viorel Ciubotaru susţine Republica Moldova nu este încă pregătită pentru scrutinul majoritar în circumscripţii uninominale, iar sistemul mixt este o soluţie pentru situaţia actuală. „Sistemul majoritar ar fi o sursă de corupţie politică. Dacă e să raportăm la conjuctura politică actuală, sistemul mixt ar schimba lucrurile spre bine. Evident că cei care vor avea cele mai multe avantaje de pe urma acestei modificări vor fi PD şi PLDM, dar trebuie de pus detaliile bine la punct, aşa încât să nu se permită acestor două partide să folosească legea în favoare lor”, a menţionat analistul pentru Moldova.ORG.

Analistul Anatol Ţăranu e de părere că schimbarea mecanismului electoral nu va infuenţa considerabil sistemul politic. „Coruperea alegătorilor poate fi aplicată şi în sistemul actual, şi în sitemului uninominal”, spune analistul. Totodată, acesta susţine că în urma modificării legii electorale vor avea de suferit cel mai mult Partidul Liberal şi Partidul Comunist. „Vor avea de suferit partidele care au un electorat stabil şi disciplinat. PCRM va pierde pentru că alegătorii lor votează pe criterii etnice. PL are un electorat pulverizat, un electorat împrăştiat în toată ţara pe un segment îngust”, a explicat Anatol Ţăranu solicitat de Moldova.ORG.

Societatea civilă, nemulţumită

Astăzi, un grup de 70 de asociaţii nonguvernamentale reunite în Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte şi-au manifestat îngrijorarea faţă de adoptarea grabnică şi netransparentă în prima lectură a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral.

Mai mult de atât, Coaliţia a solicitat suspendarea examinării acestui proiect de lege în a doua lectură şi organizarea dezbaterilor, audierilor publice care ar îmbunătăţi proiectul de lege.

Menţionăm că sistemul electoral mixt presune alegerea a jumătate dintre deputaţi în mod direct de către cetăţeni.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.