Rusii nici nu au de gind sa plece din Transnistria

Ambasadorul rus la Chisinau, Nikolai Reabov, a declarat postului Deutche Welle ca Federatia Rusa isi va retrage armamentul si armata din regiunea transnistreana doar atunci cind administratia de la Tiraspol va dori acest lucru

Rusii nici nu au de gind sa plece din Transnistria

* Ambasadorul rus la Chisinau, Nikolai Reabov, a declarat postului Deutche Welle ca Federatia Rusa isi va retrage armamentul si armata din regiunea transnistreana doar atunci cind administratia de la Tiraspol va dori acest lucru

Rusia planifica sa instituie in Transnistria un grup de gestionare a fortelor pacificatoare rusesti, a declarat, joi, la Tighina, adjunctul comandantului Fortelor terestre ale Federatiei Ruse, general-locotenentul Valeri Evnevici.

Potrivit lui Evnevici, crearea acestui grup va permite incheierea procesului organizatoric de impartire a pacificatorilor si a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR). De asemenea, generalul rus a declarat ca fortele pacificatoare nu vor parasi Transnistria, atit timp cit nu va fi solutionat conflictul transnistrean. “Numai presedintele si ministrul Apararii por decide cit timp vor sta aici soldatii rusi. Exista o sarcina concreta a conducerii Rusiei – de a mentine pacea in Transnistria si pacificatorii nostri vor ramine aici, atit timp cit va fi necesar pentru reglementarea politica a conflictului dintre Chisinau si Tiraspol”, a spus Evnevici.

La rindul sau, ambasadorul rus la Chisinau, Nikolai Reabov, a declarat postului Deutche Welle ca Federatia Rusa isi va retrage armamentul si armata din regiunea transnistreana doar atunci cind administratia de la Tiraspol va dori acest lucru. Declaratia diplomatului rus survine dupa reuniunea OSCE de la Ljubljana, unde Rusia a blocat semnarea unei declaratii finale, refuzind sa se angajeze asupra retragerii trupelor sale din Moldova si Georgia. Reabov sustine ca Rusia a fost nevoita sa suspende procesul de evacuare a armamentului din Transnistria din cauza intreruperii, in 2003, de catre Chisinau, a negocierilor in problema transnistreana.

Totodata, Reabov mai sustine ca Rusia si-ar fi retras integral pina in 2003 armamentul si tehnica militara pe care le avea in regiunea controlata de regimul separatist de la Tiraspol, indeplinindu-si astfel angajamentele asumate la summitul OSCE de la Istanbul, din 1999.

Declaratiile lui Nikolai Reabov facute la Chisinau, ca si cele ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov, de martea trecuta de la Ljubljana, scot in evidenta, dupa cum noteaza Deutsche Welle, acelasi lucru: Moscova nu-si mai ascunde simpatiile si sprijinul politic si militar fata de regimul ilegal de la Tiraspol, iar sansele ca Republica Moldova sa scape de sub ocupatia militara ruseasca pina in anul 2020 ar fi mici.

De notat ca in Transnistria este dislocat un contingent din 1,5 mii soldati rusi, care apara depozitele cu munitii vechi, impreuna cu pacificatorii moldoveni si transnistreni si efectueaza paza posturilor in zona de securitate. / Victor Dragan // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.