Rusia si Ucraina complice in negocierile privind conflictul din raioanele de est ale Basarabiei

In timp ce presedintele Ucrainei Victor Iuscenko declara intr-un discurs la 9 februarie ca Ucraina a obtinut succese semnificative in solutionarea conflictului transnistrean, subordonatii sai directi actionau impreuna cu Rusia in vederea inghetarii conflictului trasnistrean si frustrarii politicii Uniunii Europene si a Statelor Unite, scrie analistul politic international Vladimir Socor (foto) in publicatia „Eurasia Daily Monitor”.

Potrivit lui Socor, fara un mandat al vreunei autoritati internationale, fara consimtamantul reprezentantilor SUA si UE la procesul de negocieri in problema transnistreana, fara consultarea Chisinaului, delegatia condusa de secretarii adjuncti ai consiliilor de securitate ale Rusiei si Ucrainei, Iuri Zubakov si Serghei Pirojkov si-a revendicat dreptul de a actiona in calitate de „comisie” abilitata sa inspecteze complexele militare transnistrene, suspectate de producerea si exportul armelor. „Acest demers ruso-ucrainean sfideaza cele convenite in cadrul negocierilor in formatul 5 plus 2, cu participarea SUA, UE si OSCE. Potrivit acordurilor preliminare, inspectiile la intreprinderile suspecte militar-industriale din Transnistria ar trebui sa fie efectuate de catre echipe internationale sub egida OSCE”, sustine analistul.

Pe de alta parte, emisarul special al presedintelui ucrainean pentru Republica Moldova, Dmitri Tkaci, a criticat la 6 februarie curent, la Bruxelles, Republica Moldova si Romania si a laudat eforturile intreprinse de Rusia in vederea obtinerii unei solutii pasnice. Tkaci a reprosat Chisinaului ca a adoptat o pozitie intransigenta si ca nu a oferit niciodata suficiente explicatii pentru respingerea „planului Kozak”. Reprosandu-i Bucuresti-ului criticele la adresa declaratiei comune Putin-Iuscenko, Tkaci a caracterizat conceptul „celor 3 D” (demilitarizarea, democratizarea, decriminalilzarea Transnistriei) de reglementare a conflictului transnistrean drept un „plan romanesc”. Socor scrie in context ca oficialul ucrainean a negat existenta depozitelor rusesti de armament in Transnistria, recunoscand doar existenta depozitelor de munitie. „El a afirmat ca trupele rusesti prezente in regiune protejeaza Republica Moldova si Romania de amenintarile din exterior si a mai spus, aliniindu-se pozitiei Moscovei, ca demilitarizarea si democratizarea trebuie aplicate simultan pe intreg teritoriul Republicii Moldova. Chisinaul reactioneaza tolerant la aceste ultime evolutii. Presedintele Vladimir Voronin a primit o delegatie ruso-ucraineana la Chisinau, insa a evitat, cel putin in public, sa ia atitudine fata de prejudicierea procesului de negocieri”, conchide Vladimir Socor. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.