Rockit: Chișinăul va deveni capitala Internetului pentru două zile/ INTERVIU

Timp de două zile, pe 5 și pe 6 februarie, la Chișinău se va discuta despre Internet, digital media, noutățile de pe piață , dar și tendințele din acest domeniu.

Am discutat cu Mariana Balaban, responsabilă de Comunicare și PR în cadrul conferinței, despre programul evenimentului, speakeri, așteptările organizatorilor, dar și noutățile pe care le aduce acest eveniment .

rock it

Câte persoane sunt implicate în organizarea acestei conferințe? Cum a apărut ideea?

În organizarea Rockit Regional Digital Communication Summit suntem implicați direct 11 persoane, fiecare cu funcții și responsabilități bine definite: marketing și comunicare, vânzări, design, parteneriate, logistică, contabilitate etc. Însă, oameni care ne ajută și ne susțin din exterior sunt mai mulți.

Ideea de organizare a unei conferințe de o asemenea amploare pe domeniul digital a venit de la Artur Gurău (fondator Granat), care a participat la un training pe comunicare digitală în SUA, anul trecut. Acolo ei au format o rețea de specialiști în comunicare digitală din mai multe țări ale lumii, numită Digital Communication Network (DigiComNet), iar organizarea acestei conferințe în Moldova vine ca un follow-up al activităților din America, fiind susținută inclusiv financiar de această rețea, adică implicit de către guvernul american.

De fapt, Rockit Academy este o platformă ce există de ceva vreme și s-a născut înainte de DigiComNet. Rockit a organizat până acum câteva conferințe pe marketing digital, însă ce va fi în februarie 2016 este incomparabil ca proporție. Rockit 2016 va fi prima și cea mai mare conferință digitală din Moldova pentru Europa de Est.

Care sunt subiectele principale care vor fi discutate la conferință?

Rockit Digital Communication Summit va dura două zile (vinerea și sâmbăta de 5 și 6 februarie), fiecare dintre ele fiind concentrate pe câte un anumit subiect general: Digital Communication Tools & Practice și respectiv, Digital Innovation and Entrepreneurship.

Subiectele care vor fi abordate vin să răspundă cerințelor actuale și trendurilor în comunicare, business și jurnalism. Prima zi de conferință va interesa primordial specialiștii în PR și marketing, cât și jurnaliștii. Se va vorbi despre vizualizarea datelor, creșterea audiențelor, comunicare politică, digitalizarea redacțiilor de știri, noile trenduri în jurnalismul online etc.

A doua zi se va concentra în principal pe antreprenoriat și startup-uri: povești de succes, crowdfunding, idei de afaceri, inovații, inteligență artificală și altele. Rockit va culmina cu premierea celor mai bune proiecte în domeniul digital din regiune, dar și a celor mai bune idei de start-up. Detaliile și condițiile de participare vor fi anunțate foarte curând, iar noi încurajăm toți cei care au care au idei de dezvoltare a afacerilor sau care au lansat un proiect sau o campanie care a avut succes, să intre în cursa Rockit Awards.

Cărui public i se adresează?

Conferința va fi dedicată specialiștilor din domeniul PR, comunicare și marketing online, antreprenori, jurnalişti, reprezentanţi ai ONG-urilor, dar și tuturor celor interesați de tendințele marketingului digital.

Cine vor fi vorbitorii? Din ce țări vin ei? 

Speakerii sunt de fapt, punctul forte al summitului Rockit din acest an. Cu sprijinul DigiComNet am reușit să adunăm peste 50 de invitați valoroși din 15 țări ale lumii. Câteva nume ar fi:

Adam Harell (SUA) – președintele și fondatorul agenției de publicitate Nebo Agency. Membru al bordului de directori ai Technology Association din statul Georgia, SUA, the Atlanta Ad Club și Startup Atlanta. Predă cursul de design interactiv în cadrul uneia dintre cele mai bune școli din domeniu din SUA – Creative Circus. Autorul cărții de profil Digital Creative Direction. În 2011, a fost în topul ”40 under 40 rising stars” de către Atlanta Business Chronicle. În 2013, a fost numit Atlanta AMA’s Agency Marketer of the Year și Interactive Marketer of the Year de către Atlanta Interactive Marketing Association.

Dragoș Stanca (România) – managing partner la ThinkDigital, ForestView, TailWind, Publyo, Q2M și fondator al festivalului digital ICEEfest. Are o experiență de peste 20 de ani în media din România, lansând peste 25 de proiecte print, online, TV, la fel și startup-uri. ThinkDigital este reprezentantul oficial Facebook, Skype și Samsung în România și în regiune. Scrie pe dstanca.net.

Eugen Boico (Moldova) – director general la Publicis Moldova. A condus campania de lansare a brandului Orange în Moldova. A creat noul brand turistic al Moldovei ”Pomul Vieții” și spotul turistic ”Discover the routes of life”. Conduce una dintre cele mai mari agenții de publicitate din Moldova, parte a grupului mondial Publicis Groupe.

Pe www.rockit.md puteți vedea ceilalți speakeri.

Ce aduce nou această conferință pe piața de degital media din Moldova?

Piața de digital media din Moldova este la început. Avem multe de învățat de la cei din afară. Ei bine, în două zile va veni un grup de câteva zeci de oameni cu scopul concret să ne învețe ce înseamnă digital, cum putem profita de el, care sunt noutățile din acest domeniu, cum pot eu, ca individ, să-mi lansez o afacere pe Internet. Pe scurt, vom învăța să facem Internetul util pentru noi: în business, viața socială, politică. Și asta se întâmplă aici, acasă la mine și la tine. Mi se pare fascinant asta.

– Ce vor învăța în aceste două zile participanții la Rockit?

Eu cred că Rockit este o conferință care nu trebuie ratată de niciun individ care se folosește de Internet. Mai ales dacă muncești în marketing, PR, mass-media sau publicitate. Aici nu doar vei auzi lecții, povești de succes de la cei care au reușit, dar și vei putea ”fura” idei, trenduri, vei face cunoștință cu cei pe care-i admiri și cel mai important, vei putea intra în comunitatea lor. La fel, o chestie tare este că cei mai buni din breaslă, cei care au gândit creativ și au surprins lumea, vor fi premiați și aplaudați.

Mulțumim pentru interviu și mult succes!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.