RISE Moldova: Fortăreața democrată// VIDEO

În noiembrie anul trecut Partidul Democrat și-a dezvelit sigla pe fațada noului sediu din strada Armenească din capitală.

Mutarea democraților a provocat o avalanșă de schimbări în tot cartierul – lucrări de reparație de amploare, instituții de stat evacuate cu hurta, parcare restricționată pe străzile adiacente, iar întreaga regiune – securizată la greu.

Totul pentru confortul și siguranța democraților, se arată într-o investigație RISE Moldova.

Sediul central al Partidului Democrat (PD) se află la doi pași de blocul din str. Bulgară în care locuiește oficial Vladimir Plahotniuc, liderul formațiunii politice.

Înălțată pe terasa unui postament de vreo patru metri, clădirea are patru etaje și peste 7.200 de metri pătrați.

Până la mutarea democraților, imobilul a pustiit aproape zece ani. Ridicat în perioada 2006-2008 de Stayer SRL, pe site-ul companiei proiectul e identificat drept „bloc administrativ şi hotel”. Stayer este afacerea de familie a lui Vladimir Baldovici, fost ministru al Construcțiilor în perioada comunistă.

Oficial, proprietar al noului sediu democrat este firma Constar Invest. Aceasta a cumpărat imobilul în ianuarie 2017, la nici două săptămâni după ce Plahotniuc a preluat șefia PD-ului.

Firma Constar Invest a fost fondată în 2008, iar adevărații beneficiari se ascund în spatele Jarrow Business, un offshore din Belize.

PROCURATURA

Mutarea democraților la casă nouă a fost precedată de o adevărată metamorfoză a întregii zone. Din clădirea de vizavi, un imobil cu ieșire la bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, au fost evacuați mai mulți agenți economici, cât și instituții de stat, cum ar fi Camera Înregistrării de Stat sau Bursa de Valori.

Printre autoritățile evacuate se numără și Judecătoria sect. Centru, unde zilnic erau aduși la ședințele de judecată presupuși infractori. De regulă deținuții erau debarcați la intrarea din spate a clădirii, adică exact în fața noului sediu PD.

În clădirea de aproape 3.400 de metri pătrați a rămas loc exclusiv pentru mai multe structuri ale procuraturii, care urmează să se mute în ea. Nu înainte ca aceasta să fie reparată, lucrări de aproape 23 de milioane de lei care au demarat după evacuare.

Din acești bani au fost tencuiți pereții, schimbate geamurile și ușile, au fost reparate rețelele de electricitate și sistemul de canalizare. Ce-i drept, lucrările au început din spatele clădirii procuraturii, care dă exact spre intrarea principală a sediului democrat. La fațadă s-a ajuns abia peste un an și durează până în prezent.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.