Bugetarea participativă – componenta importantă a democrației

Într-un stat democratic, rolul societății civile este unul esențial pentru a influența deciziile autorităților să-și direcționeze acțiunile spre creșterea calității vieții oamenilor.

Participarea cetățenilor în special, în procesul bugetar, accentuează credibilitatea în instituțiile publice și asigură respectarea drepturilor prevăzute de lege. Implicarea activă poate influența direct asigurarea transparenței și responsabiliza autoritățile la gestionarea bugetului public.

Dacă la nivel central, implicarea societății civile se manifestă prin acțiuni complexe, la nivel local dialogul cu autoritățile publice locale devine unul orientat spre dezvoltarea localității și a bunăstării locuitorilor.

Formarea unor coaliții locale care reprezintă interesul comun, formularea clară a necesităților comunității, elaborarea bugetului în colaborare cu locuitorii și dialogul practic cu autoritățile locale, sunt instrumente eficiente de participare a cetățenilor în procesul bugetar local.

Aceste acțiuni se încadrează în noțiunea de bugetarea participativă, care este un proces democratic și are impact direct în cultivarea responsabilității sociale, îmbunătățirea condițiilor de trai și pentru succesul și sustenabilitatea proiectelor locale.

Importanța bugetării participative pentru comunitate

Locuitorii devin interesați să se implice și să susțină gestionarea activităților autorităților locale, astfel devin empatici față de provocările cu care se confruntă aleșii locali, mobilizânduse pentru a găsi soluții. De cealaltă parte, autoritățile publice locale devin mai responsabile pentru eficiența cheltuielilor publice și transparente în prioritizarea necesitățile stringente ale populației sau comunităților.

Avantajele pentru autoritatea publică locală

Prin implementarea bugetării participative, Primarii și Președinții ale consiliilor locale, dau dovadă de inovație în procesul de conducere, liderism eficient și echitabil. Aceștia inspiră și dezvoltă activismul civic, inclusiv al tineriilor, bătrâniilor și persoanelor vulnerabile.

Prin aplicarea bugetării participative, autoritățile publice locale manifestă interes pentru dezvoltarea localității și îmbunătățirea condițiilor de trai pe termen lung și deschiderea de colaborare cu oamenii.

Pe de altă parte, propunerile și ideile generate de locuitori, înaintate în procesul de consultări pe parcursul ciclului bugetar, reprezintă o contribuție valoroasă pentru lideri. În acest fel, Primarii și consiliile locale pot avea o imagine de ansamblu ale necesităților comunității, ceea ce oferă o perspectivă actualizată pentru dezvoltarea localităților.

Sunt pregătite autoritățile publice locale și organizațiile societății civile pentru implementarea bugetării participative în Republica Moldova?

Din expertiza ALDA Moldova, obținută în cadrul proiectelor desfășurate la nivel local,  în perioada 2017-2023, inclusiv din concluziile obținute din cel mai recent Raport elaborat în cadrul proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”, putem afirma următoarele:

Se observă o dinamică pozitivă în implementarea proiectelor de dezvoltare la nivel local, iar sinergia dintre actorii comunitari, aplicarea intrumentelor de comunicare eficientă și sistematică, au redus semnificativ barierele dintre autoritățile publice locale și societatea civilă;

Datorită proiectelor finanțate de partenerii externi, orientate spre instruirea și capacitarea organizațiilor societății civile pentru participarea activă în procesele de bună guvernare, monitorizarea bugetelor publice și bugetare participativă, a crescut semnificativ activismul civic. Cu toate acestea, autoritățile publice locale se confruntă cu multe provocări în dezvoltarea proiectelor, dificultatea de atragere a investițiilor, și în acelaș timp, de planificarea strategică națională pe termen mediu și lung;

La moment, deși există mecanisme pentru implementarea bugetării participative, lipsește reglementarea legislativă de aplicare a acestei metodologii, astfel încât procesul să excludă barierele birocratice, să fie transparent, uniformizat și să contribuie la consolidarea democrației participative în beneficiul comunităților;

Elaborarea Regulamentelor și instrucțiunilor pentru bugetare participativă conform bunelor practici naționale și internaționale, crearea Coalițiilor Locale pentru reprezentarea viziunii comunității, desfășurarea audierilor publice transparente și inclusive, rămân încă o practică sporadică în Republica Moldova, care depinde de viziunea liderilor locali, dar și de nivelul de informare și pregătire a societății civile.

***

Acest articol este elaborat de „ALDA” Moldova, în cadrul Proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”, este implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în calitate de partener principal, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.